Autor: Sorina Bujarov

Conflict între Ministerul Sănătății și compania care se ocupă de reformarea serviciului de dializă în Moldova. Neînțelegerile au pornit de la faptul că firma, în spatele căreia ar sta apropiații lui Vlad Filat, ar fi preluat un spațiu mai mare din instituțiile medicale decât este prevăzut în contract. Potrivit Ministerului Sănătății, această situație se referă în special la Spitalul Clinic Republican, unde urmează să activeze cel mai mare centru de dializă din țară. 

Deși centrele noi de dializă trebuiau să-și înceapă activitatea acum câteva luni, nici până astăzi pacienții cu probleme renale nu pot beneficia de asistență medicală la cel mai înalt nivel. Reprezentanții companiei BB-Dializă – firma care se ocupă de reformarea serviciului, spuneau că proiectul este încă în derulare și că până acum s-au investit aproape trei milioane de euro, din totalul a 15 milioane. Lucrurile însă par să bată pasul pe loc. Recent responsabilii de la instituția de vârf în sănătate au dat de înțeles că deschiderea Centrului de dializă de la Spitalul Clinic Republican ar fi sub semnul întrebării. Totul din cauza unor neînțelegeri cu privire la alocarea spațiului din spital.

„La solicitarea partenerilor privați am vizitat instituția unde urmează să fie deschis centrul de dializă, ca să vedem gradul de pregătire al acesteia. Ne-am pomenit cu un șir de alte probleme de ordin juridic. De exemplu, astăzi partenerul privat ocupă spații mai mari decât este preconizat în contractul inițial. Justificările lor – că nu au fost făcute corect proiectările inițiale și că au avut nevoie de spații suplimentare. Atunci se pune întrebarea – de ce nu s-au făcut modificările contractuale înainte de predare a acestor spații?”, a declarat anterior ministrul Sănătății Ruxanda Glavan. 

  Legătura dintre Vlad Filat și PPP-ul în dializă. Responsabilii firmei care se ocupă de reformarea serviciului vin cu explicații 

Responsabila a mai afirmat că, potrivit contractului, firma care renovează centrele de dializă din Moldova trebuia să preia etajul trei și patru din cadrul Spitalului Clinic Republican, pentru a deschide aici centrul de dializă. În realitate însă compania a ocupat inclusiv etajul cinci al instituției, ceea ce ar contravine contractului de predare a spațiului.

„În contract prevede preluarea etajului trei și patru, în realitate s-a preluat și etajul cinci, pentru același serviciu de dializă. Mai mult, există neînțelegeri și în privința tarifului pentru acest serviciu. Este nevoie de implicarea juriștilor pentru a anihila aceste probleme, pentru că au de suferit oamenii”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Ulterior, șeful de cabinet al ministrului Sănătății, Victor Savin a dat de înțeles că, deși până acum s-au investit câteva milioane de lei în reformarea serviciului de dializă, deschiderea centrelor s-ar putea lăsa așteptată, din cauza problemelor menționate mai sus.

„Ei și ce dacă au investit aproape trei milioane de euro, dacă au luat spațiu în plus și vor să fie achitați complet”, a afirmat Victor Savin.

De cealaltă parte, responsabilii companiei BB-Dializă au infirmat faptul că au preluat un spațiu mai mare din cadrul spitalului Clinic Republican. Aceștia au afirmat că  centrul de dializă din cadrul acestui spital urmează să fie deschis la data stabilită, deși anterior inaugurarea acestuia a fost amânată de câteva ori.

„Transmiterea spațiului de partenerul public către partenerul privat a fost efectuată în conformitate cu prevederile contractuale și confirmată prin documentele corespunzătoare. Mai mult, toate lucrările de construcție în întregime au fost coordonate cu partenerii publici, începând de la lucrările de demolare până la darea în exploatarea a obiectului – Centrului de Dializă”, a declarat pentru Sănătate INFO Dmitri Onufreiciuc, directorul BB-Dializă.

Potrivit lui Onufreiciuc, Centrul de Dializă din cadrul SCR va funcționa începând cu luna ianuarie 2016. Pentru reparaţie, modernizare şi dotarea acestuia au fost investite peste două milioane de euro. Capacitatea acestuia acoperă 60% din numărul total al pacienţilor care au nevoie de dializă din toată ţara.

Precizăm că, potrivit contractului, Centrul de Dializă de la SCR urma să fie deschis în luna august 2015, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior inaugurarea acestuia a fost amânată pentru sfârșitul lunii octombrie, iar acum – pentru începutul lui 2016.

█  PPP în dializă - un eșec, care condamnă la moarte sigură sute de moldoveni bolnavi 

În prezent, în Moldova servicii de hemodializă prestează șapte instituții medicale - Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul din Bălţi și spitalele raionale Cahul şi Comrat. Acestea însă reușesc să acopere doar jumătate dintre pacienții care au nevoie de dializă.  În total, în prezent aproximativ 490 de moldoveni beneficiază de dializă. Specialiștii spun însă că numărul celor care au nevoie de această procedură este de trei ori mai mare. Bolnavii care nu pot beneficia de dializă se tratează în mod repetat în secțiile de terapie, urologie și nefrologie. Confirm PPP pentru serviciile de dializă, pe lângă centrele de dializă existente, urmau să fie deschise încă alte cinci centre noi – în spitalele raionale din Căușeni, Edineț, Ungheni, Soroca și Drochia. Acestea ar urma să deservească circa 1.500 de pacienți cu insuficiență renală cronică.

Contractul de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova a fost semnat între Ministerul Sănătății și consorţiul german B.Braun & BB-Hämodialyse, pe vremea fostului ministru al Sănătății Andrei Usatîi. Amintim că anul trecut Guvernul a aprobat majorarea tarifului unei proceduri de dializă, de la 1.335 de lei la 1.995 de lei.

 

█ Articole relaționate:

Lăsați să moară cu zile. Centrele de dializă din spitalele raionale sunt pustii și fără aparataj deja de un an. Partenerii privați nu se avântă să le amenajeze, conform contractului

PPP-ul în dializă bate pasul pe loc. Primele trei centre ar urma să fie deschise la vară. Directorii de spitale cred că nu se va reuși, iar reprezentanții companiei private au explicații confuze 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă