Autor: Parascovia Sula

Tatăl fetiţei de la Cahul, care ar fi decedat în urma unei intoxicaţii alimentare, a murit la două zile după ce a fost spitalizat cu aceiaşi problemă de sănătate. Informaţia a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către serviciul de presă al Spitalului „Sfânta Treime”, unde acesta a fost internat pentru tratament. Decesul ar fi survenit din cauza stării extrem de grave a bărbatului, spun medicii, care presupun că acesta s-ar fi intoxicat cu o substanţă folosită ca antiparazitar pentru animale.

„Bărbatul a murit astăzi în jurul orei 17:00. El se afla în stare deosebit de gravă, era în comă. A fost internat în terapie intensivă, dar din cauza disfuncţiei multiple de organe a avut șanse minime de supravieşuire”, a precizat pentru Sănătate INFO Tatiana Gumene, șeful serviciului de presă al spitalului „Sf. Treime” din Capitală, acolo unde bărbatul a fost internat pe 12 aprilie.

În baza analizelor medicale doctorii au constatat că bărbatul din Cahul s-ar fi intoxicat cu un preparat folosit pentru deparazitarea animalelor.

„Analizele de sânge au arătat că acesta s-ar fi intoxicat cu un preparat antiparazitar pentru animale. Însă, cauza exactă a decesului se va afla după ce va fi efectuată experiza medico – legală. Pe caz a fost deschis un dosar penal, iar procurorii au dispus efectuarea expertizei, pentru a se afla cauza exactă a intoxicației”, a mai completat Gumene.

Ce ține de băiețelul care a fost internat la Institutul Mamei și Copilului, fratele fetiţei care a decedat din cauza intoxicaţiei, medicii sunt mai optimiștii. Acum acesta a început să dea semne de vindecare, afirmă doctorii.

„Copilul este mai activ, mănâncă, comunică, merge. Deocamdată nu cunoaștem cauza intoxicației. Inițial, copilul când a venit avea insuficiență multiplă de organe hepato-renală, dar acum starea acestuia este mai bună”, a menționat Ina Palii, șeful Departamentului de Pediatrie al Institutului Mamei și Copilului.

Vom preciza că pe acest caz a fost deschisă o cauză penală. „Ieri Inspectoratul de Poliție de la Cahul a iniţiat o cauză penală, motivul fiind lipsirea de viață din imprudență. În acest moment avem mai multe versiuni, inclusiv și cea cu intoxicare cu produse alimentare. Versiunea de bază este intoxicarea cu o substanță necunoscută, deocamdată”, a precizat pentru Sănătate INFO Ruslan Zamfirov, procurorul raionului Cahul.

Acesta mai adaugă că „a fost solicitată o expertiză a produselor alimentare și a altor obiecte de la fața locului și cred că în zilele următoare vom avea şi un raport de la Centrul de Medicină Legală, care ne va spune care a fost cauza intoxicației”.

Vom preciza că pe data de 12 aprilie trei persoane – doi  copii, o fată și un băiat, precum și tatăl acestora, au fost internați în stare de comă la Spitalul raional Cahul. Fetița, din păcate, a decedat în ziua respectivă. În urma expertizei medico-legale s-a stabilit că copila a murit din cauza insuficienței multiple de organe.

„Ficatul, rinichii și porțiunea intestinului subțire erau cu multe găuri. Asta ne vorbește despre faptul că a fost o toxină agresivă, probabil într-o doză mare”, a menționat Nicolae Furtună, vicedirector prevenirea și controlul bolilor transmisibile de la Centrul Național de Sănătate Publică.

Ulterior, copilul și bărbatul au fost transportați la Institutul Mamei și Copilului și, respectiv, la „Spitalul Sf. Treime” din Capitală. Inițial, se presupune că  intoxicația s-ar fi produs din cauza unor legume pe care familia le-a consumat, dar responsabilii de la Sănătate Publică spun că cantitatea consumată ar fi prea mică pentru a genera astfel de consecințe. 

 

  Articole relaționate:

Alertă. 36 de elevi din Costești, intoxicați cu gaze

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri