Autor: Natalia Nicoreanu
Cu o întârziere de cel puțin șase luni, Guvernul a aprobat un nou program de profilaxie și control al tuberculozei pentru următorii cinci ani. Ultimul s-a încheiat în 2015, iar autoritățile ar fi trebuit să aprobe altul nou până cel târziu la sfârșitul anului, așa cum își planificase Ministerul Sănătății. Aprobarea a fost amânată pentru primul trimestru a lui 2016, însă autoritățile au întârziat din nou.
Documentul, prevede diagnosticarea în fază incipientă a tuturor formelor de boală, reducerea mortalității în rândul bolnavilor cu tuberculoză, precum și asigurarea accesului la tratamentul corespunzător. Programul, care este elaborat pentru următorii cinci ani, are și un cost pe măsură – de 3.128,6 milioane de lei. Banii urmează să fie acoperiți din mai multe surse inclusiv Bugetul de Stat.
Programul de control și combatere a tuberculozei aprobat recent de Cabinetul de Miniștri este al cincilea la număr în țara noastră din 1999 încoace. Toate au scopul ca până în 2035 tuberculoza să fie eradicată. Acest obiectiv se regăsește în strategia Organizației Mondiale a Sănătății numită „End TB”.
Pentru a continua politicile începute, Ministerul Sănătății, împreună cu specialiști din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, societatea civilă și specialiști din afara țării au elaborat programul pentru perioada 2016-2020. Autoritățile își propun ca până atunci, cel puțin 85 la sută din numărul total estimat de cazuri să fie diagnosticate precoce. Aici se va pune accentul pe extinderea metodelor contemporane de diagnostic și asigurarea calității investigațiilor medicale.
█ REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii
Așa cum tratamentul tuberculozei este gratuit în țara noastră, autoritățile promit să asigure încontinuu bolnavii cu toate medicamentele necesare. Totodată, programul mai vrea să mențină rata de vaccinare împotriva tuberculozei a nou-născuților la cel puțin 95%.
La finele acestei perioade de cinci ani, autoritățile speră să tragă linia și să obțină rezultatele dorite. Vorbim aici de reducerea cu 35 la sută a mortalității prin tuberculoză și totodată scăderea incidenței tuberculozei cu 25%. Programul prevede și reducerea în jumătate a cheltuielilor familiilor afectate de tuberculoză.
Pentru obținerea acestor rezultate, autoritățile au nevoie de peste trei miliarde de lei. Mai exact este vorba de 3 miliarde 128 milioane 634.978 de lei. Bani care vor proveni din mai multe surse, printre care bugetul de stat, administrațiile publice locale, Ministerul Sănătății și cel al Justiției precum și de la Fondul Global de Luptă cu HIV/SIDA, TB și Malarie și Organizația Mondială a Sănătății.
În nota argumentativă a programului se spune că în cei aproape 20 de ani de luptă cu tuberculoza, țara noastră a înregistrat progrese. Și aici autoritățile vorbesc de reducerea incidenței tuberculozei multi-drog rezistente de la 24 la 18 persoane la 100 de mii de locuitori în anul 2014, față de 2011. Totodată, rata de reușită a tratamentului printre pacienții cu TB sensibilă a atins cota de 76 la sută, cu doar două procente mai puțin decât era planificat, iar printre pacienții cu TB multi-drog rezistentă a atins nivelul de 60%, așa cum a fost planificat.
█ Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers
În același timp, s-a redus numărul persoanelor care abandonează tratamentul medicamentos pe care îl administrează împotriva tuberculozei. A scăzut și mortalitatea în rândul celor a căror boală a evoluat negativ. Vorbim aici de o scădere semnificativă cu 10,5% a ratei deceselor, față de 2011 atunci când se înregistra o cifră de 23%.
Autoritățile recunosc totuși că o problemă majoră rămâne a fi rata înaltă a cazurilor de tuberculoză rezistentă la medicamente, care constituie 24% și rata îmbolnăvirilor de tuberculoză (7,3%) printre pacienții HIV pozitivi.
Potrivit OMS, Moldova se regăsește printre cele 18 țări din regiunea europeană în care controlul tuberculozei este prioritar și printre cele 27 de țări ale lumii cu povară înaltă a tuberculozei multi-drog rezistente. În anul 2014, incidența globală prin tuberculoză, în țara noastră, a depășit de trei ori media înregistrată în zonă. Aici vorbim de 110 cazuri la 100 de mii de persoane, în comparație cu 40 de cazuri, atât cât este în regiunea europeană.
█ Articole relaționate:
Bolnavii de tuberculoză din Moldova se țin de tratament, doar dacă primesc bani