Autor: Parascovia Sula

Accesul populației la servicii medicale de calitate, diminuarea suferinței umane, creșterea șanselor de supraviețuire ale pacienților care au nevoie de servicii de urgență și reducere ratei deceselor care pot fi prevenite. Sunt doar câteva dintre obiectivele pe care și le propune Ministerul Sănătății, odată cu aprobarea de către Guvern a Programului Național de Dezvoltare a asistenței medicale de urgență pentru anii 2016-2020.

În nota de argumentare a documentului se spune că deși de-a lungul anilor au fost întreprinse eforturi pentru îndeplinirea planurilor naționale precedente, sistemul de asistență medicală de urgență încă nu înregistrează rezultatele propuse. De exemplu, locuitorii de la sate și astăzi un acces redus la serviciile de urgență. Pe de altă parte, programele de instruire pentru medicii de la urgență nu corespund standardelor europene, iar doctorii nu cunosc suficient de bine manevrele care salvează viața oamenilor. Nu există cadru normativ pentru instruirea paramedicilor, lipsește implicarea voluntarilor în acordarea primului ajutor.

█ Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

De altfel, și serviciul de Medicină a Calamităților contribuie insuficient la consolidarea capacităților instituțiilor medico-sanitare în gestionarea situațiilor de calamitate și urgență, se mai precizează în nota cu argumentări.

Astfel, Programul se concentrează pe asigurarea unor servicii medicale de urgență mai accesibile și calitative, prestate de către Serviciul de Asistență Medicală Urgentă integrat cu alte servicii specializate de urgență.

Pe parcursul următorilor ani, Ministerul Sănătății își propune să procure ambulanțe dotate cu dispozitive medicale necesare pentru a acorda asistența medicală de urgență. Doar că pentru ele are nevoie de aproape jumătate din suma preconizată pentru realizarea întregului proiect. Este vorba de un miliard 340 de milioane de lei.

Totodată, urmează să fie redus numărul dispeceratelor de urgență și integrarea cu cele ale Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Dispeceratele urmează să fie dotate cu tehnologii moderne și sisteme informaționale de monitorizare, evaluare și control – GPS al activităților Serviciului de Asistență Medicală Urgentă.

Pacienții hipoacuzici ar urma să beneficieze și ei de serviciile de asistență medicală urgență mai bună. De exemplu, ei vor putea apela la ajutor  prin SMS sau skype.

█ Vom apela serviciul de Urgență la 112

Ministerul Sănătății se pregătește și pentru implementarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Menționăm, că autoritățile promit deja de mai mulți ani lansarea acestui serviciu, însă lucrurile au fost amânate din lipsă de bani.

Pentru a evita complicațiile medicale, autoritatea își propune să intensifice colaborarea cu Crucea Roșie care să instruiască populația în acordarea primului ajutor medical.

Alte acțiuni propuse sunt elaborarea unor noi metode de diagnostic și tratament în urgențele chirurgicale, care să corespundă standardelor Uniunii Europene și dezvoltarea serviciului bioingineresc în întreținerea dispozitivelor medicale.

Pentru aplicarea întregului program este nevoie de două miliarde 298 de milioane de lei. Banii urmează să fie alocați din bugetul public, în limita mijloacelor aprobate anual, precum și din alte surse financire, pevăzute de legislația de vigoare, mai scrie în argumentarea documentului aprobat.

 

 Articole relaționate:

Urgențele de sănătate publică în Moldova nu mai sunt coordonate de nimeni. Structura a fost desființată

 Urgența care nu răspunde la apeluri. „Cei de la Urgență își mai închid telefonul când obosesc de la prea multe sunete” 

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență