Redactor: Parascovia Sula
Intenția de modificare a legii care interzice fumatul în spațiile publice reprezintă un „atentat împotriva tuturor cetățenilor” în condițiile in care anual 42.000 de oameni mor în România din cauza bolilor generate de fumat, echivalentul a „200 de avioane prăbușite”. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății din România, Vlad Voiculescu, la conferința „2035 - Prima generație fără tutun a României”, desfășurată la Palatul Cotroceni, scrie Hotnews.ro.
Acesta a arătat la deschiderea conferinței, găzduită de Palatul Cotroceni, că propunerea de modificare a legii antitutun vine chiar din partea Comisiei de Sănătate a Senatului. Comisia a înaintat amendamente ce „permit practic să se fumeze în orice spațiu închis”, daca acesta este inscripționat corespunzător.
O astfel de modificare ar reprezenta un „atentat la sănătatea tuturor cetățenilor, indiferent dacă sunt angajați sau angajatori, copii sau adulți”, a precizat Vlad Voiculescu.
Ministrul a negat faptul ca România are cea mai dură legislație în domeniul fumatului și a subliniat că experiența țărilor europene care au introdus legi similare arata ca efectele economice „nu sunt deloc insurmontabile”, iar efectele pozitive asupra sănătății sunt incomparabil mai mari.
De altfel, ministru a vorbit și despre experiența sa personală privind fumatul, informează Agerpres.ro.
„Mă bucur să am ambii părinți încă în viață. Ambii mei părinți fumează de la 20 de ani. Mama este învățătoare, tatăl a fost sportiv - înotător de performanță. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de vârsta de 40 de ani și a suferit un dublu by-pass acum mai puțin de șase luni. Încă este în perioada de recuperare și mă bucur să îl avem așa cum a fost înainte”, a mărturisit Vlad Voiculescu. ”Capacitatea lui pulmonară este undeva la 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este, de asemenea, sub 50%. Repet, au început să fumeze la 20 de ani”, a adăugat ministrul.
Vlad Voiculescu a amintit că „în România principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, tumorile maligne și complicațiile respiratorii”.
„Efectele fumatului nu se văd imediat, ci după 15 — 20 de ani câteodată, de aceea, pe lângă încurajarea opritului de fumat, este extrem de importantă prevenirea debutului, mai pe românește: ar fi bine ca tinerii să nu se apuce de fumat. Cifrele, pe mine unul, mă sperie: 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani și 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă, ponderea copiilor care fumează constant este de 29%”, a mai afirmat ministrul.
El a adăugat că, pentru implementarea unei strategii antifumat este nevoie de „un efort susținut din partea instituțiilor statului, a societății civile și a fiecăruia dintre noi”.
De altfel și Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a scris pe Facebook că un eventual vot al deputaților pentru a se permite fumatul în spații închise reprezintă „o crimă împotriva populației și sănătății noastre”, mai informează Agerpres.ro.
„Am văzut acțiunea președintelui Klaus Iohannis și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de a atrage atenția asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislației fumatului care restricționează fumatul în spațiile publice, conferința având loc după ce Senatul a aprobat marți o Lege cu amendamente care ne trimit înapoi la fumatul în restaurante și spațiile închise", scrie Raed Arafat.
█ Articole relaționate:
Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului