Autor: Parascovia Sula

36 de elevi cu vârste de 11 și 12 ani de la liceul din Costești s-au intoxicat cu un gaze de origine necunoscută. Câțiva dintre ei au ajuns inițial la spitalul raional, iar ulterior au fost transportați de urgență la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

 „S-au intoxicat 35 de copii, din două clase. O parte dintre copii au venit la noi și le-am acordat asistența medicală de urgență, iar ulterior au fost transportați la Institutul Mamei și copilului, secția Toxicologie”, a declarat pentru Sănătate INFO Mihail Cotovan, directorul spitalului raional Ialoveni.

Acesta a adăugat că, cităm: „La necesitate copiilor le-au fost acordate asistență medicală prin oxigenoterapie în flux continuu prin mască. Cei care aveau simptome mai pronunțate de intoxicate le-am aplicat perfuzii intravenoase”

 Atenție! Crește numărul intoxicațiilor cauzate de medicamente

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Situațiilor Excepționale, Diana Țurcanu, copii au fost intoxicați cu gaze de origine necunoscută, iar la Institutul Mamei și Copilului au fost internați, în cele din urmă, 36 de copii.

„Copiii s-au intoxicat cu un gaz încă neidentificat. Toți acuză dureri de burtă, amețeli și greață, iar medicii spun că starea acestora e de gravitate medie, dar stabilă. Incidentul a avut loc într-o instituție de învățământ, unde în timpul unei pauze două clase de elevi se aflau pe hol. Echipa Serviciului Situații Excepționale din Ialoveni s-a deplasat imediat în satul Costești, precum și o echipă specializată de chimiști din Chișinău, pentru a prelua probe și stabili natura gazului și circumstanțele în care a avut loc incidentul”, a precizat Diana Țurcanu.

Aceasta a adăugat că elevii erau în clasa a șasea. „Ulterior, elevii din instituție au fost evacuați, iar orele întrerupte. În acest moment restul copiilor sunt în afara oricărui pericol”.

La fața locului se află câteva echipe de specialiști. Deocamdată, nu se cunoaște cu ce substanță s-au intoxicat elevii și dacă e vorba de o scurgere de gaze de la rețea sau nu.

 

  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Efecte nebănuite ale medicamentelor folosite în controlul colesterolului. Acestea previn mai multe boli decât se credea până acum