Autor: Parascovia Sula

Gata cu crenvurștii în meniul copiilor de grădiniță! Asta își propune un grup de părinți, care s-au solidarizat din nou și au înaintat o altă petiție, dar de data aceasta către mai multe autorități. Mai exact, către Ministerul Sănătății, cel al Educației, Centrul Municipal de Sănătate Publică, Direcția Educație, Știință, Tineret și Sport a Municipiului Chișinău.

Părinții sunt nemulțumiți de faptul că micuții lor sunt hrăniți la grădiniță cu alimente nesănătoase. Cel puțin o dată pe săptămâna li se oferă crenvurști, lucru care îi deranjează. Părinții cred că odraslele lor ar putea dezvolta o serie de boli digestive. Astfel, ei solicită excluderea alimentelor nesănătoase, în special a crenvurştilor și mezelurilor din meniul copiilor servit în şcoli şi grădiniţe și cer autorităților să semneze hotărârea cu privire la interzicerea consumului de carne procesată (crenvurști și alte mezeluri) în școli și grădinițe.

█ Statul care-și îmbolnăvește copiii. „Copilul trebuie să se conformeze grădiniței, nu instituția la fiecare micuț în parte” 

Carolina Chirilescu este o mămică din Capitală, care are doi copii. Femeia spune ca acum un an administrația grădiniței unde-și duce copiii au fost adăugați crenvurștii  și de atunci au început grijile.

„Sunt împotriva cărnii procesate, deoarece nu este sănătoasă și în plus, nu știu din ce este preparată. Copiii mei sunt la dietă, băiatul este alergic, iar fetița suferă de colecistită și pancreatită. Acasă, le pregătesc mâncare la abur, coaptă sau fiartă. Carne de porc nu consumam deloc, și pregătim cât mai multe salate proaspete și fructe”, a afirmat Carolina pentru Sănătate INFO.

█ Vești bune pentru părinți. Mai multe fructe proaspete ar putea ajunge în curând pe mesele elevilor și copiilor din școli și grădinițe

Femeia mai spune că este îngrijorată și de faptul că an de an numărul copiilor afectați de boli digestive este în creștere. „De anul trecut au fost incluși crenvurștii. Îmi fac griji, pentru că știu că în fiecare an cresc cazurile de boli gastro-intestinale, alergiile, pancreatitele la copii de vârste mici”.

 „La noi erau odată în săptămână și anume luni. Știu sigur că piciul meu nu mănâncă, deoarece i-am explicat că nu este sănătos și poate să-l doară burtica. De asemenea, am zis și educatorilor să nu-i dea copilului crenvurști și asta deja de mai bine de un an”, a scris și Olesea pe o rețea de socializare.

„Copilul meu a avut chiar stări de vomă, din cauza crenvurștilor. Când am solicitat să le excludă din meniu, răspunsul a fost - crenvurștii sunt calitativi!”, ne-a povestit și Ecaterina.

„Părinții pot depune o cerere la administrația grădiniței și să solicite ca micuțul să nu primească crenvurști. Dar, imaginați-vă tabloul, un copil nu mănâncă crenvurști, dar se uită cum alți douăzeci de copii o fac. Ce fel de educație alimentară îi oferim noi ca stat și societate?”, s-a indignat o altă mămică pe nume Iulia.

█ Nemulțumirile dau roade. Meniul copiilor de la grădinițe și școli s-ar putea îmbogăți cu fructe proaspete 

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, carnea procesată este inclusă pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen, iar carnea roșie, în altă alt grup de risc. Experții au ajuns la concluzia că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește cu 18% riscul de a dezvolta cancer colorectal.

 „Riscul de a dezvolta cancer colorectal, din cauza consumului de carne procesată este încă scăzut, dar riscul crește o dată cu cantitatea de carne consumată", spune Dr. Kurt Straif, medic la Agenția Internațională pentru Cercetări în domeniul Oncologiei.

Un alt raport, care conține date naționale, prezentat de specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică, în cadrul unei mese rotunde cu părinții și alte autorități, în aproximativ 61% din grădinițe și peste 65 la sută din școli, gimnazii și licee în meniul copiilor este inclusă carnea procesată. În aproximativ 70 la sută din grădinițe, carnea procesată este inclusă o dată pe săptămână, în 21% - de două ori pe săptămână și în opt la sută – de trei ori mai mult.

De asemenea, în raport, se precizează că doar în opt raioane din Moldova carnea procesată nu este inclusă în meniurile instituțiilor pentru copii.

Astfel, potrivit specialiștilor în sănătate publică „calitatea alimentației și nerespectarea normelor fiziologice de consum la copii, în ultimii cinci ani, au dus la clasarea bolilor aparatului digestiv printre primele locuri. Datele de la Centrele de Sănătate Publică teritoriale arată că mezelurile sunt incluse în meniurile copiilor de două-trei ori, iar acestea sunt produse alimentare nesănătoase”.

În acest scop, specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică înaintează spre discuții un proiect de Hotărâre „privind consumul de carne procesată în instituțiile de învățământ general”.

 Alimentația tatălui, foarte importantă pentru sănătatea viitorului copil 

După ce mamele s-au revoltat în legătură cu alimentația copiilor în instituțiile de învățământ, trei mame sunt invitate de ministrul Sănătății pentru a discuta problema și respectiv pentru a găsi soluții. Direcția Sănătății de la Chișinău nu a reacționat încă la nemulțumirile părinților.

Deocamdată, petiția a fost susținută de peste nouă sute de părinți din Chișinău. Vom preciza că acum o lună un grup de părinți din Capitală au mai înaintat o petiție online către autorități, în care susțin că micuții lor sunt hrăniți nesănătos și contrar normelor alimentare. Responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău însă au spus că în urma verificărilor nu au depistat aceste nereguli și că părinții exagerează.

NOTĂ: Carnea procesată reprezintă hot-doguri-le, cârnăciori, fâșii de carne uscată,  șuncă, crenvurști, conserve de carne și sosuri preparate din carne.

 

█ Articole relaționate:

Laptele crud sau nepasteurizat poate provoca diaree sau crampe abdominale 

Elevii vor fi asigurați cu fructe și lapte, iar mămicile vor putea să-și alăpteze micuții la serviciu. Acestea sunt doar câteva idei ale Ministerului Sănătății pentru următorii ani