Redactor: Sorina Bujarov

Treizeci și șapte de persoane au fost arestate în estul Chinei, provincia Shandong, fiind învinuite de vânzarea ilegală a mai multor tipuri de vaccinuri. Asta după ce luna trecut, anunță presa locală, din același motiv a fost arestată o mamă și fiica acesteia, ambele absolvente la medicină, care ar fi inițiatoarele businessului ilegal.  

Valul de arestări survine după ce autoritățile declaraseră luna trecută că au arestat două persoane sub suspiciunea de vânzare ilegală de vaccinuri păstrate în mod greșit sau expirate, în valoare de peste 570 de milioane de yuani, echivalentul a 88 de milioane de dolari americani.

Businessul ilegal ar fi fost pus pe roate încă din 2011. Astfel, timp de patru ani, cele două femei au plasat pe piața chineză 25 de tipuri de vaccinuri pentru gripă, varicelă, hepatita A, meningită și rabie. Vaccinurile erau luate de la producători autorizați, dar și de la unii nelicențiați în domeniu. Înainte de a ajunge la centrele de prevenire a maladiilor, pentru a fi administrate pacienților, preparatele erau depozitate și transportate în condiții neadecvate.

Vaccinurile erau vândute ilegal, la prețuri umflate, instituțiilor de sănătate din regiune, dar și centrelor care activau ilegal, informează agenția de presă Xinhua, citată de BBC.

Conform informațiilor preliminare, vaccinurile ar fi fost administrate la copii din cel puțin 20 de provincii din vecinătatea Shandong. Potrivit presei internaționale, poliția chineză ar fi încercat să mușamalizeze scandalul, autoritățile anchetând cazul încă din luna aprilie anul trecut, informația însă a ieșit la iveală în presă abia vinerea trecută. Astfel, după ce informațiile din anchetă au apărut în presă, oamenii legii au admis că 300 de oameni ar fi fost implicați în rețeaua de vânzare a vaccinurilor. De altfel, poliția a făcut publică informația, încercând prin intermediul presei să găsească potențialele victime ale vaccinurilor produse și vândute ilegal. Ascunderea informațiilor însă a înfuriat societatea din China.

Acum autoritățile locale au la dispoziție câteva zile să-i găsească pe toți cei care au cumpărat preparatele pentru imunizare, produse și vândute cu neconformități. De altfel, în acest caz sunt investigate și trei companii farmaceutice, uneia dintre care -  Shandong Zhaoxin Bio-Tech Co, i-a fost suspendată activitatea.

Responsabilii de la oficiul pentru China al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat că vaccinurile păstrate necorespunzător nu pot avea efectul terapeutic dorit, însă pericole majore pentru sănătate nu pot provoca. 

 

█  Articole relaționate: 

A început vaccinarea copiilor împotriva infecțiilor pneumococice. Unii părinți preferă instituțiile medicale private, pe motiv că vaccinul ar fi mai calitativ 

Moldova fără imunoglobulină, un medicament important pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de antrax 

46 de țări au introdus vaccinul împotriva infecției cu rotavirus în Programele Naționale de Imunizare