Autor: Parascovia Rogate

Vaccinurile antigripale oferite Moldovei de Statele Unite urmează să ajungă în țară până la sfârșitul lunii octombrie. Autoritățile din sănătate dau asigurări că acestea nu vor întârzia și procesul de imunizare a populației va începe conform calendarului stabilit. Preparatele, în valoare de 14 milioane de lei, sunt donate de Statele Unite, în cadrul unui memorandum semnat cu Center for Vaccine Equity, The Task Force for Global Health.

„Vaccinurile vor fi aduse conform termenului indicat în Memorandum și sperăm că spre sfârșitul lunii octombrie vor fi acasă deja. Vaccinarea poate începe și din noiembrie, fiindcă acum nu se înregistrează creșteri ale cazurilor de boli ale aparatului respirator și gripă. Deocamdată, totul e bine”, a declarat pentru Sănătate INFO Iurie Pânzaru, directorul CNSP.

Țara va beneficia în acest sezon de 200.000 de doze de vaccinuri. Deși afară s-a răcit mai devreme decât se aștepta, responsabilii de la sănătate publică spun că nu e temei de îngrijorare că gripa ne va afecta mai devreme decât în alți ani, chiar dacă numărul de viroze e în creștere, iar în țara vecină, România, cazurile sunt duble față de anul trecut.

█ Moldova va mai primi gratuit un lot de vaccinuri împotriva gripei

„Creșterea numărului de viroze este justificată având în vedere condițiile climaterice de acum. Este sezonul caracteristic și timpul potrivit pentru răspândirea lor. Acum, apartamentele nu sunt toate încălzite. Populația încă nu este gata. Însă gripa apare prin februarie. Toate mostrele care au fost aduse până acum la Laboratorul Național de referință sunt negative. Virusurile gripale încă nu circulă”, a spus Nicolae Furtună, vicedirectorul CNSP.

Am întrebat și medicii de familie care este situația privind virozele printre copii și adulți. „E ca la nivelul anului trecut. Afară s-a răcit și sunt copii și adulți cu viroze, dar nu e grav. Anul trecut valul de viroze a început prin noiembrie, dar anul acesta de la sfârșitul lunii octombrie. Asta, deoarece timpul a devenit mai rece de prin septembrie. Totuși ar fi bine ca la începutul lunii noiembrie să începem vaccinarea împotriva gripei, deoarece este nevoie de două luni ca să se formeze imunitatea”, explică Viorica Ciobanu, medic de familie, șeful Centrului de Sănătate de la Glodeni.

„La noi nu este o mărire a cazurilor de viroze. Deocamdată, e o îmbolnăvire obișnuită”, ne spune și Stelian Cucu, șeful Centrului de Sănătate de la Ialoveni.

„Cam e liniște în acest sens. Am vorbit cu specialiștii în sănătate publică și ne-au spus că se așteaptă majorări, dar nu bruște. Acum e mai lejer. Parcă suntem păziți. Azi sunt 100 de pacienții internați. Anul trecut pe vremea asta era mai tensionat. Mai vedem ce se întâmplă pe ultima decadă a lunii octombrie. Cred că din noiembrie se va începe valul de viroze. Sperăm că în noiembrie va fi vaccinarea antigripală ca să fim pregătiți de sezonul epidemic de gripă, care ar putea începe  prin decembrie - ianuarie”, a spus și Ștefan Calancea, directorul Spitalului Municipal nr.1 pentru copii din Chișinău.

 Vaccinarea împotriva gripei se face cu mare întârziere. Medicii se roagă ca oamenii să nu se îmbolnăvească, deși recunosc că riscul este mare

Vom preciza că anul trecut, de vaccinurile donate au beneficiat bolnavii cu maladii cronice, cadrele medicale, trupele de carabinieri și grăniceri, reprezentanții Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, copiii din orfelinate, angajații din instituțiile de asistență socială, etc.

Totuși, loturile au ajuns anul trecut cu întârziere în țară, tocmai la sfârșitul lunii decembrie, deși ar fi trebuit până la sfârșitul lunii octombrie.

În sezonul gripal 2015-2016, 21 de oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de gripă. Niciuna dintre victime nu a fost vaccinată împotriva bolii.

 

█ Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră