Autor: Parascovia Sula

Moldovenii merg tot mai rar la doctor, deși tot mai mulți mor din cauza bolilor. Statisticile preliminare ale Ministerului Sănătății arată că anul trecut au fost efectuate, în total, 20 de milioane 150 de mii de vizite la doctor, cu peste cinci sute mai puține decât în 2014.

Cei mai restanțieri la acest capitol sunt oamenii din regiunea de Sud a țării. În raportul privind indicatorii preliminari privind sănătatea populației și a instituțiilor medico-sanitare pentru anii 2014-2015 scrie că, anul trecut, în Sud au fost efectuate doar 2,2 milioane de consultații medicale. Cifra este de aproape de trei ori mai mică față de numărul consultațiilor medicale din regiunea centru și nord a țării, care înregistrează peste cinci milioane de vizite anual.

Dacă-ar fi să analizăm situația pe raioane, atunci cele mai puține vizite la doctori sunt efectuate la Leova. În 2015, aici au fost înregistrate doar 169 de mii de consultații medicale, echivalentul a trei vizite pe cap de locuitor. Aceleași număr de vizite, cu o mică diferență, s-a înregistrat și în raionul Dubăsari, Nisporeni, Cantemir și Căușeni.

Alte raioane stau ceva mai bine la acest capitol. De exemplu, la Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Telenești, Cahul și Cimișlia, oamenii s-au adresat la doctor, în medie, de patru ori pe an. De altfel, aceeași situație este și în alte șase raioane ale țării, unde moldovenii au efectuat în total între 200 și 400 de mii de vizite profilactice.

Câte cinci vizite medicale pe an au făcut moldovenii din alte opt raioane, printre care Briceni, Dondușeni, Edineț, Soroca, Criuleni și Basarabeasca. De altfel, numărul raioanelor unde oamenii merg mai des la doctor e mai mic. De exemplu, la Bălți și la Ocnița, moldovenii au efectuat în total un milion 300 de mii de vizite. Asta înseamnă că fiecare om s-a adresat de cel puțin șase ori la medic. Doar la Chișinău, în medie, numărul vizitelor la doctor este de șapte pe cap de locuitor.

Specialiștii spun că una dintre cauzele principale ale mortalității ține de adresarea redusă la medic sau tardivă. Vom preciza că pe primul loc în topul deceselor se află maladiile de inimă. Anul trecut, din cauza lor, au murit 23 de mii de moldoveni. Acestea sunt urmate de tumori și boli ale aparatului digestiv.

 

█  Articole relaționate:

Bolile de care mor cel mai des moldovenii. Ultimele date oferite de Ministerul Sănătății

Zeci de mii de moldoveni trăiesc fără să știe că au diabet zaharat 

Datele primului studiu despre modul de viață al unui moldovean – bea prea mult, fumează, este obez, trăiește puțin și are un risc de trei ori mai mare de a muri, decât un european