Autor: Parascovia Sula

Din acest an medicii de familie din Moldova vor avea o responsabilitate în plus – vor trebui să se ocupe de tot ceea ce ține de îngrijiri paliative. Ministerul Sănătății a aprobat un nou regulament în acest sens, care stabilește că doctorii de familie vor trebui să-și creeze echipe mobile care, la rândul lor, vor avea grijă de bolnavii aflați în stadiile terminale ale unor boli.

Mai exact, specialiștii în medicina primară vor trebui să presteze servicii paliative pacienților grav bolnavi, cărora le-a rămas puțin de trăit. Asta pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestora și familiilor lor, spun responsabilii Ministerului Sănătății. În Moldova acest serviciu este prestat acum doar de câteva ONG-uri specializate în acest domeniu, care nu reușesc să facă față situației, iar spitalele nu dispun de suficienți specialiști pentru a le putea acorda bolnavilor în stadii terminale asistența medicală necesară. Acum, însă, spun responsabilii din Sănătate, aceste servicii vor fi prestate și de instituțiile publice.

„Dacă până acum serviciile paliative erau oferite de către instituții neguvernamentale, acum acestea vor fi oferite și de medicul de familie, asistenta medicală din regiune. Se dorește să se mărească accesul la aceste servicii medicale. Asta din motiv că până acum erau raioane unde nu se puteau oferi astfel de servicii, deoarece ONG-urile nu făceau față. Acum serviciile de îngrijiri paliative vor fi integrate în asistența medicală primară. Se vor crea echipe mobile care vor presta serviciile la domiciliu, dar și la spital – în secții speciale pentru îngrijiri paliative, unde pacienții vor fi consultați de un specialist calificat în domeniu”, a precizat pentru Sănătate INFO Liliana Gherman, directorul programului „Sănătate Publică” a fundației Soros Moldova.

Potrivit documentului, medicul de familie și echipa sa de asistenți medicali vor avea următoarele responsabilități  – evaluarea pacientului imediat după diagnosticare, comunicarea diagnosticului și monitorizarea evoluției bolii, comunicarea cu familia și cu cei apropiați, clarificarea unor aspecte legate drepturile persoanelor cu maladii oncologic, sprijin în luarea deciziilor ce țin de terapia recomandată și tratarea simptomelor cauzate de boală și tratament, etc. Pe lângă aceasta, noul regulament al Ministerului Sănătății stabilește ca serviciile de îngrijire paliativă să se presteze și în spitale, însă doar pentru pacienții eligibili în acest sens.

 Moldova nu are un Program național în îngrijiri paliative și duce lipsă de specialiști instruiți. Țara însă a semnat Rezoluția privind îngrijirile paliative și s-a angajat să dezvolte aceste servicii 

De altfel, în componența echipei multidisciplinare care va presta îngrijiri paliative la domiciliu intră medicul specializat în astfe de îngrijiri, asistentul medical, asistentul social, psihologul, kinetoterapeutul, reabitologul, etc. De asemenea, în acordarea acestor servicii se vor alătura preoții, voluntarii și familia. Acum autoritățile sunt abia la etapa de formare a acestei echipe multidisciplinare. Anul trecut însă s-a reușit amenajarea paturilor în spitalele din țară pentru persoanele muribunde.

„Avem patru paturi destinate acestor persoane. Cred că sunt suficiente pentru raionul nostru. Până acum de aceste servicii răspundea șefa secției de boli interne, dar în prezent un medic neurolog  urmează instruirea în domeniul dat, pentru a obține competențele necesare în îngrijiri paliative”, a spus Vitalie Gorin, vice-directorul medical al spitalului din raionul Dondușeni.

Potrivit noului regulament, medicii de familie, dar și asistenții medicali vor trebui să treacă instruirea în domeniul îngrijilor paliative. De altfel, aceștia se arată încântați de ideea de a dezvolta servicii paliative la nivel național, însă spun că această responsabilitate este una prea mare pentru doctorii de familie.

„Nu am reușit să iau cunoștință cu acest document, dar noi deja acordăm servicii medicale la domiciliu. Uneori avem bolnavi care necesită îngrijiri paliative, iar asistenta medicală face acest lucru. Pe an facem până la 340 de vizite. E binevenită schimbarea, deoarece unii pacienți au nevoie de astfel de servicii, cu atât mai mult că avem deja și paturi pentru cei în starea terminală. Însă pentru medicii de familie aceasta este o responsabilitate mare. Lucru cu acești pacienți presupune inclusiv și documentație suplimentară. Eu cred că ar trebui să fie o persoană juridică aparte care să se ocupe cu aceste servicii, pentru că va fi prea multă presiune pe umerii medicilor de familie”, susține directorul Centrului de Sănătate din Glodeni, Viorica Ciobanu.

 O poveste de viață impresionantă: după două decenii în sistemul medical din Moldova, îngrijește de bătrânii din Italia 

Actorul Centrului Medicilor de Familie din raionul Strășeni. „Va fi o încărcătură în plus pentru medicii de familie. Dacă și organizațiile specializate întâmpină probleme, atunci noi cum ne vom descurca? Dar, reieșind din posibilitățile pe care le avem vom vedea care e situația și vom încerca să facem față lucrurilor”.

Potrivit experților din domeniu, acest regulament este un pas important pentru sistemul național de sănătate, deoarece îngrijirile paliative sunt un concept relativ nou, iar medicii trebuie să învețe să aibă o abordare paliativă. „Cred că este un document bun. Cadrele speciale vor primi o instruire pentru a putea face față provocărilor măcar la etapa de evaluare inițială. Acum merge un proces intens de instruire a medicilor din raioane pentru a căpăta competențele necesare. Se vrea ca ei să aibă o abordare paliativă, să facă diferența dintre un pacient incurabil și unul curabil”, a declarat Valerian Isac, directorul Fundaţiei Filantropice Medico-Sociale „Angelus Moldova”. De asemenea, specialistul consideră că pe lângă personalul medical și oamenii trebuie să știe ce măsuri să ia când au de-a face cu o persoană pe moarte.

Precizăm că în Republica Moldova în jur de 25 mii de pacienți au nevoie de îngrijiri paliativ. Aceștia pot fi pacienți de toate vârstele, cu maladii cronice în stadiu avansat și alte boli cu pronostic limitat, care au speranța de viață sub 12 luni.

Notă: Conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, „îngrijirea paliativă este menită să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, care se confruntă cu probleme asociate unei boli avansate și progresive, prin înlăturarea suferinței, tratamentului durerii și a altor probleme de natură fizică, socială și spirituală.”

 

 Articole relaționate:

Serviciile de reabilitare lipsesc aproape complet în Moldova, iar pacienții sunt nevoiți să stea în rând chiar și jumătate de an pentru a beneficia de ele 

Ajută bolnavii fără șanse de viață din bani donați. Hospice-urile din Moldova, nevoite să organizeze acțiuni de caritate pentru a-i putea îngriji 

Spitalele, nevoite să interneze 500 de mii de bătrâni anual, pentru că serviciile de îngrijiri comunitare lucrează prost