Redactor: Sorina Bujarov

Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite avertizează consumatorii cu privire la efectele adverse grave pe care le pot avea unele medicamente. Este vorba despre preparatele antiacide, care conțin aspirină, administrate în cazul arsurilor de stomac, indigestie, dureri de stomac sau senzațiile de acru la stomac. Acestea, de cele mai deseori sunt eliberate fără rețetă medicală. Potrivit responsabililor americani, preparatele în cauză pot provoca hemoragii grave la nivelul stomacului și intestinelor.

Cele mai utilizate produse de acest fel conțin deja în prospecte avertismente cu privire la riscul de sângerări, însă analizele efectuate recent indică un număr tot mai mare de cazuri de hemoragii asociate cu consumul acestor tipuri de medicamente, precizează Dr. Karen Mahoney, director adjunct la Direcția Medicament fără prescripție (OTC), din cadrul FDA.

█ Savanții se mobilizează în lupta cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele 

"În toate cazurile de hemoragii raportate, care au fost asociate cu astfel de medicamente, au fost cazuri grave, iar pacienții au avut nevoie de spitalizare, mulți dintre care au avut nevoie de transfuzii de sânge. O bună parte din aceste cazuri s-au înegistrat chiar după 2009, când pe etichetele preparatelor au fost adăugate avertismentele cu privire la riscuri”, a declarat Mahoney.

Adulți cu vârsta de după 60 de ani, cei cu antecedente de ulcere gastrice sau probleme cu sângerări, cei care au luat steroizi sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofen sau naproxen, precum și cei care beau trei sau mai multe băuturi alcoolice pe zi au un risc major de a suferi hemoragii în cazul în care consumă și preparate antiacide, informează FDA

"Noi evaluăm în continuare riscurile de siguranță legate de produsele combinate antiacide-aspirină și planificăm să convocăm un comitet consultativ de experți externi în 2017. După aceasta vom decide dacă este nevoie de măsuri suplimentare întreprinse de FDA, pentru a aborda riscul de sângerare gravă generat de produsele antiacide care conțin aspirină", a mai declarat Mahoney.

 

 Articole relaționate:

Medicament vândut și în farmaciile din Moldova, retras de pe piața UE 

Un alt medicament retras din farmaciile din Moldova

Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova