Autor: Sorina Bujarov
În timp ce în rapoartele sale de activitate, Ministerul Sănătății se laudă cu rezultate remarcabile, partenerii externi de dezvoltare văd cu totul altfel lucrurile. Eforturile instituției de a dezvolta sectorul de sănătate din țara noastră se pare că nu-i prea impresionează pe donatorii externi. În consecință, Moldova pierde încrederea partenerilor de dezvoltare, dar și suportul lor financiar. Recent, Banca Mondială a anunțat că va debursa pentru Moldova doar 1,97 de milioane de dolari, în loc de 18,6 milioane – bani pe care țara noastră ar fi trebuit să-i primească pentru modernizarea sectorului de sănătate.
De altfel, cele 18,6 milioane de dolari ar fi trebuit să fie prima tranșă din creditul de 30,8 milioane de dolari, acordat de Banca Mondială pentru dezvoltarea sectorului de sănătate. Amintim că organizația a aprobat acordarea unuia dintre cele mai mari credite pentru Republica Moldova în luna mai 2014. Atunci însă, Banca Mondială nu a debursat banii imediat, ci a impus anumite condiții. Odată ce aceste cerințe urmau să fie realizate, organizația urma să transfere banii în două tranșe, o dată la doi ani.
În acest an țara noastră ar fi trebuit să primească prima tranșă – 18,6 milioane de dolari. În realitate însă va primi o sumă de aproape zece ori mai mică – 1,97 de milioane de dolari. Motivul este incapacitatea autorităților din Moldova de a atinge obiectivele impuse de partenerii de dezvoltare. Banca Mondială precizează că, practic, nu există nicio implementare a obiectivelor, motiv pentru care organizația intrezărește riscuri substanțiale, pentru acordarea creditului în suma solicitată.
Bani pierduți, din cauza eșecurilor autorităților din Moldova
Proiectul prevede clar că autoritățile trebuie să îndeplinească ținte concrete, în diverse arii de activitate. De exemplu, în domeniul controlului tutunului realizările trebuie să fie – interzicerea publicității la țigări, a fumatului în spații publice, majorarea taxelor pentru produsele din tutun și reducerea incidenței fumatului. Și dacă Legea Antitutun a fost adoptată, fapt care a determinat organizația să deburseze o anumită sumă de bani pentru Moldova, atunci la capitolul accize la importul de țigări și reducerea numărului de fumători, țara noastră nu a atins țintele impuse.
Mai exact, din 2014 și până în 2016 autoritățile aveau obligația să reducă cu un procent numărul fumătorilor moldoveni, acesta însă a rămas neschimbat – 25,3%. Astfel, țara noastră a pierdut 2,7 milioane de dolari, pe care ar fi trebuit să-i primească pentru atingerea acestui obiectiv. De altfel, ținta finală la acest capitol este scăderea numărului de fumători, cu două la sută către anul 2019, ceea ce ar trebui să constituie - 23,30%. Dacă autoritățile reușesc să facă acest lucru, Moldova urmează să primească alte 1,6 milioane de dolari, în cea de-a doua tranșă.
Un alt obiectiv impus de Banca Mondială, care nu a fost atins cu succes de autoritățile din țara noastră, este sporirea numărului hipertensivilor care își mențin tensiunea sub control. Din 2014 și până acum, numărul acestora a rămas același – de doar 4,10%. Pentru comparație, până în 2019 numărul acestora trebuie să fie de 9,10%.
Un alt eșec al autorităților din sănătate, este numărul prea mare de internări ale pacienților cu boli acute, care la fel, trebuie redus. Indicele a rămas același – de 17,6, la 100 de persoane, iar până în 2019 acesta trebuie să fie redus până la 15,60. Responsabilii totuși au reușit să reducă numărul de paturi alocate pentru bolile acute, de la 17.586, la 14.207, ținta finală fiind de 15.000.
Totodată, Ministerul Sănătății avea sarcina să îmbunătățească sistemul de plată în baza complexității cazului tratat, să revizuiască Strategia spitalelor, să creeze un Spital Universitar și să mărească numărul instituțiilor spitalicești din Chișinău, sub management comun. Toate aceste capitole au fost catalogate de Banca Mondială ca fiind eșecuri.
█ Articole relaționate: