Autor: Elena Cioina

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan și directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale au fost astăzi sancționați disciplinar de către premierul Pavel Filip. Cei doi au primit mustrare pentru faptul că au îndeplinit doar cinci puncte din cele 23, câte trebuiau realizate până în luna iulie, din planul de acțiuni în domeniul medicamentelor. Pavel Filip a declarat în debutul ședinței Guvernului că explicațiile celor doi sunt sterile și nu le poate accepta.

„Am decis aplicarea sancțiunilor disciplinare pentru Ruxanda Glavan și directorul Agenției Medicamentelor, Vladislav Zara. În februarie am avut mai multe întâlniri cu reprezentanții companiilor farmaceutice, responsabilii de la Ministerul Sănătății și cei de la Agenția Medicamentului. A fost aprobat un plan de acțiuni care conținea 41 de puncte. Până în luna iulie trebuiau realizate 23, dar au fost doar cinci. Maine vom convoca o ședință în acest sens. Nu am de gând sa merg pe avertismente, ci să mergem pe acțiuni. Am solicitat explicații de la Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului. Am primit explicații sterile pe care eu nu le accept”, a declarat premierul.

  Moldova n-are buget pentru 2016. Premierul promite majorarea salariilor cadrelor medicale 

Pavel Filip nu a anunțat însă care dintre cele cinci acțiuni din plan au fost totuși îndeplinite.

Vom aminti că în luna martie, Guvernul a aprobat un plan de acțiuni pentru anul 2016, în domeniul  social și medical, a stabilit responsabilii de realizarea lor și termenii pentru executare.

Potrivit documentului, Guvernul și-a propus ca în acest an să extindă lista medicamentelor compensate cu 50 la sută, să simplifice accesul pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA sau Japonia şi să extindă reţelele de farmacii în localităţile rurale. 

  Premierul se îndoiește de veridicitatea informațiilor privind schemele dubioase de import a medicamentelor, chiar dacă un alt oficial recunoaște că ele există 

Pavel Filip a cerut atunci şi măsuri ce vizează asigurarea transparenţei în achiziţia medicamentelor, reducerea termenelor procedurii respective, precum şi pilotarea unor modele de procurări pentru responsabilizarea tuturor actorilor în proces. „De asemenea, pentru a obţine acest echilibru pe piaţa farmaceutică, intenţionăm să excludem o parte din medicamentele care nu necesită prescripţii medicale din Catalogul naţional de preţuri”, a mai declarat premierul în luna martie.

Pavel Filip și-a arătat atunci încrederea că măsurile respective vor aduce echilibrul pe piaţa medicamentelor din Moldova, iar oamenii vor resimţi efectele benefice de pe urma acestora şi vor avea acces mai bun și mai liber la medicamente de calitate. 

 

 Articole relaționate:

INVESTIGAȚIE// Unul dintre cei mai importanți ”jucători” de pe piața farmaceutică din Moldova, în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina 

Cei mai mari distribuitori de medicamente din Moldova, în lista neagră, din cauza unor încălcări grave 

Mai multe maternități din țară, în dificultate din cauză că Agenția Medicamentului ar fi încurcat preparatele licitate