Autor: Natalia Nicoreanu

Nu este un secret că mulți doctori din Moldova și-au făcut din pacienți adevărate surse de venit. Unii le vând medicamente, alții - servicii medicale sau examene de laborator la clinicile private cu care au înțelegeri personale. Deși lucrurile stau la suprafață, autoritățile din sănătate, dar și cele de control, se pare, se fac că nu observă ilegalitățile. În consecință, au de suferit pacienții, care pentru tratamente și consultații medicale scot din buzunare mii de lei.

Mai multe mame din capitală acuză un medic neurolog de la Institutul Mamei și Copilului că ar fi creat o adevărată rețea de business. Doctorul ar redirecționa pacienții care vin la el la consultație în spital, la o clinică privată care îi aparține soției sale. Mai mult, unele mamele spun că li s-ar fi cerut mii de lei pentru tratament, asta chiar dacă erau internate într-o instituție medicală publică. Doctorul dezminte acuzațiile și spune că ar fi vorba de o acțiune denigratoare.

În anul 2010, Viorica Voinovan din capitală, a adus pe lume o fetiță. La vârsta de 2 ani și trei luni femeia spune că a observat primele probleme de sănătate la copilă. Micuța a început a clipi din ochi frecvent, ceea ce nu i s-a părut normal. A mers la medicul neurolog de la policlinica de sector din capitală. Doctorul nu i-a putut stabili diagnoza și i-a recomandat să consulte un medic de la Institutul Mamei și Copilului. La policlinica IMC a fost sfătuită să-l găsească pe neurologul Gheorghe Răileanu, șeful Secției Neurologie, din cadrul spitalului. La rândul său, Gheorghe Răileanu i-a spus că nu o poate consulta în biroul său din cadrul secției și i-a recomandat să facă o programare, dându-i un număr de telefon. Ajunsă la clinică, Viorica și-a dat seama că este vorba de o instituție medicală privată, Clinica „Neurostomatologie”.

„Am plătit 300 de lei consultația și încă 600 de lei pentru o analiză. Sângele a fost prelevat din venă în secția de la Centrul Mamei. După ce a fost gata analiza, medicul Răileanu a stabilit diagnoza: nevroză. Și mi-a spus ce oportunități avem. Mi-a spus că el aduce niște medicamente din America pentru că merge acolo la lecții”, povestește Viorica.

█  Cum instituțiile publice pierd pacienți, în favoarea privaților, din cauza atitudinii medicilor 

A mers acasă și s-a consultat cu soțul său. În speranța că-și vor putea însănătoși copilul, părinții au decis să accepte tratamentul propus de Gheorghe Răileanu. Tot telefonic au stabilit ziua în care merg la clinica privată pentru a începe medicația.

„În acea zi am plătit 2000 de lei, 1700 pentru preparate și 300 pentru consultație. El i-a pus injecțiile după cap în doi nervi. Blocadă se numește. Mi-a spus că dacă într-o săptămână nu se văd rezultate să venim iar, că tratamentul constă din mai multe reprize, iar a doua procedură este gratis. Domnul Răileanu mi-a mai spus că dacă nu vor fi rezultate pozitive, atunci îi poate face botox de 700 de euro și atunci o să-i treacă”, a declarat Viorica pentru Sănătate INFO.

Așa cum nu a văzut rezultate îmbucurătoare din prima, iar sumele pe care urma să le plătească erau exorbitante, Viorica a decis să consulte și alți medici neurologi. În opt luni de zile de la apariția bolii a făcut pentru prima dată o examinare funcțională. Cea care i-a sugerat să caute specialiști în afara țării a fost Ana Bunduchi, medic diagnostică funcțională, la care a efectuat și prima electroencefalogramă. A mers la Moscova la consultație. Specialiștii ruși au fost cei care i-au și pus diagnoza: micuța suferea de Sindromul Jeavons sau altfel spus Epilepsie absență cu mioclonii palpebrale.

„Dacă nu aveam să o duc la Moscova, fetița îmi era condamnată la o viață cu suferință și chin. Pentru că nimeni în Moldova nu mi-a spus ce are. Medicii ruși mi-au spus că boala provoacă absențe în creier. Aceste absențe pot fi atât de lungi că pacientul își poate pierde cunoștința. Iar dacă asta se întâmplă pentru o perioadă mai îndelungată copilul nu se mai scoală” a fost informația care i-a fost comunicată Vioricăi la Moscova.

Viorica povestește că ulterior, după ce a revenit de la Moscova după a doua consultație a încercat să solicite un extras din cartela care i-a fost întocmită la Clinica Neurostomatologică, dar a primit refuzul personalului.

„Când le-am spus că vreau să-i fac fetei grad de invaliditate și am nevoie de extras au spus că nu este. Cu toate că eu am văzut cartela atunci când s-a făcut analiza, acolo erau și indicațiile domnului Răileanu. Nu-mi dădeau voie să intru în clinică. La ei acolo e foarte securizată intrarea”, a mai spus Viorica.

Într-o situație similară s-au pomenit și alte mame. Marina Bandur are o fetiță în vârstă de patru ani, care suferă de mai multe boli neurologice. Acum doi ani, fiind în căutarea unui neurolog bun care să-i cureze copilul, femeia spune că a mers la o consultație la domnul doctor Gheorghe Răileanu, la recomandarea unui medic din policlinică. După ce a fost primită, la fel în clinica privată, doctorul i-a spus că trebuie să-i interneze copilul în secția Neurologie a Institutului Mamei și Copilului.

