Redactor: Sorina Bujarov

În ultima perioadă consultațiile medicale online devin tot mai populare, inclusiv în țările în curs de dezvoltare precum este Republica Moldova. Aici vorbim nu doar de programările online la doctor, ci și despre întregul proces medical – consultație, diagnosticare și prescrierea tratamentului, care se realizează prin intermediul tehnologiilor informaționale. Deși presupun o mulțime de beneficii, printre care accesibilitate și comoditate, specialiștii spun că consultațiile online nu trebuie efectuate haotic, ci trebuie reglementate prin lege. Asta pentru a evita orice risc legat de corectitudinea diagnosticului și tratamentului aplicat.  

Atât pentru siguranța pacientului, cât și pentru siguranța medicului specialist consultațiile medicale online trebuie să fie reglementate prin lege. În Franța acest lucru s-a întâmplat încă în 2005, când Consiliul Național al Colegiului Medicilor a definit condițiile de practicare a telemedicinei, care presupune consultații online, în ceea ce privește etica medicală. În România acest lucru a fost transpus în lege un an mai târziu, adică în 2006, informează Consultații Medicale la Domiciliu.

Acordul informat, obligatoriul și în cazul consultațiilor medicale online

În acest cadru legal al consultației medicale online, fiecare medic și pacient semnează un contract. Pacientul este informat despre beneficiile, riscurile și limitele metodei date de consultație, despre drepturile și obligațiile sale, iar medicul semnează că se angajează să facă tot ce este posibil, în condițiile date, pentru beneficiul pacientului. Contractele semnate presupun că atât pacienții, cât și medicii sunt obligați  să furnizeze informații corecte și în timp util, cât și să păstreze confidențialitatea reglementată de cadrul legal.

 Premieră în sistemul medical din Moldova – primul spital raional care își gestionează pacienții în format electronic și online

Încă de la început metoda consultației medicale online este recunoscută ca fiind mult prea riscantă pentru intervenții în regim de urgență, în situații amenințătoare pentru viață, din toate punctele de vedere - promptitudine, nivel de conștientizare a informației, biasuri cauzate de stres, anxietate, capacitate de intervenție efectivă în combaterea și eliminarea factorului nociv. De asemenea, specialiștii spun că consultații medicale online nu pot fi acordate în situațiile când pacientul are deficiențe cognitive sau de discernământ sau dacă există probleme de comunicare. În aceste cazuri pot apărea probleme, deoarece angajamentul luat de pacient, prin semnarea contractului, poate fi pus la îndoială. Acest risc însă există și în cazul consultațiilor medicale obișnuite.

Consultarea medicală în format digital trebuie să fie înregistrată și arhivată

Contractul online prevede posibilitatea rezilierii unilaterale din partea medicului, cu restituirea plăților deja efectuate, în situația în care pacientul nu colaborează în mod eficient sau dacă medicul consideră că nu-l mai poate ajuta, recomandându-i ce să facă în continuare.

În ceea ce privește comunicarea, prezentarea informațiilor în format digital trebuie să fie înregistrat, logat și arhivat, deoarece așa este mult mai sigur din punct de vedere juridic.  

 Premieră pentru Moldova. Pacienții care suferă de o maladie socială se pot trata acum de acasă, folosind tehnologiile informaționale 

În România, de exemplu, funcționarea serviciului de consultații online necesită utilizarea fișierelor cu date personale protejate prin lege. De aceea, furnizorul, adică medicul care oferă consultații online, trebuie să se angajeze să respecte legislația privind gestionarea datelor cu caracter personal. După caz, doctorul trebuie să se înregistreze în Registrul Național al Operatorilor de Date cu Caracter Personal.

Datele oferite de pacient online constituie baza consultației medicale online și trebuie să fie corecte, iar pacientul să aibă discernământ, conform legislației, în momentul efectuării solicitării. Dosarul fiecărei consultații online se păstrează pe site o perioadă de minimum doi ani sau până la manifestarea dreptului pacientului care solicită ștergerea acestora. În acest caz va rămâne mențiunea „date șterse la cerere conform Legii nr. 677/2001″. Fac excepție datele furnizate medicului specialist, care vor rămâne în arhiva acestuia, conform legislației române.

Medicii rămân răspunzători de diagnostic și tratament

În țările unde practicarea telemedicinei este reglementată prin lege, medicul care face consultația online emite în scris recomandarea care conține diagnosticul și nivelul acestuia (provizoriu, de certitudine), epicriza și prescripția medicală. Această recomandare are valoare de document medical și se asimilează cu scrisoarea medicală. În plus, în cazul consultației medicale online, pentru care specialistul face o prescripție online, aceasta va fi emisă separat, va avea structura unei rețete medicale, fiind semnată cu datele medicului și va face parte integrantă din recomandare, fiind trecută în evidențe.

█ A refuzat să-și spitalizeze copilul bolnav, în urma unui consult telefonic. Experții susțin că medicii au gafat de ambele părți 

Specialiștii în etica medicală afirmă că practicarea telemedicinei nu înseamnă și independență profesională, medicii fiind răspunzători de diagnostic, de recomandări și de tratamentul propus.

Fiecare medic este responsabil de recomandările și de tratamentele pe care le efectuează, de informațiile pe care le oferă și de cum folosește aceste informații în beneficiul pacientului. Dosarul medical al pacientului constituie singura bază legală pentru justificarea acțiunilor lui. Accesul la datele pacientului se face în bază de parolă și ID utilizator. Consultațiile medicale telefonice trebuie să fie înregistrate și apoi arhivate, acest lucru fiind specificat în contractul pe care pacientul îl semnează înainte de a beneficia de consultații medicale online. Accesul prin internet trebuie, de asemenea, securizat prin modalități specifice (criptarea conexiunii, securizarea cu parolă, logare IP, protecție antivirus și firewall inteligent).

 

 Articole relaționate:

Majoritatea chirurgilor moldoveni cred că pacienții depun plângeri împotriva doctorilor fiind influențați de presă. Experții: „Datorită presei, pacienții află mai multe despre drepturile lor” 

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită 

Medic de la Urgență, bătut crunt de prietenii unui tânăr pe care echipajul ambulanței a fost chemat să-I ajute