Autor: Sorina Bujarov
După dosarul licitațiilor trucate în medicină, de curând au ieșit la iveală noi fraude din sistemul sănătății. Și de această dată este vorba despre înșelăciunile admise în procesul de achiziții publice pentru asigurarea instituțiilor medicale din țară cu echipament medical. Mai exact, vorbim despre procurarea a cinci generatoare de oxigen pentru mai multe spitale din țară. În acest caz, informează într-un raport Centrul Național Anticorupție, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste două milioane de lei.
Licitația de procurare a celor cinci generatoare de oxigen s-a petrecut încă în 2012, iar banii pentru acestea au fost alocați din fondul de dezvoltare al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În total, pentru acestea s-au cheltuit 8,5 milioane de lei. În urma auditului, un an mai târziu Curtea de Conturi a depistat nereguli admise în procesul de achiziționare a acestor utilaje medicale. În consecință, instituția a sesizat Procuratura Generală, dar și Centrul Național Anticorupție care și acum investighează cazul.
█ Prima ședință de judecată în dosarul licitațiilor trucate, amânată
Mai exact, specialiștii CCRM au constatat că achiziționarea, contractarea și recepționarea utilajului a fost efectuată cu încălcarea legislației. Mai exact, membrii grupului de lucru responsabili de achiziții în instituțiile medicale pentru care s-au cumpărat instalațiile de oxigen, au admis „modificarea condițiilor de livrare a utilajului în documentele de licitație, care prevăd achitarea taxelor vamale și TVA la import. În consecință, instituțiile medicale au suportat cheltuieli suplimentare (neeficiente), neprevăzute în documentele de licitație și nespecificate în condițiile contractuale, în sumă de 2,1 mil.lei”, se precizează în Raportul de evaluare a riscurilor de corupție în sistemul achizițiilor publice în Republica Moldova.
Mai mult, după punerea în funcțiune a generatoarelor de oxigen, cheltuielile medii lunare suportate de către instituțiile medicale pentru întreținerea și exploatarea acestora au crescut de aproximativ trei ori, în comparație cu perioadele precedente.
În cele din urmă CNA a deschis un dosar penală pe acest caz, iar membrii grupului de lucru pentru achiziții din spitalele pentru care s-au cumpărat aceste utilaje sunt învinuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu.
Am încercat să aflăm la ce etapă se află acum dosarul, însă până la ora difuzării știrii nu am primit niciun răspuns.
Vom preciza că potrivit unei analize efectuată de CNA, În Moldova cele mai mari riscuri de corupție în domeniul achizițiilor sunt depistate în sectorul farmaceutic și cel cu echipamente medicale.
█ Articole relaționate:
A fost eliberat din închisoare omul de afaceri învinuit în DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE.