Autor: Natalia Nicoreanu

Au luptat pentru scoaterea crenvurștilor din meniurile de la grădinițe, iar acum cer hârtie igienică și săpun pentru copii. Părinții fac din nou front comun și vin cu o altă petiție online către autorități. În scrisoare aceștia solicită responsabililor de la Primăria Capitalei să aloce bani pentru aceste necesități pentru a exclude taxele percepute de instituțiile preșcolare pentru produse de igienă. În replică, responsabilii de la Direcția Generală Educație spun că de vină ar fi normele sovietice de calcul, care nu prevăd asemenea cheltuieli pentru grădinițe.

În Moldova secolului XXI copiii de la grădinițe vin cu hârtie igienică și săpun de-acasă. Statul nu prevede cheltuieli pentru astfel de necesități. Astfel, părinții sunt nevoiți să contribuie din propriul buzunar pentru a-și asigura odraslele cu produse de igienă. Revoltați că lucrurile nu se schimbă de ani de zile, câteva sute de mămici din Chișinău au semnat o petiție în care cer autorităților locale să prevadă în buget resurse financiare și pentru asemenea nevoi.

„Am început să-mi pun întrebări după ce am primit un bon majorat pentru alimentație și am început a clarifica legalitatea. Mi-am dat seama că foarte multe lucruri care se fac în grădiniță sunt ilegale și nu sunt argumentate. Am început să vorbesc cu părinții despre taxele neformale plătite în grădiniță. Ei mi-au spus că nu pot refuza să plătească taxe, atât timp cât în grădiniță nu se dă săpun și hârtie igienică pentru copii. Am vorbit cu directoarea și mi-a confirmat că în buget nu sunt prevăzute astfel de cheltuieli”, a declarat pentru Sănătate INFO Ala Revenco, inițiatoarea petiției.

Ca să asigure că într-adevăr e așa, mama i-a întrebat și pe responsabilii de la Direcția Generală Educație Tineret și Sport (DGETS). Și ei au confirmat spusele directorului grădiniței, precizând în același timp că nu există normative care să prevadă necesarul de produse de igienă pentru fiecare copil. În consecință, autoritățile nu alocă bani pentru ele.

  Nemulțumirile cresc. Părinții cer eliminarea crenvurștilor din meniul copiilor de la grădinițe 

„Nu se alocă pentru elevi și copii. Se alocă pentru instituție detergent, săpun, dar hârtie igienică nu. Nu o dată am făcut demersuri la Ministerul Educației. Acum le vom repeta și vom vedea. Aici nemijlocit trebuie  resurse financiare. Trebuie elaborate normativele: câte grame de săpun trebuie la copil și de câtă hârtie are nevoie un copil. Acestea nicăieri nu le găsiți”, a declarat șafa DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

În doar patru zile, petiția părinților a adunat peste 850 de semnături. Aceștia vin cu următoarele solicitări:

„Vrem să sesizăm responsabilii că așa ceva este inadmisibil. Cum poate funcționa o instituție de stat pentru copii atât timp cât nu este asigurată cu strictul necesar. Cum putem scoate taxele ilegale și cum putem să scoatem corupția din instituțiile de învățământ, dacă aceste cheltuieli sunt puse pe umerii părinților? Petiția este adresată primarului General și așteptăm reacția domniei sale la această problemă”, a declarat Ala Revenco pentru Sănătate INFO.

Deocamdată, primarul Dorin Chirtoacă nu a venit cu vreun răspuns. Însă după două zile de insistență, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vadim Brânzaniuc a venit cu un mesaj formal. „Primarul se va consulta cu Direcția Educație și Finanțe și va vedea cum rezolvă problema”.

Specialiștii spun că documentele în care sunt indicate cantitatea produselor de igienă și curățenie pentru grădinițe sunt vechi de treizeci de ani și pe deasupra sunt scrise în limba rusă. Conform acestora, grădinițele ar trebui să cumpere detergenți și săpun pentru albituri, săpun pentru mâini,  bicarbonat de sodiu, clor, praf de muștar etc.

„Avem un document pe care l-am primit încă în anul 1986 și în care scrie cât trebuie să fie dat în grădiniță. Normele sunt vechi, dar ele sunt în vigoare. Eu nu pot deconta mai mult decât ni se permite. Trebuie de revăzut normativele de cheltuieli: 1. stabilirea normelor de cheltuieli reale, 2. schimbarea normativului financiar de întreținere a unui copil în grădiniță și 3. de văzut ce face statul și ce face părintele”, a declarat Anatol Ivanu, șeful Direcției Educație Botanica.

Responsabilul susține că pentru elaborarea acestor normative este nevoie ca specialiștii de la Ministerul Finanțelor și cei de la Educație să se așeze și să facă norme noi. Am încercat să aflăm poziția Minsiterului Finanțelor cu privire la această problemă și dacă ar putea fi identificate resurse financiare în acest scop. Responsabilii de la finanțe ne-au comunicat că au nevoie de timp pentru a pregăti răspunsurile, iar informația ne va fi pusă la dispoziție săptămâna viitoare. La Ministerul Educației ni s-a spus că persoana responsabilă de instituțiile preșcolare se află în concediu de odihnă, din cont propriu, și că va reveni la muncă marți.

Anatol Ivanu mai spune că la sfârșitul anului 2013 au fost prezentate rapoarte cu privire la necesitățile reale și banii de care este nevoie, doar că aceste propuneri  adună praf pe rafturile ministerului.

█  Opt copii din Şoldăneşti au ajuns la spital, fiind diagnosticaţi cu hepatită. Alţi doi micuţi din Orhei au fost spitalizaţi cu diagnosticul de intoxicaţie alimentară 

„În 2013 normativul era de aproximativ 15 mii de lei per copil, pe an, dar aici nu intră aceste cheltuieli reale. Dacă ar fi să includem cheltuielile reale cu săpun, hârtie igienică și tot de ce are nevoie un copil, suma s-ar ridica anual la 21 de mii de lei pentru un copil. Cu părere de rău inițiativa nu a luat foc. Am zis: „hai să facem ca în Estonia. Acolo părinții achită în întregime alimentația copiilor. Tot ei plătesc și pentru întreținerea copiilor din grădinițe. Statul achită doar serviciile educaționale, adică salariile angajaților”, a adăugat Ivanu.

Am încercat să aflăm și de la responsabilii de sănătatea publică dacă au fost înregistrate cazuri de infecții în grădinițe din cauza insuficienței de produse pentru igienă. Nici aceștia nu ne-au oferit vreun răspuns, deoarece persoanele care ne-ar fi putut da informații nu erau în birouri, așa cum astăzi instituțiile bugetare au zi scurtă.

În țara noastră sunt 1453 de grădinițe, dintre care 160 sunt în mun.Chișinău. Doar în capitală instituțiile preșcolare sunt frecventate de peste 37 de mii 800 de copii.

Notă: Mâinile murdare transmit 80% din bolile infecțioase. Maladii serioase precum meningita, bronșiolita, hepatita A sau infecțiile digestive pot fi contractate de orice persoană care nu se spală pe mâini. Dintre acestea, cea mai răspandită boală transmisă prin mâinile murdare este hepatita virală A.

 

 Articole relaționate:

Finanțare printre degete pentru alimentația copiilor din școli și igiena alimentației în spitalele din Moldova? 

Vești bune pentru părinți. Mai multe fructe proaspete ar putea ajunge în curând pe mesele elevilor și copiilor din școli și grădinițe

Criza lovește în igiena spitalelor. Doctorii nu au cu ce să-și spele mâinile