Autor: Sorina Bujarov

A acumulat o avere colosală, deși are un salariu de 5.000 de lei lunar. Cu toate acestea, Procuratura Generală refuză să inițieze un proces penal pe numele lui Alexandru Roșioru, funcționar la Ministerul Sănătății, responsabil de e-Transformare. În cazul acestuia, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că averea lui nu are acoperire financiară, solicitând inițierea unui proces penal. De curând însă procurorii au anunțat mambrii Comisiei despre refuzul de a-l ancheta pe Roșioru.

În urma unui control, la sfârșitul lunii august CNI a stabilit că Alexandru Roșioru a încălcat regimul juridic de declarare a veniturilor, neindicând în declarația pe venit toate bunurile câștigate. Potrivit membrilor Comisiei, Roșioru nu a putut justifica suma de aproape un milion de lei, care depășește de 26,5 ori valoarea salariului mediu lunar al lui și al familiei sale. De asemenea, afirmă cei de la CNI, Alexandru Roșioru nu a declarat o parte din averi – 14 conturi bancare, cinci încăperi nelocative cu suprafața totală de 325.3 metri patrați, precum și venitul din darea în chirie a acestor spații. În consecință, membrii Comisiei au transmis dosarul Procuraturii Generală, pentru inițierea unui proces penal, lucru care nu s-a întâmplat.

  În vizorul Procuraturii Generale, pentru că nu și-a declarat averile. Alexandru Roșioru nu a putut justifica aproape 1 milion de lei 

„De curând am fost informați despre refuzul de a începe urmărire penală pe numele lui Alexandru Roșioru. Noi am solicitat anchetarea acestuia în baza a două articole din Codul Penal: articolului 352 – neindicarea veniturilor totale în declarație, dar și în baza articolului 330 – îmbogățire ilicită. Cu privire la primul articol am fost informați despre refuzul de a-l ancheta pe Alexandru Roșioru, în ceea ce ține de-al doilea articol, încă nu am primit nici o informație”, a declarat pentru Sănătate INFO Adela Griciuc, șef al Direcției control interese personale din cadrul CNI.

Responsabila a mai precizat că, în ceea ce ține de proprietăți, Roșioru nu a indicat în declarația pe venit toate bunurile și veniturile pe care le-a avut, iar „asta înseamnă că el a dobândit proprietăți, neavând acoperire financiară suficientă și legală. 848.000 de lei dumnealui nu a putut să-i justifice de unde-i are”, a mai adăugat Griciuc.  

Pe lângă Procuratura Generală, CNI a sesizat și Inspectoratul Fiscal, cu privire la încălcările admise de Alexandru Roșioru. Și de această dată CNI s-a ciocnit de un refuz. „Pe marginea acestui caz am sesizat și Fiscul, în legătură cu un contract de locațiune, din 2014, din care Roșioru a avut un venit de peste 300.000 lei. El nu a înregistrat contractul la Fisc, ceea ce, în viziunea noastră, este evaziune fiscală. Totuși, cei de la Fisc ne-au răspuns că Roșioru nu a avut obligația de a declara acest contract”, a declarat pentru Sănătate INFO Sergiu Roșca, inspector CNI.

 Funcționar de la Ministerul Sănătății cu salariu de 5.000 de lei, dar care conduce o mașină scumpă și își cumpără imobil de peste 1 milion de lei 

Conform regulilor, Alexandru Roșioru trebuia să înregistreze contractul de locațiune la Inspectoratul Fiscal și să plătească impozit pentru venitul câștigat în urma acestuia. „Din peste 300.000 de lei el ar fi trebuit să plătească statului peste 30.000 lei. Potrivit legii, dacă te eschivezi de la plata impozitelor de cel puțin 30.000 de lei, trebuie intentat dosar penal”, a mai adăugat Roșca, inspectorul CNI, care s-a ocupta de cazul lui Alexandru Roșioru.

Amintim că Alexandru Roșioru, responsabil de e-Transformare la Ministerul Sănătății, a declarat un venit lunar de 5.000 de lei, însă conduce un Volkswagen Passat de peste 160 de mii de lei și a cumpărat un imobil în valoare de 1 milion de lei. Mai mult, familia Roșioru a fost implicată și într-un caz de contractare cu probleme la CNAM. Soția acestuia conduce o clinică privată în orașul Ungheni, care a obținut bani de la Companie, fără să dețină un certificat de acreditare. Roșioru, fiind responsabil de e-Transformare, s-a ocupat și de softul pentru medicina primară, care ne-a costat 1 milion de euro, bani publici. Cazul este anchetat de CNA.

 

█  Articole relaționate:

Softul pentru doctori care a costat 1 milion de euro, „verificat” de cei care l-au îngropat de la început

 De ce a costat softul pentru medicina primară 1 milion de euro. În buzunarul cui ar fi ajuns banii 

Cine este compania care a câștigat 1 milion de euro pentru softul creat de Ministerul Sănătății. Aceasta câștigă anual alte sute de mii de lei din contractele cu spitalele

ANCHETĂ// Softul Ministerului Sănătății - „reparație” de 1 milion de euro a unui soft deja creat din fonduri europene. Conjuncturi neclare și decizii dubioase