Autor: Natalia Nicoreanu
În ajunul Paștelui, mii de oameni iau cu asalt magazinele și piețele comerciale în căutarea produselor alimentare pentru masa de sărbătoare. Piețele, transformate într-un adevărat furnicar, sunt chilipirul agenților economici care își rotunjesc veniturile. Tot în această perioadă înflorește comerțul stradal, iar produsele ușor alterabile, se vând ca pâinea caldă sub temperaturi de peste 20 de grade Celsius.
În ajunul Paștelul, jurnaliștii de la report.md au mers în zona Pieței Centrale din capitală, iar imaginile prinse de fotograf vorbesc de la sine.
Țara noastră se vrea membră a Comunității Europene, doar că la capitolul standarde de calitate și protecție a consumatorilor mai avem mult de crescut. Siguranța alimentară în cadrul legal al UE prevede protecția sănătății publice, a sănătății plantelor și a sănătății și bunăstării animalelor. Controalele stricte efectuate permanent sunt cele care dau rezultate, iar astfel, cetățenii au siguranța alimentelor pe care le consumă. Alta este însă situația la noi în țară.
Autoritățile responsabile de protecția consumatorilor dau un semnal de alarmă: situația este gravă, iar consumatorii sunt în pericol. Cu toate acestea, instituțiile statului spun că au mâinile legate și nu pot aplica amenzi celor care încalcă legea. Motivul – controalele sunt sub moratoriul instituit de Guvern la începutul anului, pentru o perioadă de trei luni.
„E trist ceea ce se întâmplă în piețele comerciale: antisanitarie, produsele nu sunt marcate, persoane fizice în loc de persoane juridice, produse expirate și vândute în soare, condiții neadecvate, nivel de nitrați depășit, comerț lângă veceu, în stradă. Este situația din piețele în care am fost – la Bălți, Chișinău și Cahul. Suntem în moratoriu și nu putem să mergem cu controalele. E grav. Acum e culmea. Nu au frică deloc de instituțiile statului și se simt nepedepsiți. Din luna ianuarie înflorește comerțul stradal zilnic”, a declarat pentru Sănătate INFO, Sergiu Lelic, șef-adjunct al Direcției relații cu consumatorii la Agenția pentru Protecția Consumatorilor.
Într-un comunicat de presă plasat pe site-ul instituției se spune că doar anul trecut, în țară au fost efectuate 27 de controale în piețele comerciale. În urma raziilor, inspectorii APC au întocmit 32 de procese verbale și au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 100 de mii de lei.
Ținem să precizăm că la sfârșitul lunii ianuarie, după ce a fost învestit în funcție, premierul Pavel Filip a anunțat instituirea unui moratoriu, cu o durată de trei luni, asupra instituțiilor de stat care efectuează controale asupra agenților economici. Mai exact, această decizie viza Inspectoratul Fiscal, Serviciul Vamal și Poliția Economică. În toată această perioadă, aceste instituții nu au voie să efectueze controale și să aplice amenzi. Moratoriul a fost instituit pentru că agenții economici s-ar fi plâns că sunt terorizați cu verificări de câteva ori pe săptămână.
█ Articole relaționate: