Autor: Sorina Bujarov

Medic bătut până la inconștiență. Se întâmplă în Moldova, mai exact la Spitalul Nr.1 pentru Copii din Chișinău, unde tatăl unui bebeluș internat în instituția medicală ar fi lovit doctorul de gardă până acesta și-a pierdut cunoștința și a căzut pe scări. În consecință, medicul s-a ales cu traume craniocerebrale grave, dar și cu corpul plin de vânătăi.

După zeci de ani de muncă în sistemul sănătății, timp în care a salvat viața a mii de copii, un doctor în vârstă de 50 de ani s-a ales cu traume craniocerebrale grave, după ce ar fi fost bătută de tatăl unui copil internat în spital. Totul ar fi început de la faptul că părinții bebelușului în vârstă de trei luni, spitalizat cu diagnosticul de pneumonie bilaterală, erau nemulțumiți de condițiile din salon, dar și de faptul că micuțul a fost transferat din terapie intensivă în secție.

„Copilul bărbatului care m-a agresat se simțea mai bine și l-am transferat în secție, deoarece la spital a fost adus un alt micuț care era mult mai grav. Locuri la terapie intensivă nu erau, așa că am decis să-l transferăm pe el în secție, într-un salon cu alte mămici cu copii. Părinții însă s-au arătat deranjați de acest lucru, plus că la lavoar nu lucra ceva bine și ei au început să strige la mine. Le-am spus că nu sunt vinovată de condițiile din spital, așa că bărbatul, care era în stare de ebrietate, a luat copilul în brațe și s-a pornit spre ieșire, spunând că se duce la un spital privat. Am insistat să semneze refuzul de internare și tratament, dar ei nu au vrut”, povestește medicul Irina Cobzari, medic pediatru la Spitalul pentru Copii Nr.1 din Chișinău, dar și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Medicul povestește că nu a putut lăsa tatăl să ia copilul din spital fără ca să semneze toate actele, precum că refuză tratamentul, dar și internarea. A încercat să-l oprească, ținându-l de haină, în timp ce acesta ar fi încercat să fugă cu bebelușul din spital. Înfuriat, acesta s-a întors spre medic și ar lovit-o de câteva ori cu pumnul în cap. În consecință aceasta și-a pierdut cunoștința. 

„El pe corp nu m-a lovit, dar am o mulțime de vânătăi, din cauză că mi-am pierdut cunoștința pe scări și am căzut, rostogolindu-mă. Asta din cauză că am fost lovită rău la cap… mi-a dat vreo trei pumni puternici. Am fost la urgență imediat după indicent, doctorii de acolo au constatat că am traume craniocerebrale grave, la fel ca și cei de la medicina legală. Au fost situații când am fost agresată vrebal, dar bătută în așa hal – niciodată. E de necrezut ce mi s-a întâmplat… după atâția ani de muncă în domeniu”, afirmă doctorul Cobzari.

Specialista mai spune că după ce a solicitat poliția agresorul a fost adus la spital pentru reconstituirea cirsumstanțelor. Aici acesta a încercat să-și justifice gestul, susținând că a lovit doctorița din cauză că ea i-ar fi bătut copilul. Și cum lucru dat poate fi ușor de verificat, astăzi agresorul a prezentat poliției o altă variantă – că medicul s-a împiedicat de ceva și a căzut singură pe scări, lucru infirmat de către personalul medical care a asistat la indident.

„Niciodată nu am avut parte de așa tratament agresiv la noi în spital. Am discutat și cu doamna doctor, dar și cu personalul care a asistat la incident și mi-au confirmat că într-adevăr tatăl copilului a lovit intenționat și pe nedrept medicul de gardă. Nu a putut interveni nimeni, pentru că gardieni, ca pe vremea sovietică, nu avem. Este doar un paznic, însă el doar păzește instituția, e neputincios în astfel de situații”, a afirmat pentru Sănătate INFO Ștefan Calancea, directorul Spitalului pentru Copii Nr.1.

De altfel, doctorul agresat va urma un tratament la domiciliu de aproximativ o lună. Aceasta își plătește singură lecuirea, însă spune că va merge până la capăt, astfel ca agresorul să-i recompenseze cel puțin tratamentul.

„El e fost polițist, din câte am înțeles, dar sper ca asta să nu influențeze mersul anchetei. A încercat să-mi propună bani, de față cu polițiștii, ca să nu merg mai departe cu plângerea. Eu însă voi merge până la capăt, mai ales că trebuie să cheltui o mulțime de bani pe tratament. Numai azi am cheltuit 1.350 de lei pentru investigații și pastile. Plus la aceasta, trebuie să stau acasă 21 de zile, practic îmi pierd salariul pe o lună… din ce să trăiesc?!”, a adăugat medicul Cobzari.

Am contactat și poliția, pentru a afla dacă a fost sau nu deschis dosar penal pe acest caz și ce urmează să se întreprindă. De la ofițerul de presă al Poliţiei Capitalei, Adrian Jovmir, am aflat că Inspectoratul de Poliție abia urmează să decidă acest lucru, după ce se va studia materialele dosarului.  

„Materialele dosarului au fost transmise Instectoratului de Poliție, care, după ce le va studia, va decide dacă inițiază sau nu proces penal. Cel mai probabil, cazul va fi investigat sub aspectul de huliganism, iar în astfel de cazuri pedeapsa se aplică în funcție de gravitatea traumelor victimei, în baza articolului 287 din Codul Penal”, a declarat pentru Sănătate INFO Adrian Jovmir.

Vom preciza că conform art. 287 din Codul Penal, huliganismul se pedepsește cu o amendă între 4.000 și 14 mii de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani. Pedeapsa se înăsprește în cazul în care persoana a mai săvârșit astfel de acțiuni sau dacă a utilizat arme.  

 

█ Articole relaționate:

Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale 

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit