Autor: Parascovia Sula
Fructe proaspete feliate, ambalate în vid, un fel de „snacksuri” sănătoase, în curând în școlile din Chișinău. Cel puțin asta își propun reprezentații Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, care au inițiat un proiect pilot în acest sens. Mai exact, scopul proiectului este de a crea o cultură de consum a fructelor proaspete în rândul copiilor, care lasă de dorit, spune Dumitru Vasilescu, managerul proiectului. În acest scop, un prim pas pentru a identifica ce doresc copii, părinții și dacă aceștia sunt dispuși să colaboreze alături de instituțiile școlare și diverse companii a fost elaborat un chestionar online. Rezultatele arată că nu toate școlile oferă în mod regulat fructe copiilor.
„75 la sută din școlile intervievate nu includ fructe proaspete în meniu în mod regulat. Conform spuselor conducătorilor școlilor, jumătate dintre copii doresc să consume mere. De asemenea, 26 la sută dintre părinți sunt dispuși să achite zece sau mai mult de zece lei pe lună pentru aceasta. Ce ține de școli se vede clar că există o capacitate financiară de a contribui cu până la zece lei pe lună pentru un copil”, a spus Dumitru Vasilescu, managerul acestui proiect.
Managerul proiectului spune că majoritatea companiilor sunt dispuse să promoveze consumul de fructe, iar 74 la sută dintre acestea ar fi dispuse să doneze fructe.
În acest moment, scopul proiectului este de a selecta școlile unde vor fi repartizate fructele, care ar putea fi până la 20 la număr. „Posibil unul dintre criteriile de selecție va fi capacitatea școlilor de a aloca cel puțin 0,5 la sută din buget pentru acest lucru. Începând de azi lansăm o competiție națională pentru companii care trebuie să vină cu o ofertă financiară și tehnică clară (care ar fi tipul acestui snack: fructe uscate, sub formă de suc, etc.)”, mai spune Vasilescu.
Reprezentanții PNUD Moldova speră că acest proiect va avea un impact și asupra adulților. „Acum încercăm să găsim fonduri. În această campanie vrem să mobilizăm părinții , școlile, dar și companiile. PNUD va suplini fiecare leu sau dolar investit de către parteneri pentru a crea un interes de a se acumula fonduri”, a mai precizat Dumitru Vasilescu.
Astfel, copiii din școli și grădinițele din Chișinău ar putea beneficia de porții zilnice de fructe în stare proaspătă, procesate și ambalate atractiv. Fructele ambalate în vid au un termen de valabilitate de 21 de zile, dacă sunt păstrate la o temperatură de 4 grade. „În caz că școlile nu beneficiază de frigidere, atunci termenul de valabilitate este de aproximativ 14 zile. Urmează să selectăm în ce zile vor fi distribuite fructele, precum și care va fi modalitatea de administrare”, menționează Vasilescu.
La evenimentul de lansare a proiectului a fost prezent și un reprezentant al Asociației Moldova Fruct. Acesta spune că „membrii asociației conștientizează importanța acestui proiect, mai ales că sunt implicate aspecte sociale. Cunoaștem cu ce probleme se confruntă țările în curs de dezvoltare. Mă refer la diabet și obezitatea prematură în rândul copiilor, care sunt cauzate în primul rând de alimentația incorectă și modul nesănătos de viață. De aceea, considerăm că punerea în practică al acestui proiect ar aduce beneficii societății în care trăim”, a declarat Vadim Codreanu, specialist de marketing al Asociației Moldova Fruct.
Deocamdată, nu se cunoaște care fi prețul unor astfel de gustări în Moldova, deoarece nu sunt producători care să folosească această tehnologie de ambalare a fructelor proaspete, dar copiii din școli vor primi fructele gratuit, mai spune autorul proiectului.
Inițiativa face parte din „Proiectul de promovare a inovațiilor în afaceri”, susținut de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi. Proiectul se desfășoară în perioada 2014-2017.
PNUD Moldova își dorește sporirea culturii de consum a fructelor proaspete în rândul copiilor și în caz că proiectul pilot va da rezultate bune și se vor implica atât părinții, cât și școlile, precum și companiile, atunci proiectul va fi extins la scară națională.
█ Articole relaționate:
Alimentația copiilor în zilele noastre mai nesănătoasă decât pe vremea războiului
Criză de sănătate publică - tot mai puține mame își alaptează copii