Autor: Parascovia Sula

Bine dispuși și împliniți, așa s-au declarat astăzi mai mulți oameni care au venit să doneze sânge, de Ziua Mondială a Sângelui. Sute de oameni s-au alăturat inițiativei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui din țară, care au creat mai multe puncte de donare la Chișinău, Bălți și Cahul. Evenimentul cu genericul „Sângele ne unește pe toți” a fost organizat astăzi de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

 Oamenii au venit să doneze chiar dacă afară plouă și timpul e numai bun de stat acasă. La punctul de donare de la Palatul Național din Capitală, rândul nu se mai termină. Oamenii spun că donarea nu-i sperie, ci din contra, le reînnoiește organismul. Donatorii spun că fac acest lucru ori de câte ori au ocazia pentru a ajuta o persoană aflată în dificultate.

 Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: „Până în 2001 îi obligam pe oameni la modul direct să doneze sânge, pentru că aveam doar 1 % de voluntari” 

Gheorghe Grati are 46 de ani și muncește în străinătate. Acesta spune că acolo nu reușește să doneze, de aceea o face în țară, ori de câte ori revine acasă.

„Am venit să donez, pentru că știu că sângele meu ar putea ajuta ca oamenii bolnavi să se însănătoșească. M-am lăsat influențat mai mult de fratele meu, care e donator de 30 de ani, iar acum în ultimii ani mă strădui să o fac și eu mai des. Mă bucur că văd din ce în ce mai mulți tineri care vin să doneze”, a povestit Gheorghe pentru Sănătate INFO.

Și Viorica nu e la prima donare de sânge. Deși, înainte o făcea sistematic, acum regimul de lucru îi fură mai tot timpul, dar ea totuși izbutește ca odată la câteva luni să vină să doneze. „Am început să donez de pe vremea când învățam la colegiu. La început, era ca o distracție, dar mai apoi m-am gândit că dacă dispun de sânge și pot să ajut pe cineva, de ce să nu o fac?! Și eu am fost în anumite circumstanțe când am avut nevoie de ajutor și cred că atât timp cât voi putea, voi veni să donez și mă mândresc că pot să ofer o șansă cuiva să trăiască mai mult. De fiecare dată când fac asta, mă gândesc că cineva are nevoie de asta și poate s-ar putea pe viitor chiar să-l întâlnesc”, a spus și Viorica.

 La ce boli ne predispune fiecare grupă sangvină în parte 

Sergiu Iusco este donator de mai bine de 20 de ani. Acesta spune că o face regulat la fiecare două luni.

„Cu ceva timp în urmă am fost într-o situație când am avut și eu nevoie de sânge și de atunci mă strădui să ajut ori de câte ori pot. Am fost plecat în străinătate, dar și acolo donam. Este foarte bine pentru sănătate, pentru se reînnoiește sângele, au loc schimbări în organism și ne întărim imunitatea. Eu cred că oamenii nu trebuie să se teamă să facă bine și să doneze. Aici totul e steril și nu există pericole. Îndemn oamenii să doneze, deoarece niciodată nu se știe în ce situație poți nimeri și avea nevoie și tu de asta”, a explicat Sergiu Iusco.

Personalul medical s-a arătat mulțumit de mulțimea de donatori de donatori de toate vârstele. „A fost o zi plăcută, pentru că am putut avea și noi un aport la tot binele ăsta pe care îl fac donatorii azi. Suntem bucuroși că oamenii fac un pas spre bine și că progresăm și avem tot mai mulți donatori”, a spus Natalia Morari, una dintre asistentele medicale care a colectat sânge.

 Voluntari din obligație: Medicii de familie obligă gravidele să caute donatori de sânge 

Scopul evenimentului de azi a fost promovarea donării voluntare de sânge.

„Obiectivul nostru principal este de a promova și recruta în rândurile populației generale donarea voluntară și neremunerată de sânge. Vreau să menționez că oamenii donează pentru acele persoane a căror viață atârnă de un fir de ață și care uneori depinde de acea picătură de sânge care necesită a fi donată. Ne bucurăm că azi am reușit să acumulăm rezerve pentru toată vara, deoarece în această perioadă majoritatea pleacă la odihnă și sunt mai puțini donatori”, a declarat pentru Sănătate INFO, Silvia Roșca, vicedirectorul Centrului Național de Tranfuzie a Sângelui.

Potrivit responsabililor de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, astăzi, au donat aproximativ 1900 de oameni în țară.

Autoritățile spun că țara noastră este asigurată cu necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral. În fiecare an se colectează aproximativ 80 de mii de donări, care oferă o șansă la viață pentru aproximativ 130 mii de bolnavi. 70% din numărul total de donări sunt oferite de voluntari. De asemenea, numărul donărilor voluntare s-a majorat de 15 ori, comparativ cu anul 2005.

 

 

 Articole relaționate:

Progres al medicinei care va salva mii de vieți. Problema lipsei de sânge în spitale ar putea fi rezolvată 

Medicina evoluează – doctorii au identificat un nou tratament care poate îmbunătăți viața persoanelor cu o boală genetică incurabilă 

O nouă descoperire care va ajuta medicii să înțeleagă mai bine cauzele pierderilor de sarcină