„Am fost repartizată în salonul Nr.5. De la mamele internate acolo am înțeles că acesta este salonul celor care sunt spitalizați din clinica aceasta privată. Mi-a spus că este nevoie de 10 perfuzii, dar pe care spitalul nu le are. Și dacă vrem să avem rezultate, atunci trebuie să le cumpărăm. O perfuzie costa în jur de 1000 de lei” ,ne-a comunicat Marina Bandur.

█  Un bebeluș din Chișinău a ajuns la reanimare, după ce ar fi urmat un tratament indicat la telefon 

Marina a decis să nu accepte tratamentul. „Am refuzat din trei motive: 1. Era prea mică fetița și nu avea cum să stea sub picurători, 2. Bani nu aveam. 3. Iar în al treilea rând, am refuzat pentru că am văzut că alții copii internați în acel salon, cu diferite diagnoze, aveau aceeași lecuire. Mă gândesc că acolo în perfuzii e apă chioară”, spune Marina.

Refuzul mamei a adus după sine o schimbare bruscă de atitudine din partea doctorului. „Când am refuzat aceste perfuzii, dumnealui ne-a schimbat din salonul Nr.5, în alt salon, iar peste câteva zile ne-a externat. Îmi părea rău că am stat internate în spital. Primeam o pastilă dimineața și una seara. Altă lecuire nu am făcut”, spune femeia.

Am încercat să luăm o reacție de la neurologul Gheorhe Răileanu. Medicul, șef al Secției Neurologie a IMC, neagă toate aceste acuzații. Mai mult, doctorul nu exclude că la mijloc ar fi o acțiune de discreditare a sa.

„Eu așa ceva nu cunosc. Vreau să știu familia, pe cine am obijduit eu așa tare. Tot după un material în presă, în vara anului 2015, am avut o percheziție. Am fost și la judecată cu Procuratura Generală. Până la urmă nu s-a confirmat nimic. Numai s-a terminat problema ceea și a apărut alta. Aici cineva e cointeresat și ridică problema asta. Eu mă strădui să trăiesc și să lucrez legal”, a declarat pentru Sănătate INFO, neurologul Gheorhe Răileanu.

Cât privește preparatele pe bază de botox, despre care ne-a comunicat mai sus Viorica, doctorul a negat faptul că ar fi propus pacienților săi un astfel de tratament, dar ne-a confirmat că a vrut totuși, anterior să-l introducă în uz.

„Nu am putut eu să-i recomand botox-ul ăsta. Botox-ul noi am vrut în 2011 să-l aplicăm, dar el e foarte costisitor. Ne-am sfătuit cu colegii americani. La noi el nu merge, dar în al doilea rând sunt alte preparate mai efective și de lungă durată”, ne-a comunicat medicul.

█  Spitalul Medpark, obligat și de a doua instanță să plătească despăgubiri familiei Berari de peste un milion de lei

Gheorghe Răileanu a recunoscut că instituția privată în care activează din anul 2011, îi aparține soției sale. Clinica „Neurostomatologie” se află în apropiere de Institutul Mamei și Copilului, pe strada Botanica Veche. Doctorul a ținut să explice de ce direcționează bolnavii în instituția medicală a consoartei sale și nu-i consultă la IMC.

„Eu consult bolnavii în clinică privată, care solicită consultație în clinică privată. Dacă pacientul vine la mine prima dată, dacă nu cunosc pacientul, nu are îndreptare, nu știu dacă e moldovean sau nu, îl trimit la clinică privată”, a fost reacția lui Gheorghe Răileanu.

Am încercat să aflăm cât de greu sau ușor, îi este unui pacient, să demonstreze asemenea ilegalități în instanță. Avocatul Vasile Ciupercă ne-a declarat că legea este de partea pacientului, doar că și bolnavii, la rândul lor, ar trebui să se asigure de eventuale situații neplăcute.

„Este dreptul pacientului să primească copia de pe toate documentele medicale unde el figurează ca pacient. Este un drept garantat de lege. De aceea fiecare pacient trebuie să aibă grijă să se asigure cu un bon de plată, cu un cec, o copie a documentului medical. Ar trebui să aibă ceva în scris care confirmă. Doar pe declarații, dacă instituția neagă că există o asemenea cartelă sau un asemenea pacient, și nu are niciun înscris care ar putea dovedi această situație, atunci e dificil de demonstrat”, susține avocatul Vasile Ciupercă.

În cazul în care nu există dovezi scrise din partea pacienților, cum că această schemă funcționează, juriștii sunt de părere că autoritățile s-ar putea autosesiza și interveni pentru a pune capăt acestor fărădelegi.

„În asemenea situație, Ministerul Sănătății sau instituția în care lucrează, ar putea să facă o anchetă de serviciu și să-i aplice careva sancțiuni disciplinare”, spune avocatul.

Solicitat de Sănătate INFO, ofițerul de presă al Institutului Mamei și Copilului ne-a comunicat că pe numele lui Gheorghe Răileanu nu a fost depusă vreo plângere în ultima perioadă.

Am expediat o solicitare oficială și la Procuratura Generală, prin care întrebam dacă numele neurologului Gheorghe Răileanu figurează în vreun dosar. În răspunsul pe care l-am primit se menționează că instituția nu este în posibilitatea să ne ofere aceste informații, întrucât sunt date cu caracter procesul-penal și totodată, date cu caracter personal care nu pot fi făcute publice.

Procuratura a evitat de asemenea, să ne spună cel puțin dacă pe numele lui Răileanu a fost sau nu inițiat dosar penal.

 

█ Articole relaționate:

„Un doctor mi-a zis că sunt „hadiaciaia bomba”, aveam abces”. O moldoveancă se plânge că medicii i-au furat șansa de a mai avea copii 

Decis - medicii nu mai pot primi donații de la pacienţi 

Topul serviciilor medicale pentru care moldovenii plătesc cel mai des mită