Autor: Parascovia Sula

Trei moldoveni au fost traficați în Turcia pentru prelevare de organe, informează Procuratura Generală. Potrivit procurorilor, aceștia au fost mințiți că merg în străinătate să muncească, iar acolo, fără acordul lor, au fost internați în spital unde li s-a prelevat câte un rinichi. Infracțiunea a fost săvârșită în 2001, însă traficanții, au fost condamnați la șapte ani de închisoare abia acum.

Este vorba despre patru inculpați, care în 2014 au fost achitați de prima instanță, iar acum, după contestația procurorilor care au investigat cazul, au primit șapte ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Nici de această dată procurorii nu sunt mulțumiți de pedeapsa acordată. Aceștia intenționează să depună un recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție, prin care vor solicita condamnarea la închisoare și a celui de-al patrulea inculpat, acuzat de complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni.

 „Valea Rinichiului”, satul unde aproape fiecare localnic și-a vândut un rinichi 

Potrivit Procuraturii Generale, între anii 2001 – 2002 cei patru moldoveni acuzați de trafic de persoane au profitat de starea financiară grea a celor trei moldoveni cărora le-au fost prelevate ilegal organele și i-au recrutat, transportându-i la o clinică particulară din Istanbul. Clinica activa în mod ilegal, iar activitatea ei a fost stopată de către autoritățile Turciei încă în 2004.

Procurorii spun că una dintre victime a fost convinsă că va lucra în calitate de lăcătuş în Turcia, nefiind la curent cu intențiile traficanților. Inițial, învinuiții însoțeau victimele pentru a-și face examinarea medicală în Republica Moldova, după care le organizau transport până în Istanbul. La destinație, victimele erau întâmpinate de către un cetățean al Israelului, care-i transporta la clinica medicală, unde li se preleva organele.

 Reușită inedită pentru medicina din Moldova – doctorii au făcut în premieră o operație de transplant dublu 

Din probele acumulate de procurori reiese că fiecare „donator” de rinichi a fost remunerat, ulterior, cu câte 4.000, 6.000 și, respectiv, 10.000 de dolari. În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că unul dintre traficanți este cetăţean al Israelului. În privinţa acestuia urmărirea penală continuă. Conform investigațiilor efectuate, acesta este inițiatorul și organizatorul infracțiunii. Acesta a fost extrădat în Israel din Ucraina, unde a fost pus sub acuzație de trafic de influență.

Decizia Curții de Apel este definitivă și executorie, însă, poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.

 

 Articole relaționate:

Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o” 

Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți