Autor: Natalia Nicoreanu

Viceministrul Sănătății, în vizorul Comisiei Naționale de Integritate. Pe numele Lilianei Iașan au fost inițiate controale care urmează să stabilească dacă funcționarul a încălcat regimul juridic de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul trecut și din ce bani și-a făcut casa pe care a indicat-o în declarația de avere.

Acum două săptămâni, Sănătate INFO a publicat un material despre bunurile și proprietățile viceministrului Sănătății, Liliana Iașan, indicate în declarația de avere pentru anul 2015. Atunci am scris despre casa funcționarei care valorează 1,7 milioane de lei, acțiunile pe care le deține la întreprinderi comerciale, dar și automobilul în valoare de peste 230 de mii de lei.

Știrea a fost preluată și de alte instituții media, iar informațiile apărute în presă au ajuns și la urechile membrilor Comisiei Naționale de Integritate. Ca urmare, ieri, în cadrul ședinței săptămânale a CNI s-a decis inițierea verificărilor.

„Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat în baza informațiilor apărute în presă, ca urmare a unui material în care se spune că viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, ar deține o casă de milioane. Urmează să vedem ce a indicat dumneaei în declarația de avere. Se vor contrapune veniturile și proprietățile. Vrem să vedem dacă un cetățean cu casă de milioane, putea să o construiască lucrând la stat”, susține Eugeniu Vițu, purtătorul de cuvânt al CNI.

Am încercat să aflăm reacția doamnei Iașan la aceste suspiciuni și verificări ale CNI, dar nu am primit niciun răspuns. Până la ora publicării materialului, serviciul de presă al Ministerului Sănătății, nu a venit cu un răspuns la întrebările noastre.

Eugeniu Vițu ne-a mai comunicat că în adresa viceministrului Sănătății a fost expediată o scrisoare de înștiințare prin care funcționara este informată că este supusă verificărilor. Conform procedurii, în acest sens, instituția urmează să solicite informații de la Oficiul Cadastral, precum și de la FISC, pentru a compara informațiile reale cu cele indicate în declarația de avere.

În declarația de avere, postată pe site-ul ministerului, Iașan indică două terenuri, cu o valoare cadastrală de 480.100 de mii de lei și o casă de 275 de metri pătrați, care este evaluată la 1.703.127 lei. Imobilul a fost dobândit în anul 2007, în perioada când Liliana Iașan activa în funcția de șef al Secţiei Medicină de Familie, din cadrul AMT Buiucani. Doi ani mai târziu, adică în 2009, Iașan și-a cumpărat și o mașină – un Peugeot 308, fabricat în același an. Potrivit declarației de avere, automobilul a fost cumpărat cu 231.270 de lei.

  Viceministrul Sănătății, cu casă de milioane și acțiuni la întreprinderi comerciale 

Pe lângă casă, terenuri și autombil, Liliana Iașan a reușit să-și facă și unele economii. Aceasta are deschise 12 conturi bancare, unde păstrează peste 57 de mii de lei și 117 dolari.

În același timp, Liliana Iașan deține 2,3% de acțiuni la „Corporația de Finanțare Rurală S.A”, a căror valoare financiară este de 120.000 lei și 2% acțiuni la Moldova Agroindbank, valoarea cărora este de 240.000 lei. 

Vom preciza că Liliana Iașan și-a început cariera în medicină în anul 2000, când s-a angajat în calitate de medic de familie la AMT Buiucani. Cinci ani mai târziu, aceasta a devenit șef de secție, iar în 2010 a ajuns vicedirector la aceiași instituție medicală. Din 2014 și până în 2016 a ocupat funcția de director la AMT Buiucani, iar la mijlocul lunii februarie 2016 a fost numită viceministru al Sănătății, înlocuindu-l astfel pe Gheorghe Țurcanu. 

 

 █ Articole relaționate:

Mașini de lux la Agenția Medicamentului. Instituția a cumpărat o Skoda Superb pe timp de criză

Declarațiile directorului IMC, Sergiu Gladun, la controalele CNI: „Nu am nici un conflict de interese. Soția mea lucra aici înainte ca eu să devin director” 

Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ar putea fi amendat de CNI. „Eu nu cunosc nimic, dar precis am scris”