Autor: Natalia Nicoreanu

În aceste zile, opinia publică a fost bulversată de istoria unei mame, care în duminica Paștelui a ajuns cu copilul ei de șapte luni la Institutul Mamei și Copilului. Femeia povestește, pe pagina ei de Facebook, că medicii care au consultat fetița i-ar fi stabilit un diagnostic greșit. Mai mult, aceștia ar fi încercat să o sperie cu închisoarea, atunci când ea a refuzat spitalizarea copilului. Cazul a ajuns până și în vizorul ministrului Sănătății, care, tot pe Facebook, i-a sugerat mamei să scrie o plângere.

În baza examenului radiologic medicii de la IMC au stabilit că micuța are bronho-pneumonie bilaterală și că aceasta are nevoie urgent de spitalizare. Scandalul s-a agravat în momentul în care Diana Sopivnic, mama fetiței de șapte luni, a cerut părerea unui alt pediatru, care în acel moment nu era în spital și care a stabilit diagnosticul vizualizând examenul radiologic pe telefonul mobil. Acesta i-a sugerat mamei să meargă acasă să-și trateze copilul, spunându-i că micuța are laringo-traheo-bronșită acută. 

„Doamna doctor care a examinat pelicula mi-a spus că tot plămânul drept a fost afectat. Rezultatul examenului radiologic al copilului meu a fost văzut de șase medici. Cu toții mi-au spus că fetița avea pneumonie. Am fotografiat pelicula de la roentgen și rezultatul analizei și i le-am expediat domnului Mihai Stratulat, care este pediatrul copiilor mei. Dumnealui mi-a infirmat spusele medicilor de la IMC: copilul nu avea pneumonie, dar laringo-traheo-bronșită acută. Le-am comunicat diagnoza medicilor de acolo, dar ei s-au uitat urât la mine” scrie Diana Sopivnic.

█ Cum instituțiile publice pierd pacienți, în favoarea privaților, din cauza atitudinii medicilor 

Mama a refuzat spitalizarea după ce a aflat părerea pediatrului copiilor ei. Însă, înloc s-o convingă cu argumente, medicii de la IMC au încercat să o sperie pe mamă, spunându-i că micuța ar putea muri, dacă ea refuză spitalizarea.  

 „Un doctor cu ochelari și mustață mi-a spus: „Dragă femeie, noi ți-am spus că copilul tău e grav bolnav și trebuie spitalizat. Matale fă cum vrei. Noi am pus ștampila și ne-am spălat pe mâini. Dar dacă copilul tău moare până mâine, o să-ți vină la ușă cu cătușe și o să ajungi la „Rusca”. Așa mi-a spus”, mai scrie mama.

De cealaltă parte, responsabilii de la IMC spun că medicii au avut un comportament adecvat, iar diagnoza stabilită este cea corectă. 

Cel care a vorbit cu mama este Mihai Seu, șeful Secției Chirurgie la acest spital. Doctorul ne-a comunicat că a fost rugat de către pediatrul care a consultat copilul să examineze rezultatul radiologic. Medicul susține că și el a constatat necesitatea spitalizării. 

„După ce pediatrul mi-a spus că mama refuză să-i fie internat copilul, am încercat să discut cu ea. A fost categoric împotrivă. În așa caz, i-am spus mamei să semneze refuzul și am anunțat-o că ea va purta răspundere, dacă se întâmplă ceva rău cu copilul. Poate că am fost mai dur în declarații, dar am vrut ca mama să înțeleagă gravitatea situației”, a declarat Mihai Seu pentru Sănătate INFO.

În același timp, administrația Institutului Mamei și Copilului a inițiat o anchetă internă pe acest caz. Vice-directorul medical, Vasile Tomuz ne-a comunicat că poartă discuții cu fiecare dintre cadrele medicale care au fost de gardă duminică. Totodată, Tomuz susține că medicii de la internare au pus diagnoza corectă.

█ Șase din zece chirurgi moldoveni recunosc că au avut conflicte cu pacienții. Lipsa de comunicare și refuzul bolnavilor de a plăti pentru intervenții creează cele mai frecvente neînțelegeri 

„Medicii care au acordat ajutorul medical s-au ghidat de situația reală a copilului la fața locului. Am istoria în față și văd că după ora de internare și externare s-au făcut analizele și investigațiile necesare, iar copilul a fost diagnosticat corespunzător. Este una când pelicula este văzută la negatoscop, aparat special în care pelicula se prevede și alta e când pelicula este fotografiată. Un specialist care are douăzeci și ceva de ani de experiență și vede zilnic sute de copii, cum poate să greșească?”, susține Vasile Tomuz, vicedirector medical IMC.

De cealaltă parte, pediatrul Mihai Stratulat, care a consultat-o telefonic pe mamă, susține cu fermitate că fetița avea o laringo-traheită și nicidecum nu era nevoie de spitalizare. 

„Am vorbit cu medicul de gardă și i-am spus că am o altă părere. Am rugat să i se permită mamei să plece, iar eu, împreună cu mama, ne asumăm răspunderea. Analiza de sânge era perfectă. Copilul nu avea febră și starea generală era bună. Copilul avea tuse lătrătoare și nici nu era nevoie să i se facă examen radiologic” susține Mihai Stratulat.

Într-un final mama a semnat ordinul prin care refuză spitalizarea, dar în același timp a decis să scrie o plângere la Ministerul Sănătății, așa cum i-a sugerat ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.

 „Avem un ordin informal în care fiecare pacient la internare acceptă condițiile de tratament și investigație. Aici sunt toate riscurile indicate. Am un așa ordin semnat de mamă. Tot ea scrie: „mama, Diana, refuz spitalizarea”. Vă citesc din acord acum. Ea refuză spitalizarea și pleacă la domiciliu și tot ea scrie plângere pe medicii care i-au acordat ajutor medical. Este nonsens” a declarat pentru Sănătate INFO, Vasile Tomuz, vicedirector medical IMC.

Administrația Institutului spune că abia anchetează cazul, de aceea o decizie asupra acestui caz urmează să fie făcută publică în cel mai scurt timp. Incidentul scoate însă la iveală o serie de lacune ce țin de etica medicală, comunicare, cunoașterea legislației și necesitatea informării pacientului privind riscurile în cazul refuzului unui tratament. De altfel, experții în etică spun că în această situație niciunul din medici nu a procedat corect până la capăt. Rodica Gramma, specialist în etica medicală, vine cu o opinie separată în care explică cum, de fapt, trebuiau să procedeze doctorii în acest caz.

 

  Articole relaționate:

Majoritatea chirurgilor moldoveni cred că pacienții depun plângeri împotriva doctorilor fiind influențați de presă. Experții: „Datorită presei, pacienții află mai multe despre drepturile lor” 

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită 

Medic de la Urgență, bătut crunt de prietenii unui tânăr pe care echipajul ambulanței a fost chemat să-I ajute