Autor: Viorica Tabac
Numărul copiilor moldoveni afectați de tusea convulsivă este în creștere substanțială în primele nouă luni ale anului curent, față de aceeași perioadă a lui 2015. Specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică anunță că din totalul de 201 de cazuri, 94 au fost înregistrate printre micuții de până la doi ani, restul au până la 17 ani. Asta înseamnă de cinci ori mai multe persoane afectate decât anul trecut. Responsabilii de la CNSP spun că de vină ar fi părinții care nu-și vaccinează copiii împotriva bolii.
În 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate, timp de nouă luni, doar 40 de cazuri, iar pe parcursul anilor 2005-2010 tusea convulsivă în țară s-a manifestat prin cazuri sporadice de la 24 la 48 de îmbolnăviri anual. Cele mai puține au fost înregistrate în 2002 – doar cinci bolnavi în toată țara.
Specialiștii afirmă că sporirea numărului de cazuri s-ar datora refuzului părinților de a-și imuniza copiii. „În primul rând sunt refuzuri la vaccinuri, adică copiii mici sunt lăsați nevaccinați. La o parte dintre ei sunt scrise date fictive în documentația medicală de imunizare, Ei refuză, pentru că au citit verzi și uscate pe internet, alții au alte motive, alții se cred foarte deștepți”, a explicat pentru Sănătate INFO Anatol Melnic, șeful Centrului Profilaxie Specifică din cadrul CNSP.
█ Maladiile alergice, în creștere continuă. Copiii au de suferit cel mai mult
Medicul afirmă că odată lăsați nevaccinați, copiii mici se pot îmbolnăvi ușor de la adulții care suferă de această maladie. „În cazul în care copiii mici sunt nevaccinați, ei foarte ușor pot fi infectați de copiii mari și adulți, care suferă de tusea convulsivă. Aceasta se mai numește tuse de 100 de zile. Ea poate da complicații la sistemul nervos central sau poate afecta aparatul respirator. Această tuse poate trece în bronșită cronică și chiar astm bronșic””, a precizat Anatol Melnic.
„Tusea apare fără febră, este o tuse seacă, aceasta poate apărea din primele două săptămâni ale copiilor sugari și apoi poate căpăta un caracter de acces, cel mai frecvent noaptea”, a adăugat Diana Vlad, medic infecționist la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.
În Moldova vaccinul împotriva tusei convulsive este unul obligatoriu, fiind inclus în programul național de imunizări. Profilaxia împotriva acestei maladii se efectuează prin vaccinarea cu DTP (vaccin asociat diftero-tetano-pertussis). Vaccinarea, conform calendarului național de imunizări, se efectuează la vârsta de 2,4,6 luni, iar revaccinarea se face la 22-24 de luni. Vârsta maximă la care se poate administra vaccinul ce conține pertussis este de 7 ani.
Anatol Melnic afirmă că surprinzător, dar cei care refuză să-și vaccineze copii, sunt de regulă persoane cu studii superioare. „Conform studiilor făcute, refuză să-ți vaccineze copiii cei care au studii superioare, chiar și o parte dintre lucrătorii medicali, precum și cei care au motive filosofice și religioase. Unii mai spun că dacă difterie nu este, de ce trebuie să-și vaccineze copilul contra difteriei? Ei nu înțeleg că difterie nu-i din cauza că au fost vaccinați”, a adăugat Anatol Melnic.
Notă: Tusea convulsivă, numită și tusea măgărească este una dintre cele mai grave forme de tuse printre copii. Boala este una infecțioasă și afectează căile respiratorii superioare, fiind cauzată de o bacterie numită Borderella pertussis. Cel mai des, de pe urma ei au de suferit copiii.
Clinic boala se manifestă prin accese repetate și insistente de tuse spasmodică care durează 1-5 minute și se termină cu eliminarea mucusului vâscos și cu vomitări. În formele grave, timp de 24 de ore pot fi chiar și 15-30 astfel de accese. Pneumonia bacteriană este cea mai frecventă complicație cu potențial mare de deces. Boala prezintă un pericol mare pentru nou-născuții care încă nu sunt vaccinați.
Ea se manifestă prin congestie nazală, strănut, eliminare de spută densă, înroșirea feței, înlăcrimare, vomă, obstrucția căilor respiratorii. Medicii precizează că tusea devine severă și simptomele se agravează, astfel mucusul se acumulează în interiorul căilor respiratorii și determină episoade de tuse chinuitoare.
La copii vaccinați, tusea convulsivă evoluează atipic, simplu sau asimptomatic. Tusea este ușoară, uscată, cu o durată de 5-7 săptămâni. Complicații, practic, nu apar. La adulți prevalează formele ușoare. Un pericol epidemiologic mare constituie persoanele care activează în colectivele de copii.
Datele Ministerului Sănătății arată că în Moldova, până în 1993, când a fost pus în aplicare programul național de imunizări, erau atestate aproximativ opt mii de cazuri de tuse convulsivă. De atunci, morbiditatea prin tusea convulsivă a fost redusă de aproximativ 80 ori.
█ Articole relaționate: