Autor: Sorina Bujarov

Politica bugetar fiscală pentru acest an, promovată de Guvern şi votată în primă lectură de Legislativ, continuă să stârnească critici dure din partea speciliştilor în economie. Veaceslav Negruţă, ex-ministrul Finanţelor susţine că documentul nu are nimic în comun cu cadrul macroeconomic, cu realităţile economice, financiare şi sociale din acest an. Una dintre lacunele politicii, subliniază specialistul, se referă la valoarea prea mică a taxelor pentru ţigări. Negruţă consideră că autorităţile, în continuare, privesc fumatul şi produsele din tutun strict ca pe un business şi nicidecum ca un viciu care afectează sănătatea.

Politica bugetar fiscală pentru acest an, care urmează să fie votată în cea de a doua lectură în Parlament, prevede ca accizele pentru țigările cu filtru să fie de 220 lei pe partea fixă și, respectiv, 17% pe valoare, iar pentru cele fără filtru – 60 lei per 1.000 de bucăți. Pentru comparaţie, anul trecut accizele la țigările cu filtru erau de 200 lei per 1.000 țigarete și 18% la valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru – 50 lei per 1.000 de țigări. Astfel, experţii în economie spun că majorarea propusă de Guvern este extrem de mică. Aceştia consideră că aici se întrezăreşte un lobby puternic din partea industriei tutunului.

█ Guvernul ignoră angajamentele față de partenerii de dezvoltare. A aprobat azi accize mai mici la țigări 

„Politica fiscală de accizare a produselor din tutun este non-conformă spiritului Legii Antitutun, stimulează accesul la aceste produse, iar fumatul captează tot mai mulţi dependenţi.  În ultimii ani această politică a reorientat consumatorii către tipuri de ţigări mai scumpe, comercializate la preţuri dumping. Aceasta s-a întâmplat în special în anul 2015, fără ca să existe o reacţie adecvată din partea autorităţilor responsabile de protejarea concurenţei. (...) Prevederile fiscale pentru 2016 propuse Parlamentului indică clar un grad sporit de lobby-ism din partea industriei tutunului – contrar prevederilor legale în domeniul antitutun. Autorităţile, şi în continuare, privesc fumatul şi produsele din tutun strict ca pe un business şi nicidecum ca un viciu”, scrie Veaceslav Negruţă pe blogul său personal.

Mai mult, specialistul afirmă că, deşi Moldova în repetate rânduri şi-a luat angajamentul faţă de finanţatorii externi ca să majoreze accizele la ţigări, autorităţile acţionează conştient în direcţia inversă. Astfel, în timp ce în ţările europene, dar şi cele din regiune - Ucraina, Rusia, taxele pentru ţigări sunt majorate semnificativ, în Moldova acestea nu au fost ajustate nici măcar la rata inflaţiei pentru 2016. Aşa deci, concluzionează specialistul, în loc să lupte cu viciul fumatului prin accizarea cât mai dură a ţigărilor, autorităţile mai mult sporesc accesul la fumat. Asta deşi tratamentul bolilor asociate fumatului goleşte bugetul de stat cu milioane de lei în fiecare an.  

 Noile accize la țigări - „în slujba” industriei de tutun 

 „În 2011-2013 din greu au fost negociate prevederile fiscale pentru produsele din tutun. Tot atunci s-a convenit că RM are o perioadă de până-n 2025 să-şi ajusteze mărimea accizelor la cele existente în UE – 90 euro pentru o mie de ţigări, cu tendinţă de creştere continuă. Însă, din iulie 2013 totul a pornit în altă direcţie. (...) În 2016 practic nu sunt prevăzute majorări de accize pentru anumite categorii de ţigări. Este un tratament inexplicabil al viciilor din punct de vedere fiscal. Sau... politicienii au grijă de fumători, care sunt mulţi şi toţi cu drept de vot? Greşită abordare şi iresponsabilă (...)”, mai afirmă fostul ministru al Finanţelor.

Vom preciza că accizarea produselor din tutun s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri în combaterea viciului fumatului și, respectiv, în salvarea a mii de vieți omenești. O spun experții OMS, care anul trecut au publicat și o analiză ce demonstrează prin calcule matematice ce au de câștigat statele dacă majorează treptat taxele la țigări. OMS estimează că majorarea taxelor la tutun cu 0.05 dolari SUA anual pe cap de locuitor poate face, treptat, produsele din tutun mai costisitoare, adică mai inaccesibile. O astfel de măsură nu doar că influențează pozitiv asupra sănătății populației, dar și generează venituri suplimentare, capitol la care acum Republica Moldova are probleme. 

 

█ Articole relaționate:

Gata cu publicitatea la țigări. Vin controalele și amenzile usturătoare pentru cei care nu respectă Legea 

Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun 

Credit de peste 2,7 milioane de dolari pentru Moldova pentru a reduce numărul fumătorilor. Ce condiții impune Banca Mondiale pentru a oferi acești bani