Redactor: Parascovia Sula

Preparatele menite să trateze depresia mai mult agravează boala. Cel puțin așa arată cel mai recent studiu din domeniul sănătății mintale, elaborat de profesorul Peter Gøtzsche, de la Centrul Nordic din Cochrane, Canada. Potrivit cercetării, antidepresantele dublează cazurile de sinucidere la adolescenți.  Lipsa de informații legate de aceste preparate însă face ca oamenii să le consume fără să știe despre consecințele periculoase ale acestor medicamente.

Dependența de medicamentele care generează o stare bună de spirit este un fenoment tot mai răspândit în lumea occidentală, iar Marea Britanie are cele mai mari probleme la acest capitol. Potrivit statisticii, Anglia este pe locul al șaptelea în ceea ce privește consumul de antidepresante. Aici, anual aproximativ patru milioane de oameni iau astfel de preparate, cifra fiind în creștere dublă față de acum zece ani. Deși medicamentele sunt administrate cu scopul de a trata sau remedia simptomele depresiei, în realitate acestea pot avea un efect invers, mult mai periculos, spun doctorii.

 Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce reacții pot provoca 

Specialiștii atenționează că, într-o societate sănătoasă, avem responsabilitatea de a pune la îndoială beneficiile lor și să cerem mai multă transparență de la companiile farmaceutice. Mai ales că anterior se considera că antidepresantele nu au nici un efect, acestea conținând doar placebo – preparat medicamentos inactiv prescris pacientului pentru a-i face plăcere, și calciu. Acum, din cauza acestor medicamente anual mor mii de adolescenți și tineri, scrie The Telegraph.

Depresia este o afecțiune letală, spun medicii. Tot ei afirmă că antidepresantele sunt o măsură de protecție împotriva sinuciderilor. Însă, noul studiu efectuat de către profesorul Gøtzsche scoate în evidență o altă realitate, că anume aceste preparate se fac vinovate de miile de sinucideri în rândul tinerilor. Concluzia doctorului însă a fost respinsă de mai mulți medici, care au semnat o scrisoare publică în care criticată concluziile studiului realizat la Centrul Nordic din Cochrane. Aceștia au menționat că miile de sinucideri înregistrate anual sunt cauzate de faptul că „multor oameni nu le sunt oferite antidepresante la timp, iar faptul că profesorul Gøtzsche pune la îndoială beneficiul acestor preparate și propune interzicerea lor, din contra, va crește rata sinuciderilor”.

 Încă o femeie a murit din cauza unei supradoze de paracetamol 

Analizarea statisticilor de sinucidere creează disonanțe. În mod normal, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britania afirmă că copiii sub 18 ani nu ar trebui să ia antidepresive. De aceea, doctorii prescriu preparate antidepresive adolescenților doar atunci când e voba despre un pericol serios pentru viață, când tinerii au gânduri suicidale. În primele săptămâni însă aceștia trebuie să monitorizeze strict sănătate lor, deoarece medicamentele pot să-i facă pe pacienți să se auto-mutileze.

Totuși, sunt date inexacte și studii insuficiente pe tema antidepresivelor. Aceasta, este o problemă foarte mare pentru medicină. Până și studiul Cochrane admite că „daunele create de antidepresive nu pot fi estimate cu exactitate”, deoarece autorii cercetării nu au avut acces la datele personale ale pacientului, pe motiv că sunt anonime. 

 

█  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Efecte nebănuite ale medicamentelor folosite în controlul colesterolului. Acestea previn mai multe boli decât se credea până acum 

Mamele care iau antidepresive în ultimele luni de sarcină riscă să nască copii cu dereglări de respirație