Autor: Sorina Bujarov

Câștig de cauză în primă instanță pentru familia Deliei Berari, fetița care s-a născut cu traume grave la Medpark și care, după trei ani de chinuri, a decedat la sfâșitul anului trecut. Judecătoria Centru din Capitală a dat dreptate părinților și a decis ca spitalul privat în care s-a născut fetița să plătească familiei despăgubiri morale și materiale în valoare de peste un milion de lei.

După mai mulți de ani de procese, familia Deliei Berari în sfârșit și-a găsit dreptatea. Ce-i drept, abia în prima instanță, care a decis de curând că spitalul se face vinovat de faptul că fetița s-a născut cu multiple probleme de sănătate, care într-un final s-au dovedit incompatibile cu viața. Mai exact, judecătorii au decis ca Î.C.S. „Health Forever Internațional” – denumirea juridică a spitalului Medpark, să plătească familiei despăgubiri materiale pentru perioada 2012 – 2015 în valoare de peste 650.000 lei. Alți 500.000 de lei spitalul ar trebui să-i plătească drept despăgubiri morale aduse familiei, care de curând a pierdut un copil.

  Delia, fetița care a decedat după 11 zile de comă, a salvat trei copii. Părinții au acceptat să-i fie prelevate organele 

Vom aminti că Delia s-a ales cu traume grave, după ce înainte de naștere s-a produs o prolabare de cordon, iar nașterea a fost întârziată forțat de către medicul obstetrician. Din acest motiv fetița se asfixia din lipsă de oxigen. Drept consecință, ea a dezvoltat paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz și se alimenta printr-o sondă. Totuși, fetița făcea progrese datorită faptului că părinții investeau sume enorme de bani în recuperarea ei. Aceștia cheltuiau 11.000 de lei numai pentru alimentație, care era una specială și se găsește doar în străinătate.

În cadrul anchetei penale, pornite acum doi ani, s-a depistat că una dintre cele mai grave încălcări admise de administrația Spitalului Medpark era lipsa unei echipe de gardă care să se afle în instituție 24 de ore din 24. Altfel spus, în cazuri de urgență, noaptea la spital nu se aflau specialiști care să intervină. De regulă, doctorii erau sunați, iar aceștia veneau de acasă.

O altă greșeală admisă de administrația de atunci ar fi fost că examenul vaginal, dar și conduita nașterii a fost efectuată de către o moașă, lucru iarăși interzis de către documentele emise de comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății. Aceste intervenții trebuie realizate doar de către medicul obstetrician-ginecolog. De altfel, o expertiză efectuată la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din București a stabilit că examenul vaginal a fost efectuat superficial. Există însă dubii că acesta ar fi fost făcut în general, întrucât în cazul deschiderii de col uterin de 5 centimetri și la un examen atent, un personal medical competent ar fi observat complicația care urma să se producă și anume prolabarea de cordon.

  Date medicale falsificate și declarații încurcate. O expertiză făcută în România scoate la iveală date noi în cazul de malpraxis de la Medpark 

Un alt lucru grav admis de către administrația instituției a fost că fișa medicală a gravidei a fost completată retrospectiv și adăugate date noi. Acest lucru este iarăși interzis printr-un ordin al Ministerului Sănătății. Astfel, ordinul nr. 265 din 2009 prevede că se interzic orice corecții și modificări. Mai mult, fișa medicală este un document oficial și probă în cazul în care se desfășoară o anchetă penală, din acest motiv datele despre pacient trebuie să fie veridice.

Am solicitat o reacție și din partea spitalului Medpark. În răspunsul oficial remis redației se precizează următoarele - „La data de 06.11.2015 Judecatoria Sect. Centru Chișinău a examinat dosarul civil ”Cu privire la constatarea faptului, încasarea prejudiciului material și moral familiei Berari” și a hotărât acordarea despagubirilor materiale (in fapt, pentru tratamentele efectuate de facto până la momentul pronunțării șentinței). Totodată cerințele reclamațiilor privind la 1.) constatarea faptelor, 2) încasarea prejudiciului material pentru perioada 2016-2018 și 3) încasarea prejudiciului moral a fost respins ca fiind neîntemeiate. Spitalul Internațional Medpark a contestat hotarirea la Curtea de Apel mun. Chisinau, dosarul este  pe rolul curții care urmeaza sa se expună”.​

 

█ Articole relaționate:

 Fetița născută cu traume grave la Medpark, împlinește astăzi doi ani și a zâmbit pentru prima oară. „Mămicile spun că s-au schimbat lucrurile în spital. Am plătit pentru asta un preț mult prea mare” 

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark 

Dosarul pe marginea unui caz de malpraxis de la Medpark bate pasul pe loc. Procurorii refuză să dea detalii, iar familia nu este de acord cu expertiza emisă de medicii legiști moldoven