Autor: Natalia Nicoreanu 

Farmacia și Stomatologia sunt specialitățile la care s-au înghesuit să depună dosarele cei mai mulți dintre absolvenții de liceu, care au ales medicina. După patru zile de la încheierea admiterii, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” a tras linia și a anunțat rezultatele preliminare. Astfel, lupta cea mai acerbă a fost între facultatea de farmacie și cea de stomatologie, unde pentru un singur loc au concurat câte 10 pretendenți.  

Site-ul USMF anunță rezultatele preliminare ale admiterii pentru anul de studii 2016-2017. Astfel, în cele șapte zile de primire a dosarelor, și-au depus actele 1.097 candidați care visează să devină medici. La specialitatea medicină generală, unde au fost puse la bătaie 455 de locuri, s-au înscris 691 de candidați. Cei mai mulți pretendenți - câte zece pe un loc, au fost la stomatologie și farmacie, de altfel, ca în fiecare an.

Suma contractelor, se pare, nu i-a speriat pe viitorii doctori, părinții cărora vor trebui să scoată din buzunare în jur de 30 de mii de lei pentru un an de studii. Luați la un loc, în cinci și respectiv șase ani de învățătură, doar taxa de studii se ridică la 150-180 de mii de lei, la ele adăugându-se cheltuieli de întreținere, procurare de cărți, diverse cursuri, etc.

 GALERIE FOTO// Ce cred viitorii studenți de la medicină despre actualii doctori și cum visează să se schimbe lucrurile peste ani 

Cei mai puțini tineri s-au avântat la specialitatea Sănătate Publică, unde, chiar dacă studiile se fac fără taxă, și-au depus dosarele doar 27 de pretendenți din cele 45 de locuri disponibile.

Atât părinții, cât și tinerii care s-au regăsit în listele afișate la USMF au răsuflat ușurați. Mai ales cei care au obținut o bursă și vor economisi zeci de mii de lei pentru carte.

„Niște emoții mari. Sunt foarte mulțumită de rezultate și cred că și colegii mei de asemenea”, spune o tânără pentru protv.md.

„Am fost admisă la buget, la Facultatea Medicină Generală. Este un vis care a devenit realitate. Nu-mi rămâne decât în luna septembrie să intru în ritm și să facem față tuturor provocărilor”, este reacția unei alte tinere.

„Am învățat la Colegiu timp de cinci ani și încă zece ani voi învăța aici. Sunt gata să cheltui practic jumătate de viață ca să învăț medicina. Sunt foarte pasionată”, afirmă o altă viitoare studentă.

Emoții mai puțin pozitive pentru cei care nu au reușit să prindă un loc la medicină. „Mă simt puțin tristă, dar nu-i chiar așa de grav”, spune o altă tânără. „Sunt mulți care au depus dosarele și în altă parte. Dacă vor renunța la medicină, atunci avem șanse să intrăm”, afirmă optimistă încă o domnișoară.

Precizăm că acestea sunt rezultate preliminare ale admiterii. Universitatea  urmează să vină cu datele finale pe 11 august. Astfel că până vineri, inclusiv, candidații care și-au regăsit numele în listele afișate de comisia de admitere, urmează să depună tot pachetul de acte în original. Și cei care speră totuși, să obțină un loc la medicină nu ar trebui să renunțe la acest vis. Administrația instituției îi îndeamnă să vină cu actele în original și să-și mai încerce norocul. 

 

 Articole relaționate:

Studenții de la USMF sunt în toiul examenelor. „La medicină trebuie să înveți sistematic. Aici nu poți într-o săptămână să recuperezi cinci ani” 

Contractele de studii la Medicină, mai mari și cu 11 mii de lei față de acum doi ani. Lupta pentru un loc la Universitate este acerbă 

Luptă acerbă la Universitatea de Medicină. La Stomatologie și Farmacie au fost 14 candidați pe un loc