Autor: Parascovia Sula

Modul sănătos de viață încă nu a devenit o normă pentru locuitorii Moldovei. O demonstrează statisticile, care arată că fumatul, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, dar și alimentația nesănătoasă continuă să ducă la sporirea bolilor cronice în rândul moldovenilor. De altfel, 70% din decesele premature printre adulți sunt cauzate de atitudinea și comportamentele pe care oamenii le-au inițiat încă în adolescență.

Astfel, pentru a îmbunătăți cunoștințele oamenilor în domeniul sănătății, Guvernul a aprobat zilele trecute un nou Program Național de Promovare a Sănătății pentru anii 2016-2020. Potrivit documentului, ministerul Sănătății își propune să modifice atitudinea și să îmbunătățească cunoștințele în domeniul sănătății printre adulți – cu cel puțin 30%, iar printre tineri – cu cel puțin 50%. Și asta până în anul 2020.

Un alt obiectiv este ca până în 2017 să fie elaborate metodologii, menite să promoveze modul sănătos de viață în instituțiile școlare și preșcolare, la locurile de muncă, dar și în comunitate. De altfel, autoritatea în sănătate își propune, ca până în 2020 să reducă prevalența lipsei de activitate fizică în rândul oamenilor cu 5%.

 Cu săpunul și hârtia igienică de-acasă. Cum este asigurată igiena copiilor de la grădiniță de către stat

„În Programul Național de Promovare a Sănătății sunt incluse câteva intervenții cost-eficiente care presupun promovarea unui stil de viață sănătos, precum și comunicarea eficientă pentru a reducere factorii de risc principali pentru bolile netransmisibile. Acțiunile se referă la instruirea continuă și extinderea mediilor sănătoase, dar și încurajarea comunităților. Realizarea programului permite implementarea multora dintre recomandările Organizației Mondiale a Sănătații, printre care și Sănătate 2020, care de fapt este aprobată în cadrul Comitetului Regional pentru Europa”, a declarat în cadrul ședinței Guvernului de săptămâna trecută ministrul Ruxanda Glavan.

Mai exact, pentru îndeplinirea acestor scopuri urmează să fie întreprinse un șir de acțiuni. Astfel, noul Program Național își propune să reevalueze disciplinele școlare care conțin modulul „Promovarea modului sănătos de viață”, la toate nivelele învățământului obligatoriu.

De asemenea, urmează să fie create școli de instruire pentru pacienți în instituțiile medicale. Beneficiarii acestor programe vor fi gravidele, familiile tinere, vârstnicii, dar și persoanele care suferă de diabet zaharat și hipertensiune arterială.

Pe lângă aceasta, va fi creat și un ghid pentru medicii de familie și asistența socială despre cum să comunice cu pacienții pentru a schimba comportamentul acestora față de propria sănătate.

De altfel, urmează să fie inițiată o rețea națională de „Școli care promovează sănătatea”. Scopul Programului este de a extinde această rețea în cel puțin 50% dintre școli, gimnazii și licee.

█ Finanțare printre degete pentru alimentația copiilor din școli și grădinițe 

 Potrivit unor studii, reflectate în documente, mai mult de 10% din populația adultă din Moldova (18-69 ani) nu face sport, așa cum recomandă OMS, pentru întreținerea sănătății (150 de minute de activitate fizică pe săptămână). Conform aceluiași studiu, aproape 65% din populația adultă nu consumă cinci porții de fructe sau legume pe zi, consumul mediu fiind de două mese. Ca rezultat – 56% din populație este supraponderală, iar 23% obeză. De altfel, fumatul este unul dintre motivele care provoacă 10% din totalul de decese înregistrate prin boli transmisibile. Și rata cazurilor de suicid la adolescenți a crescut cu 40% din 2007. Aceasta este de zece ori mai mare în rândul băieților.

Pentru aplicarea acestui program, proaspăt aprobat, autoritățile în sănătate își propun să colaboreze cu cele publice locale, organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, societatea civilă, dar și cu partenerii internaționali de dezvoltare.

Programul național de promovare a sănătății  pentru 2016-2020 este al treilea document de acest fel, primul fiind realizat în 1999. Bugetul estimat pentru implementarea Programului dat este de 138,35 milioane lei și reiese din volumele bugetului public național și granturile oferite de donatorii externi.

 

 Articole relaționate:

Servesc mâncarea împreună cu bacterii. Cum este respectată igiena alimentației în spitalele din Moldova? 

Vești bune pentru părinți. Mai multe fructe proaspete ar putea ajunge în curând pe mesele elevilor și copiilor din școli și grădinițe

Criza lovește în igiena spitalelor. Doctorii nu au cu ce să-și spele mâinile