Autor: Parascovia Rogate

Tot mai mulți medici de familie părăsesc sistemul de sănătate. Cel puțin asta arată ultimele date oferite de Ministerul Sănătății, potrivit cărora, anul trecut, numărul doctorilor s-a redus cu aproximativ 60. Cel mai mult le simt lipsa oamenii de la sate. În aceste condiții, în multe regiuni un medic de familie e nevoit să îngrijească de sănătatea a cel puțin cinci mii de oameni.

Conform datelor oficiale, anul trecut, în Moldova activau 1.647 de medici de familie, cu 59 mai puțin față de anul 2014. Cea mai gravă situație este la Sud – în raioanele Cantemir, Căușeni, Leova sau Taraclia, unde revin de la 1,9 până la 4,2 doctori de familie pentru zece mii de locuitori.

Primul în topul raioanelor unde nu se ajung doctori de familie este Cantemir. Potrivit Ministerului Sănătății aici lucrează doar 12 medici de familie. Toți acești doctori au grijă de sănătatea a peste 62 de mii de oameni. Aceasta înseamnă că fiecare doctor deservește în jur de cinci mii de pacienți, pe când legislația Republicii Moldova prevede ca norma unui medic de familie este de 1.500 de oameni.

 Repartizare de-a-ndoaselea. Rezidenții de la medicina de familie, obligați să muncească în sate, deși au lecții și stagii de practică la Chișinău

În  raionul Fălești muncesc 27 de medici de familie care îngrijesc de aproximativ 91 de mii de locuitori din 33 de localități. Respectiv, un simplu calcul ne arată că la Fălești un doctor are grijă de aproximativ 3.500 de persoane. Acesta este cel de-al doilea raion, cel mai prost asigurat cu medici în familie.

Un pic mai bine la acest capitol stă raionul Hâncești, cea de-a treia regiune din țară, unde sunt cei mai puțini specialiști din medicina primară. Aici muncesc 37 de medici de familie, care potrivit datelor oficiale, monitorizează sănătatea a aproximativ 120.000 de cetățeni. Astfel, conform calculelor un medic de familie are la evidența sa în jur de 3.300 de persoane.

Puțini specialiști sunt și la Leova și Rezina, unde sunt angajați 17 și respectiv 16 medici de familie. Fiecare dintre aceștia îngrijesc de sănătatea a cel puțin 3.000 de oameni.

Cel mai bine la acest capitol este la Chișinău. Anul trecut 495 de medici de familie au avut grijă de sănătatea a peste 700.000 de locuitori. Aceasta înseamnă că fiecare medic de familie a trebuit să acorde asistență medicală la câte 1.500 de locuitori.

Totuși, chiar și din Capitală pleacă doctorii. Anul trecut în Municipiu activau 495 de medici de familie, cu 41 mai puțini decât în 2014.

 Rezidenții de la medicina de familie, fără salarii și după jumătate de an de când a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern. ”Ne-au spus că trebuia să ne alegem altă specialitate dacă vrem salarii” 

Datele Ministerului Sănătății arată că în Moldova sectorul de asistență medicală primară, anul trecut, a fost asigurat cu medici în proporție de puțin peste 86 la sută, cu 0,3% mai puțin decât în 2014. În 2015, numărul acestora s-a redus cu aproximativ 1.290 de specialiști. În prezent, în sistemul medical din țară muncesc peste zece mii de doctori.

Potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Sănătății, dintre rezidenții promoției 2016 – 86 au absolvit medicina de familie. Conform fișelor de repartizare în câmpul muncii cea mai mare necesitate de medici se atestă în raioanele Fălești, Leova, Cahul, Căușeni și Glodeni. În instituțiile medico-sanitare din aceste raioane este nevoie de aproximativ 20-30 de specialiști de profil.

Totodată, majoritatea autorităților publice locale au prezentat la Ministerul Sănătății facilitățile pe care pot să le ofere tinerilor specialiști. Spre exemplu, autoritățile din Rezina sunt gata să ofere cinci mii de lei indemnizație lunară, iar în 2017 urmează să fie dat în exploatare un bloc cu 72 de locuințe sociale, care vor fi repartizate inclusiv medicilor tineri. Un astfel de bloc va fi construit și la Soroca, 60% dintre apartamente, fiind puse la dispoziția tinerilor specialiști care vor lucra acolo. Autoritățile din Râșcani asigură cheltuielile de chirie, energia electrică și încălzire în perioada rece a anului.

Cu toate acestea, tinerii rămân sceptici și neînduplecați față de condițiile de muncă de la sate și insistă să activeze în orașe sau părăsesc sistemul de sănătate.

 

█ Articole relaționate:

Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă