Autor: Natalia Nicoreanu

Au comandat un preparat indicat gravidelor, dar urmează să primească altul, destinat femeilor trecute de prima tinerețe, care se află în menopauză.  Într-o asemenea situație s-au pomenit mai mulți manageri de maternități, care în vara anului trecut, tradițional, au comandat Agenției Medicamentului preparate farmaceutice pentru 2016. AMED a desfășurat licitația publică abia luna trecută, iar câștigător a fost desemnat un agent economic care propune un medicament cu aceeași substanță activă, în aceeași formă, dar cu altă indicație terapeutică. În această situație, managerii spun că refuză medicamentele. Agenția Medicamentului nu a comentat, deocamdată, situația, motivând că are 15 zile la dispoziție conform legislației.

Medicamentul cu probleme se numește Progestin de 100 și 200 mg, sub formă de capsule, care are în componența sa substanța activă „Progesteronum”. Aceeași substanță activă se conține și în preparatul Utrogestan tot de 100 și 200 mg, la fel, sub formă de capsule. Diferența este că primul este prescris femeilor aflate în menopauză, cu probleme ginecologice, iar cel de-al doilea e pentru gravide. Managerii centrelor perinatologice afirmă că nu au nevoie de Progestin.

„Noi am comandat 800 de capsule. Joi, am scris domnului director o notă informativă, că preparatul care a câștigat tenderul nu merge pentru tratamentul gravidelor. I-am spus să sisteze contractul. Nu am știut că mai este un producător pe piață. La fel l-am comandat și în ceilalți ani și nici nu am intrat în esență. Știam că acesta este unicul pe piață. Noi avem lista, care vine în fiecare an. Acolo nu era scris că Progesteronum 200 este Progestin. Noi dacă nu cunoaștem unele medicamente, atunci  examinăm formularul, vedem indicațiile preparatului. În cazul dat nu am avut niciun dubiu”, susține Vasile Rotaru, directorul Centrului perinatologic din orașul Cahul. 

 Bioparox-ul, retras de pe piața UE, a provocat reacții adverse și pacienților din Moldova 

La rândul său, Iurie Dondiuc, directorul maternității Nr.1 din Capitală, care este și președintele comisiei de specialitate în obstetrică-ginecologie a Ministerului Sănătății, susține că instituția pe care o conduce a sesizat anterior Agenția Medicamentului cu privire la o eventuală confuzie în acest sens. 

„Spitalul nostru ne-am informat și am observat că sunt doi producători, că a mai apărut unul. Am văzut că preparatul are aceeași formă, tot aceeași denumire și substanță activă progesteronum însă, este de la un alt producător, cel din India. Medicamentul este destinat pentru ginecopatice și nu pentru gravide. Am intuit că poate fi o confuzie. Și atunci Spitalul nostru a scris o scrisoare Agenției Medicamentului  în care i-am atenționat că poate câștiga al doilea producător și le-am spus că nouă ne trebuie pentru gravide, nu pentru menopauză. I-am sesizat, pentru că ei poate nu știu că sunt sub aceeași denumire două firme - una produce medicamente pentru gravide, dar alta nu pentru gravide”, a declarat pentru Sănătate INFO, Iurie Dondiuc , președintele comisiei de specialitate în obstretică-ginecologie la Ministerul Sănătății.

În situația creată, Iurie Dondiuc spune că o parte din vină o poartă și administratorii centrelor perinatologie, care anual, fac solicitări de medicamente. 

„La licitație au avut dreptul să participe ambii producători, nu poți să le interzici. Trebuie să fie mai atenți cei din spitale.  Din discuțiile cu alți șefi de maternități am înțeles că ei nu au știut că mai este și al doilea producător. Au comandat medicamentele, dar nu s-au informat.  Cred că trebuie să emitem o circulară. Trebuie să-i informăm ca să nu se primească că ei nu au citit instrucțiunile de utilizare și le dau gravidedelor. Să nu avem și alte surprize. Acum managerii de spitale ar trebui să nu semneze contractele și să-i recomande Agenției să anuleze licitația și să organizeze una nouă ”, susține Dondiuc.

█  Noi fraude de milioane în domeniul sănătății

Ieri am trimis o solicitare Agenției Medicamentului  pentru a clarifica această situație. Am cerut să ni se explice rezultatele licitației și dacă, înainte de procedura propriu-zisă, instituția a fost sesizată de către directorii de spitale, așa cum afirmă Iurie Dondiuc. De asemenea, am încercat să aflăm de la AMED dacă licitația poate fi anulată. Doar că, am fost informați că vom primi un răspuns la acest subiect pe parcursul zilei de azi. Până la publicarea materialului, la adresa redacției, nu a venit nicio scrisoare din partea AMED.

Ținem să precizăm că în nomenclatorul de stat, în prospectul preparatului „Progestin” indicațiile terapeutice sunt următoarele: Tratamentul de substituţie hormonală în post-menopauză la femeile cu uter intact (asociat tratamentului estrogenic). Cât privește preparatul „Utrogestan” (medicament solicitat în maternități) - acest medicament reprezintă un tratament hormonal progestativ. Este indicat în afecţiunile legate de insuficienţa secreţiei de progesteron. Se administrează pe cale vaginală pentru a ajuta sarcina, în special în cazul avorturilor habituale (repetitive), în cursul ciclurilor de Fecundare In Vitro (FIV).

Utrogestan trebuie utilizat în timpul sarcinii numai în primul trimestru şi doar pe cale vaginală. Administrarea pe cale orală se face în cazul ciclurilor neregulate datorate unor tulburări de ovulaţie, sindromului premenstrual, durerilor sau afecţiunilor benigne ale sânilor, hemoragiilor cauzate de fibroame, în menopauză, asociat tratamentului estrogenic. 

█ Articole relaționate:

Medicamente contrafăcute, vândute în farmacii. Autoritățile au cerut interzicerea lor

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Dosarul licitațiilor trucate în sănătate, cu cei mai mulți învinuiți din istoria Moldovei. Niciunul însă nu a fost audiat în instanță