Redactor: Parascovia Sula
Cel mai important jucător de pe piața farmaceutică din Moldova se află în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina. Mai exact, este vorba despre Dita Esfarm-Moldova. Anchetatorii bosniaci califică drept suspecte o serie de tranzacții derulate între compania farmaceutică Bosnalijek și directorul Dita Estfarm-Moldova și soția acestuia, se arată într-o investigație RISE MOLDOVA.
Șapte persoane, printre care fostul director Bosnalijek (cea mai importantă companie farmaceutică din Bosnia și Herțegovina în care statul deține peste 19% din acțiuni), au fost arestați de procurori într-un dosar de spălare de bani, evaziune fiscală și fals în acte. Activităție ilegale le-au adus beneficii de peste 13 milioane de dolari, scrie RISE Moldova.
Poliţia Financiară din Sarajevo a verificat legalitatea contractelor şi a plăţilor făcute de Bosnalijek în perioada 2006-2012. În rapoartele anchetatorilor bosniaci, Dita Estfarm, directorul companiei Iurie Chirtoacă și soţia acestuia Svetlana, apar alături de companii din Rusia, Emiratele Arabe Unite (Dubai) și Libia.
În perioada respectivă, Bosnalijek şi Dita Estfarm au încheiat anual contracte de colaborare. În total, în baza acestor contracte, Dita Estfarm a vândut pe teritoriul Moldova medicamente în valoare de peste 2,5 milioane de euro.
Primul contract, semnat în 2006 de Bosnalijek şi Dita Estfarm, prevedea că firma din Moldova poate beneficia de un discount de 10% din valoarea totală a medicamentelor vândute. Atunci, reprezentanții celor două companii au convenit ca reducerea de preț să fie acordată Dita Estfarm prin dimunarea valorii facturii externe (invoice). În schimb, în 2007 și 2008, discountul nu a mai ajuns la companie, ci în conturile personale ale soților Chirtoacă. Asta după ce directorul Dita Estfarm a încheiat cu firma bosniacă două contracte de consultanță.
În baza contractului din 2007, Bosnalijek a transferat în contul lui Chirtoacă peste 5 mii de dolari, iar în contul soției acestuia – peste 28 mii de dolari. Asta, deși Svetlana Chirtoacă nu avea, potrivit documentelor, nicio legătură cu serviciile care au fost prestate de soțul ei pentru bosniaci. Un an mai târziu, compania farmaceutică din Bosnia și Herțegovina a mai transferat în contul Svetlanei Chirtoacă aproximativ 41 de mii de euro.
Iurie Chirtoacă susține că și-a îndeplinit obligațiile stabilite în contractele cu Bosnalijek şi că el și soția sa au pregătit dosarele pentru înregistrarea medicamentelor la Agenția Medicamentului, au elaborat studii de piață privind oportunitatea înregistrării unor medicamente noi în Republica Moldova, servicii pentru care au și fost remunerați.
█ Articole relaționate:
Farmaciile din Moldova, limitate în scumpirea medicamentelor