Redactor: Sorina Bujarov
Collectif interassociatif sur la santé (CISS), un colectiv format din mai multe asociații ale bolnavilor de diferite maladii din Franța, a solicitat un nou mecanism de fixare a prețurilor pentru medicamentele inovatoare. Potrivit organizației, companiile farmaceutice stabilesc un preț exagerat de mare pentru preparatele medicamentoase noi lansate, care pot salva viața a milioane de oameni. În consecință, responsabilii asociaților de bolnavi au solicitat ca procesul de stabilire a costului la medicamente să fie mult mai transparent, astfel ca și bolnavii să știe pentru ce plătesc atât de mult pentru medicamente.
„Avem nevoie de noi reguli pentru alocarea de fonduri pentru dezvoltarea și accesul la inovația terapeutică, care să îmbunătățească accesul la îngrijiri medicale”, a spus Christian Saout, secretar general adjunct al grupului de asociații, între care se numără Liga împotriva cancerului, Aides sau France Alzheimer.
CISS cere, în special, „mai multă transparență” în stabilirea prețurilor medicamentelor de către Comitetul economic pentru produse de sănătate (CEPS) – autoritate interministerială. Asociația consideră că Comitetul ar trebui impună anumite criterii de cost, care în prezent sunt ignorate în totalitate.
█ Mai multe preparate ar putea fi retrase din farmaciile din Europa
„Nu este acceptabil ca laboratoarele să obțină prețuri și marje exorbitante pentru moleculele lor inovatoare”, afirmă această asociație pe site-ul său.
Potrivit Lemonde, asociațiile de bolnavi din Franța fac referire, în apelul lor, în special la două tipuri de tratamente extrem de costisitoare. Este vorba despre medicamente antivirale împotriva hepatitei C și imunoterapiile împotriva cancerului. Asociațiile acuză industria farmaceutică că are o abordare incorectă față de pacienți și de sănătatea publică. Mai mult, potrivit CISS, și autoritățile își au partea lor de vină, pentru asigurările de sănătate nu sunt menite să genereze venituri companiilor farmaceutice, dar să apere interesele pacienților. Aceștia mai spun că sporirea accesului la medicamente inovatoare trebuie să fie printre angajamentele prioritare a autorităților din sănătate.
Vom preciza că un studiu recent, realizat de OMS, arată că medicamentele noi care pot vindeca boala ce distruge ficatul au un preț prea ridicat, care este o povară uriașă în unele țări, în special în Europa Centrală și de Est.
█ Articole relaționate
Avertismentul experților europeni privind efectele adverse grave ale unui medicament
Bioparox-ul, retras de pe piața UE, a provocat reacții adverse și pacienților din Moldova
Pericolul medicamentului Ibuprofen, despre care producătorii au tăcut