Autor: Sorina Bujarov

La mai bine de un an de când a început scandalul cu softul pentru medicina primară, care a costat un milion de euro, dar care s-a dovedit a fi nefuncțional, Alexandru Roșioru a plecat de la Ministerul Sănătății. Recent autoritatea a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al Serviciului e-transformare şi e-sănătate, post deținut până acum de Roșioru. De asemenea, s-a eliberat și funcția de consultant al acestui serviciu, pentru care acum Ministerul Sănătății caută un nou candidat.  

Alexandru Roșioru nu mai este șeful Serviciului e-transformare şi e-sănătate din cadrul Ministerului Sănătății. Deocamdată nu se știe dacă acesta și-a depus singur demisia sau a fost concediat din cauza scandalului în care a fost implicat. Am cerut o informație în acest sens de la Ministerul Sănătății, însă instituția nu a venit cu vreun răspuns până acum. Cert este că ieri autoritatea a publicat anunțul pentru organizarea concursului de ocupare a funcției deținute de Alexandru Roșioru.

█  Procurorii refuză să ancheteze funcționarul de la Ministerul Sănătății, care nu-și poate argumenta veniturile de aproape 1 milion de lei 

Astfel, conform anunțului, printre cerințele înaintate candidaților pentru acest post se numără – persoana nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau să nu i se fi încetat contractul de muncă, pentru motive disciplinare și nici nu are antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. 

Pe lângă acestea candidatul trebuie să cunoască engleza, legislația națională din domeniul sănătății, practicile internașionale din domeniu, etc. De asemenea, cei care vor să ocupe această funcție trebuie să dea dovadă de responsabilitate, obiectivitate, iniţiativă, spirit de rezistenţă la efort şi stres, tendinţa spre dezvoltare profesională continuă, etc. La acestea se adaugă și loialitatea, se mai precizează în anunțul de ocupare a funcției de șef al Serviciului e-transformare şi e-sănătate de la Ministerul Sănătății. Desigur, asta pe lângă cerințele de bază – studii superioare, cunoașterea tehnologiilor informaționale și a calculatorului, experiență de cel puțin cinci ani în domeniu și vârstă de până la 65 de ani.

  În vizorul Procuraturii Generale, pentru că nu și-a declarat averile. Alexandru Roșioru nu a putut justifica aproape 1 milion de lei 

Aproape aceleași cerințe sunt înaintate și pentru cei care vor să se angajeze în funcția de consultant al Serviciului e-transformare şi e-sănătate, din cadrul Ministerului Sănătății. Doar că în cazul acestora nu e nevoie neapărat și de experiență în domeniu.

Doritorii care vor să ocupe aceste funcții își pot depune dosarele la Ministerul Sănătății până pe 22 februarie.

Amintim că Alexandru Roșioru, responsabil până acum de e-Tranformare, a fost printre personajele-cheie în afacerea softului pentru medicii de familie, care a costat 1 milion de euro, dar care s-a dovedit a fi nefuncțional. Acesta a ajuns în atenția presei, iar ulterior a CNI și din cauza averilor familiei disproporționate cu valoarea veniturilor. Roșioru ridica de la Ministerul Sănătății un salariu de 5.000 de lei, însă conducea o mașină extrem de scumpă, pentru veniturile lui. În cazul acestuia CNI a stabilit că averea lui nu are acoperire financiară, solicitând inițierea unui proces penal. Procurorii însă au refuzat să-l ancheteze, fără să argumenteze decizia.  

 

█  Articole relaționate:

Softul pentru doctori care a costat 1 milion de euro, „verificat” de cei care l-au îngropat de la început

 De ce a costat softul pentru medicina primară 1 milion de euro. În buzunarul cui ar fi ajuns banii 

Cine este compania care a câștigat 1 milion de euro pentru softul creat de Ministerul Sănătății. Aceasta câștigă anual alte sute de mii de lei din contractele cu spitalele

ANCHETĂ// Softul Ministerului Sănătății - „reparație” de 1 milion de euro a unui soft deja creat din fonduri europene. Conjuncturi neclare și decizii dubioase