Autor: Natalia Nicoreanu

Consultațiile medicale de la distanță sunt comode, dar foarte riscante. Un bebeluș de patru luni, din capitală, a ajuns în stare gravă în secția reanimare la Spitalul Municipal de copii Nr.1, iar medicii au constatat că acesta a dezvoltat pneumonie bilaterală. Doctorii spun că micuțul ar fi ajuns în această situație, după ce părinții au fost consultați de către un doctor de la distanță.

Copilul, în vârstă de numai patru luni, a fost internat aseară, în secția Reanimare a Spitalului Clinic Municipal Nr.1 în stare gravă, cu pneumonie bilaterală. Medicii de aici spun că mama le-ar fi comunicat că inițial a consultat un pediatru care le-a indicat tratament, stabilind că acesta are o simplă viroză.

„Din spusele mamei copilul a făcut febră și avea nasul înfundat.  A fost la consultație la domnul Stratulat și el i-ar fi spus să facă inhalații cu soluție fiziologică și să-i administreze antipiretice. Febra s-a menținut trei zile. După trei zile, dumnealui prin telefon i-a indicat antibioticul Augumentin. Febra oricum se menținea, iar peste câteva zile, după ce copilul se simțea tot mai rău, dumnealor au decis să meargă la Medpark ca să facă radiografia. Renghenologic scrie: pneumonie bilaterală acută, cu sindrom obstructiv. Și, respectiv, copilul a fost internat la noi. Avea sindrom febril cu obstrucție”, a declarat pentru Sănătate INFO Anastasia Cucoară, medic reanimatolog la Spitalul Clinic Municipal Nr.1.

După examinare și tratament intensiv, starea bebelușului e mai bună. „Azi, copilul a fost transferat în secție. După terapie infuzională și tratament, acum starea lui este gravă, dar stabilă”, a adăugat Anastasia Cucoară.

Cu o altă versiune a celor întâmplate a venit șefa secției Nr.1, acolo unde se află în prezent bebelușul. Doctorița ne-a comunicat că mama refuză să ne povestească cum s-au  petrecut lucrurile și că nu are nicio pretenție față de medicul Mihai Stratulat.

 A refuzat să-și spitalizeze copilul bolnav, în urma unui consult telefonic. Experții susțin că medicii au gafat de ambele părți 

 „În prima zi a fost consultată de domnul Stratulat. La a cincea zi, prin telefon, li s-a indicat antibioticul Augumentin. Mama spune că practic a doua zi copilul s-a simțit mai bine, febră nu a făcut. Ei au băut șapte zile antibioticul. Timp de două săptămâni nu l-a mai contactat pe domnul Stratulat. Între timp au botezat copilul, iar  ieri bebelușul a făcut febră și s-au adresat la Medpark, unde li s-a făcut radiografia. De acolo, cu bilet de trimitere au venit la noi de urgență”, a declarat pentru Sănătate INFO și Tatiana Duchițan, șef de Secție la Spitalul Clinic Municipal Nr.1. 

Pediatrul Mihai Stratulat susține că zilnic, oferă consultații pentru zeci de copii și spune că nu-și amintește de cazul propriu-zis. Medicul presupune că cel mai probabil copilul a făcut o reinfecție.

„Nu țin minte despre ce caz este vorba. Dar dacă de a doua zi copilul s-a simțit bine, nu a făcut febră, atunci reiese că tratamentul își avea efectul. Copilul putea avea o viroză pe care a tratat-o cu antibiotice și i-a scăzut imunitatea, a fost la botez și a luat altă viroză. Am mari dubii că copilul a făcut o pneumonie. Dar pentru asta trebuie de văzut pelicula de la radiografie și rezultatele analizei de sânge. Eu cred că până la urmă e o bronșită obstructivă”, este de părere pediatrul Mihai Stratulat. 

Administrația Spitalului Clinic Municipal Nr.1 spune că nu este prima dată când mamele refuză tratamentul indicat de medicii de la spital în favoarea consultațiilor primite la telefon.

„Am avut așa cazuri: medicul îi explică doctorului de la capătul firului că aici e grav și sunt convulsii, dar el zice că nu sunt convulsii. Mama a refuzat internarea și seara vine cu copilul în stare foarte gravă, plângând. Am avut câteva astfel de cazuri în anii 2014-2015. Am avut câteva discuții cu conducerea Institutului Mamei și Copilului, în care le-am dat exemple și situații în care copilul era în pericol și l-au mai liniștit (nr. pe Mihai Stratulat)”, declară Ștefan Calancea, directorul Spitalului Clinic Municipal Nr.1.

█  Rodica Rusu-Gramma, specialist în etică: „Responsabilitatea legală pentru copil o poartă medicul de gardă care i-a scris fișa medicală, nu cel care a consultat mama la telefon” 

„Vedeți că eu acum sunt în centrul atenției cu consultațiile de la distanță. Mă scuzați, consultații telefonice fac toți medicii. Cu toții țin legătura cu părinții să vadă cum se simte copilul și cum evoluează tratamentul. Și eu le spun părinților, mai ales cu copii mici și cu febră, să mă țină la curent cu evoluția stării de sănătate a copilului. Nu pot să-i chem zilnic la consultație, că asta nu e normal”, este replica lui Mihai Stratulat.

Cei mai mulți dintre doctori afirmă însă că este foarte riscant să stabilești diagnosticul de la distanță, mai ales când e vorba de bebeluși.

„Diagnosticul la copii nu poate fi pus la distanță, ci doar în prezența copilului, după investigațiile necesare și examinările corespunzătoare. La copiii de vârstă fragedă este foarte greu să stabilești diagnosticul corect și, totodată este foarte riscant. Starea bebelușilor se poate agrava foarte tare și într-o oră poți să-l pierzi. Numai la căpătâiul pacientului, trebuie să-l pipăi, să-l asculți, să-i studiezi anamneza și numai atunci îi poți pune diagnosticul. Eu admit astfel de consultații cu pacienții cronici, de vârsta a treia, care pe alocuri, uneori, cunosc maladia mai bine decât medicii, dar la un copil de vârstă fragedă este imposibil”, susține Ștefan Calancea.

„Eu sunt împotriva acestor consultații. Dacă vorbim de consultații primare, în genere sunt contraindicate. Poți doar să direcționezi mama unde să se ducă. Să-i spui că este nevoie de consultația chirurgului sau trebuie chemat medicul de familie în cazul unei viroze cu febră. Dar ca să dai consultații ce tratament trebuie să urmeze, în ce doze, categoric nu se recomandă. Copilul trebuie ascultat, palpat la abdomen, trebuie examinată pielea copilului, se uită în gâtișor. Se face un examen complex: începând cu limba, obrajii din interior, gingiile, sub limbă. Poate fi banal, dar uneori dai un sfat presupunând că este o erupție dentară, dar de fapt este o angină sau o pneumonie”, susține neurologul-pediatru, Diana Coropceanu. 

Vom aminti că acum câteva săptămâni o altă mămică a refuzat să-și interneze copilul la Institutul Mamei și Copilului, după ce a fost consultată la telefon tot de Mihai Stratulat. Din fericire, micuța s-a recuperat între timp, iar mama a scris plângere pe numele medicilor de la IMC, pe motiv că aceștia i-ar fi stabilit copilului un diagnostic greșit.

█ Articole relaționate:

Cum instituțiile publice pierd pacienți, în favoarea privaților, din cauza atitudinii medicilor 

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită 

Un copil de doar câteva luni a murit de pneumonie, după ce a fost tratat de altă maladie