Autor: Irina Papuc

Șirul directorilor care și-au pierdut fotoliile în acest an continuă. Alți doi șefi au plecat din sistem, după organizarea concursurilor de către Ministerul Sănătății. Acum, Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie este condus de către un șef nou ales, iar aceeași situație este la Spitalul raional din Rezina. În același timp, doi directori au rămas în fotoliul de director și după concurs.

Conform datelor Ministerului Sănătății, în urma probei de concurs pentru ocuparea funcției de director la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie, desfășurată la 7 decembrie, câștigătoare a fost desemnată Carmina Paladi. De altfel, ea nici n-a concurat cu nimeni. Paladi a fost desemantă director interimar în luna aprilie a acestui an, după ce fosta directoare Maria Cetulean a fost dată afară, într-un plin scandal cu șobolani la instituție.

În aceeași zi, o comisie a Ministerului Sănătății a desemnat-o câștigătoare pentru funcția de director la Spitalul raional Rezina pe Nina Postu, doctor ftiziopneumolog care a activat de mai mulți ani în această instituție. Postu va ocupa funcția deținută până acum de Maria Florea. Și în cazul Ninei Postu ea a fost singura care s-a „bătut” pentru a obține funcția.

În același timp, doi directori din Chișinău își vor continua activitatea managerială. Este vorba despre Ștefan Calancea, directorul Spitalului NR.1 pentru copii, care a trecut concursul desfășurat de către Ministerul Sănătății. Acesta fusese numit printr-un ordin al primarului Chișinăului Dorin Chirtoacă anul trecut, de aceea a fost nevoit să treacă prin procedura legală. Anterior, Calancea s-a încurcat serios în declarații pentru Sănătate INFO, recunoscând că nu a făcut public în spital anunțul referitor la faptul că urma să fie organizat un concurs.

Și Ion Nogai, numit în luna iulie anul trecut director la AMT Botanica, printr-o dispoziție a primarului, poate să-și continue munca nestingherit. Comisia Ministerului Sănătății l-a desemant câștigător la 14 decembrie. Acesta i-a luat locul lui Victor Puiu, care a plecat la scurt timp după venirea în funcția de șef al Direcției Sănătate, Ion Moldovanu. Puiu argumentase că a atins vârsta de pensionare și că pleacă benevol. Nici Calancea și nici Nogai nu au avut contracandidați.

 

 Articole relaționate:

 Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Reforma spitalicească – la ce capitole Moldova bate pasul pe loc. „Ministerul Sănătății subordonează procesul decizional și face uz de atribuții improprii”