Autor: Parascovia Sula

Numărul deceselor în Moldova cauzate de diverse maladii este în continuă creștere. Anul trecut, de exemplu, au murit aproape 40 de mii de moldoveni sau cu peste 400 mai mulți decât în 2014. Datele sunt preliminare și se regăsesc în raportul privind indicatorii de sănătate a populației și activitatea instituțiilor medicale pentru anii 2014-2015.

Pe primul loc în topul deceselor se află bolile de inimă. Astfel, mai bine de jumătate dintre decedați au plecat în lumea celor drepți, anul trecut, anume din cauza maladiilor cardiovasculare. Este vorba de 23 de mii de persoane, cu aproape 200 mai mulți decât în 2014.

Cele mai multe decese, aproape 12 mii 400 au fost provocate cardiopatia ischemică acută și cronică. Bolile cerebro-vasculare au luat viața a 5.840 de oameni, infarctele miocardice acute – 1.889. Statisticile arată că anul trecut s-a înregistrat o creștere impunătoare a deceselor cauzate de cardiopatia hipertensivă – 1.911, cu aproape 500 de cazuri mai multe, decât în 2014.

Datele Ministerului Sănătății arată că cea mai mare rată a mortalității din cauza bolilor cardiovasculare este în nordul țării. Astfel, raioanele Florești, Soroca, Briceni, Fălești și Edineț sunt printre cele mai afectate.

 În Moldova lipsesc medicamentele vitale pentru cardiaci. Farmaciștii le sugerează bolnavilor să le cumpere din regiunea transnistreană 

Tumorile se situează pe locul doi în topul deceselor moldovenilor. Din cauza lor, anul trecut au murit 6.114 moldoveni, cu aproape 150  mai mult decât în 2014.  Majoritatea decedaților sufereau de tumori maligne.

Bolile aparatului digestiv sunt pe locul trei printre cauzele mortalității. Acestea au făcut 3.767 de victime, cu 150 mai mult decât în 2014. Principalul factor de deces au fost hepatitele cronice și cirozele hepatice, care au luat viața a 2.923 de oameni, cu aproape 120 mai mult decât în 2014. Cea mai afectată regiune rămâne a fi iarăși cea de nord. Mai precis, e vorba de raioanele Drochia și municipiul Bălți, dar și cea de Centru, la Orhei, precum și în Găgăuzia.

O scădere neînsemnată se atestă în cazul deceselor provocate de traumatisme și intoxicaţii. Astfel, în 2015 au murit din acest motiv 2.743 de moldoveni, cu aproape 300 mai puțini decât în 2014. Suicidul e cel mai frecvent motiv de deces. Anul trecut și-au pus capăt zilelor 600 de oameni. Urmează accidentele de circulație, degerăturile și intoxicațiile cu monoxid de carbon.

█ Medicamente gratuite pentru pacienții de la sate, oferite de Gedeon Richter (P) 

Mai puține decese s-au înregistrat și în cazul afecțiunilor sistemului nervos - 366, a celor endocrine – 416, dar și a malformațiilor congenitale – 134.

Alți 1.833 de moldoveni au decedat din cauza bolilor aparatului respirator, cu 126 mai mult ca în 2014. Pneumoniile au luat viața a 930 de oameni, cu 60 mai mult decât în 2014, iar bronșitele cronice și obstructive - a 748 de moldoveni menținându-se la nivelul anului precedent.

Din cauza bolilor infecțioase au murit aproape 500 de oameni, la fel ca în 2014. Bărbați au murit mai mulți decât femei, mortalitatea masculină fiind de 2,7 ori mai mare în cazul bolilor infecțioase și parazitare față de cea feminină, de 3,6 ori în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, de 2,4 ori în cazul bolilor aparatului respirator și de 1,4 ori în cazul tumorilor. Doar bolile aparatului circulator au provocat mai multe decese printre femei decât printre bărbați. Creșterea e de 1,2 ori mai mare.

În cadrul unei ședințe a Colegiului Ministerului Sănătății Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății declara că o parte dintre aceste boli ar fi putut fi prevenite dacă asistența medicală primară era mai eficientă.

”Orice schimbări la nivel de finanțare, de abordări, de reforme, nu vor aduce roade, dacă fiecare instituție nu va monitoriza calitatea serviciilor pe care le prestează. Apelul meu este: revizuiți mecanismele de control intern asupra celor mai importante persoane din echipa de conducere: contabilitate, resurse umane, farmacie - toți cei care trebuie să vă asigure accesul la informație, corectitudinea implementării legislației și să vă bată alarma atunci când ceva nu este bine”, a declarat Ruxanda Glavan.

█ Topul raioanelor unde moldovenilor nu le pasă de sănătatea lor 

La rândul său, medicii de familie se justifică și spun că pentru a depista maladiile precoce și a preveni mortalitatea organizează în fiecare an controale profilactice.

„Ne străduim să depistăm formele de cancer în stare precoce. Pentru aceasta examinăm oamenii în fiecare an. Aceștia trebuie să treacă testarea profilactică. Zona de Nord este afectată mai mult din cauza exploziei de la Cernobîl, care mai are consecințe. La Nord se întâlnesc des și patologiile glandelor endocrine. La femei examinăm glandele mamare. Pe lângă aceasta, măsurăm tensiunea arterială la toți pacienții pentru a verifica nivelul acesteia, dar și efectuăm analizele generale de sânge, precum și de urină. Ulterior, în funcție de rezultatele examenelor trimitem pacienții la specialiștii de referință și le oferim tratamentele corespunzătoare”, a spus pentru Sănătate INFO, Dorina Baieșu, medic de familie la Centrul de Sănătate din Briceni.

 

  Articole relaționate:

Zeci de mii de moldoveni trăiesc fără să știe că au diabet zaharat 

Datele primului studiu despre modul de viață al unui moldovean – bea prea mult, fumează, este obez, trăiește puțin și are un risc de trei ori mai mare de a muri, decât un european 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză