Autor: Sorina Bujarov

Ministerul Sănătății a pierdut un proces de judecată intentat de o pacientă seropozitivă, reprezentată în instanță de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova. Motivul – autoritatea a elaborat un document discriminatoriu față de gravidele care trăiesc cu HIV. Este vorba despre Ordinul „Cu privire la profilaxia transmiterii materno-fetale a infecției HIV și organizarea profilaxiei specifice”, conform căruia doar două instituții medicale din țară pot primi nașterile femeilor HIV-pozitive. Prima instanță a dat dreptate Institutului pentru Drepturile Omului, care a gestionat cazul în instanță.

Mai exact, magistrații au admis că timp de 12 ani femeile însărcinate HIV-pozitive din Moldova au fost supuse unui tratament discriminatoriu, din cauza unui document elaborat de Ministerul Sănătății. De altfel, Ordinul „Cu privire la profilaxia transmiterii materno-fetale a infecției HIV și organizarea profilaxiei specifice” a fost elaborat încă în aprilie 2004 și prevede că gravidele cu HIV pot da naștere doar la Institutul Mamei și Copilului și la Centrul Perinatal Bălți. Potrivit documentului, doar aceste instituții medicale ar fi pregătite să primească nașteri de la această categorie de gravide.

„În activitatea sa de apărare a drepturilor persoanelor cu status HIV, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) a constat mai multe cazuri când femeilor cu statut HIV pozitiv le era refuzată primirea nașterilor în maternitățile raionale, pe motiv al existenței unor maternități specializate – Centrul Mamei și Copilului și Centrul Prenatal Bălți. Aceste două maternități au fost clasificate astfel, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 100 din 01 aprilie 2004, ca fiind specializate pentru primirea nașterilor de la femei însărcinate care sunt cu status HIV pozitiv. Din cauza acestei clasificări, deseori maternitățile raionale sunt nepregătite pentru primirea nașterilor urgente la femei cu status HIV şi/sau femeile însărcinate HIV, însă direcționează femeile în instituție medicală pentru naștere la zeci de kilometri de locul său de trai”, se precizează într-un comunicat publicat de IDOM.

  VIDEO//Cum se face un test rapid la HIV: „Focarul vine din Sankt-Petersburg” 

La sfârșitul lunii februarie Judecătoria sectorului Centru al Capitalei a admis integral chemarea în judecată a pacientei HIV-pozitive, reprezentată în instanță de către IDOM și a dispus anularea Ordinului Ministerului Sănătății „Cu privire la profilaxia transmiterii materno-fetale a infecției HIV și organizarea profilaxiei specifice”. Instanța de judecată a calificat documentul ca fiind contrar legii și discriminatoriu.

Hotărârea este cu drept de apel, însă avocații IDOM cred că șansele ca hotărârea judecătorească să fie modificată sunt mici. Aceștia mai precizează că chemarea în judecată a fost făcută de către o gravidă HIV-pozitivă, care a fost alungată dintr-un spital și trimisă la Chișinău pentru a naște. Este vorba despre A.B., care în 2013, în a 9-a lună de sarcină, a fost dusă la Spitalul Raional Orhei pentru a naște. După ce medicii de acolo au verificat documentația ei medicală i-au spus femeieeii că gravidele sero-pozitive spot naște doar la Institutul Mamei și Copilului.

„A.B. se simțea rău, ea a solicitat o ambulanță sau un alt transport al spitalului pentru a fi transportată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, însă reprezentanții Spitalul Raional Orhei au declarat că nu pot să-i acorde serviciu urgent de transport. Astfel, ea a fost nevoită să meargă acasă, unde a rămas pentru o noapte, suportând dureri puternice. În dimineața zilei următoare, femeia s-a deplasat la Chișinău cu un microbuz de rută, a fost internată în Institutul Mamei și Copilului, unde a şi născut în aceeași zi”, mai precizează avocații femeii într-un comunicat de presă, care mai spun că, de fapt, Legea cu privire la profilaxia infecției HIV/SIDA, cât şi standardele internaționale (Art. 12 al Pactului Internaţional cu privire la Drepturile Economice, Sociale şi Culturale) interzic segregarea persoanelor HIV pozitive și limitarea accesului lor la serviciile medicale.

█  VIDEO//Povestea unui băiețel din Moldova, care a dezvoltat SIDA la doar 11 ani. „Îmi spune că nu mai poate, că medicamentele îi provoacă greață, dar n-am ce-i face. Îi zic că altfel nu se poate…” 

„Crearea de centre medicale specializate (cazul maternităţilor) pentru femei HIV pozitive nu poate fi justificată prin motive de ordin medical. Prin asemenea practici se pune în pericol sănătatea publică, deoarece creează impresii greșite, precum că toate femeile HIV pozitive nasc doar în anumite instituții medicale. O astfel de practică  e dăunătoare, deoarece personalul medical folosește standarde de precauție diferite în instituțiile speciale și generale. Principiile internaționale recomandă ca oricare pacient să fie tratat ca fiind un pacient potențial HIV pozitiv”, mai afirmă avocații IDOM. 

 

   Articole relaționate:

Oficiali în sănătate au trecut testul rapid la HIV în fața jurnaliștilor. Astăzi s-a dat start caravanei Auto pentru viață 

La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude 

Moldova va cere de la Fondul Global peste 790 de mii de euro ca să asigure tratamentul antiretroviral persoanelor care trăiesc cu HIV