Autor: Parascovia Sula

Aproximativ două mii de oameni din Municipiul Chișinău au ajuns la spital anul trecut după ce s-au intoxicat cu medicamente, alcool ori pesticide. Mai grav este faptul că aproape jumătate dintre aceștia sunt copii. Specialiștii care monitorizează astfel de cazuri spun că cele mai multe otrăviri au fost provocate de medicamente și alcool, 23,3% și respectiv 25,2%,  iar cei mai afectați au fost copiii și femeile. 

Medicii spun că în 2015 pe primul loc se situează intoxicațiile acute cu medicamente. În total au fost înregistrate 860 de cazuri. Acestea sunt urmate de otrăvirile cu alcool – 570 la număr, arată ultimul raport publicat de Centrul Municipal de Sănătate Publică pentru anul 2015. În comparație cu 2014, numărul locuitorilor Municipiului intoxicați cu medicamente este în creștere cu 160 de cazuri. Cei mai afectați sunt copiii și femeile, spun medicii. Primii se otrăvesc cel mai des din cauza neglijenței părinților, iar femeile – din cauza supradozelor de calmante, afirmă specialiștii în sănătate publică.

 Doctorii atenționează – medicamentele pentru depresie au un efect invers

„Majoritatea cazurilor de intoxicații sunt cu medicamente. Ele prevalează în rândul adulților, dar și a copiilor, în special în rândul femeilor. Cei mici se intoxică cel mai des când sunt lăsați fără supraveghere. Mulți dintre părinți pun medicamentele la locuri vizibile, iar micuții sunt curioși și le consumă. Un alt motiv ar fi și prescripțiile incorecte de către doctori sau anumite consecințe adverse pe care le poate da preparatul”, a spus pentru Sănătate INFO Igor Feofanov, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.

Specialiștii spun că anul trecut cu fost înregistrate și cazuri când oamenii au consumat medicamente, deși preparatele erau destinate uzului extern. Doctorul a menționat că principalele medicamente cu risc de intoxicație sunt barbituricile (sedativele), somniferele și calmantele. Chiar și copiii s-au intoxicat cu valeriană sau somnifere.

„Cauza otrăvirilor printre femei o constituie stresul. Deseori în astfel de situații, femeile nu pot controla cantitatea de medicamente consumată și se întâmplă să ia doze mai mari decât trebuie”, a adăugat medicul.

 Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce reacții pot provoca 

Intoxicațiile cu alcool sunt și ele primele în top. „Sunt familii în care mama sau tata consumă alcool în exces, respectiv de la ei alcoolul ajunge și la copii. În cazul drogurilor, dependența de stupefiante prevalează la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. Aceștia singuri își pot face anumite preparate, deoarece au multă informație pe internet sau de la prieteni, etc. Motivul pentru care tinerii sunt expuși acestor intoxicații este faptul că mulți părinți sunt plecați la muncă în străinătate și ei rămân cu bunicii sau alte rude, care, de regulă, nu îi supraveghează.”

Intoxicațiile cu medicamente și alcool sunt urmate de cele cu droguri, pesticide, diverse substanțe toxice  și gaze. În consecință, anul trecut 20 de persoane au murit, dintre care 16 din cauza alcoolului, trei – din cauza pesticidelor și un deces din cauza medicamentelor.

Specialiștii recomandă consumul medicamentelor doar cu prescripția medicilor, evitarea dozelor excesivee, reducerea consumului de alcool, dar și înlăturarea stocurilor de pesticide, precum și folosirea lor în condiții casnice.

 

  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Efecte nebănuite ale medicamentelor folosite în controlul colesterolului. Acestea previn mai multe boli decât se credea până acum 

Mamele care iau antidepresive în ultimele luni de sarcină riscă să nască copii cu dereglări de respirație