Autor: Sorina Bujarov

O consilieră a ministrului Sănătății Ruxanda Glavan, Silvia Ceban, a câștigat concursul de ocupare a funcției de șef al Serviciului resurse umane în cadrul Ministerului Sănătății. Ce-i drept, aceasta va deține funcția pe o perioadă de timp determinată, mai exact atâta timp cât șeful serviciului se va afla în concediu de maternitate. Contactați de jurnaliști, responsabilii instituției de vârf în Sănătate au afirmat că Ceban a fost numită în funcție în mod obiectiv și că nu ar fi vorba de interesele personale ale ministrului în exercițiu.  

„La data de 13 noiembrie curent a fost anunțat concurs pentru funcția temporar-vacantă de șef al Serviciului Resurse Umane a Ministerului Sănătății. Funcția a fost scoasă la concurs din motiv că șeful acestei subdiviziuni este în concediu de îngrijire a copilului”, a precizat consilierul pe comunicare a Ruxandei Glavan, Galina Sanduța, citată de Agora.

Aceasta a mai declarat că la concursul pentru ocuparea a acestei funcții au fost depuse trei dosare. Din acestea, cel al Silviei Ceban a fost declarat învingător.

„La data de 14 decembrie s-a petrecut proba scrisă, iar la 15 decembrie a avut loc interviul în cadrul Comisiei de concurs. Menționăm că ministrul și vice-miniștrii nu fac parte din Comisia de concurs. Mai mult decât atât componența a fost aprobată de fosta conducere a entității”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății, care a mai precizat că ceilalți candidați nu au depus contestație. Potrivit Ministerului Sănătății, Silivia Ceban nu va mai deține funcția de consilier odată cu venirea la șefia direcției și va pleca din această funcție în momentul în care șeful direcției va reveni din concediul de îngrijire a copilului.

█  Concursuri cu rezultate „calculate” în cabinetul ministrului. Un alt director de spital, înlăturat  

Potrivit Ministerului Sănătății, din comisia de concurs, care a desemnat-o pe Silvia Ceban câștigătoare, a făcut parte Secretarul de stat al Ministerului, șeful Direcției management personal medical, șeful Direcției Juridice, șeful Direcției asistență Medicală Primară, Urgentă și Comunitară, iar consultantul superior al serviciului resurse umane a fost secretarul comisiei de concurs. 

Precizăm că Silvia Ceban s-a numărat printre consilierii Ruxandei Glavan inclusiv în perioada când aceasta se află la conducerea Ministerului Sănătății. Printre consilierii ministrului Sănătății se numără Galina Sanduța, responsabilă de comunicare și Victor Savin, ex-managerul Spitalului municipal nr.1, care acum este șef de cabinet al ministrului.

Anterior unii directori de spitale s-au arătat nemulțumiți de felul cum Ministerul Sănătății efectuează concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante din sistem. Un exemplu în acest sens este cazul fostului manager de la spitalul raional Ungheni, care s-a plâns că comisia de concurs ar alege câștigătorii pe criterii politice.  

 

 Articole relaționate:

Războiul continuă. Gațcan spune că ministrul Sănătății vrea să-l demită din motive personale. „A pierdut un proces de judecată. A vrut să facă escrocherii” 

 UPDATE// Încă un director de spital, dat afară din funcție. Ministerul Sănătății: a fost sancționat pentru atitudine neglijentă și management ineficient