Autor: Irina Papuc

Părinții care le administrează copiilor medicamentul Keppra trebuie să atragă o atenție sporită la dozajul indicat pe ambalaj, întrucât au fost raportate supradoze, când micuților le-au fost administrate cantități și de zece ori mai mari, decât cele indicate. În același timp este important pentru doctori să cunoască că pot administra metmorfina bolnavilor de diabet 2 cu insuficiență renală moderată.

Așadar, într-un comunicat oficial al EMA (European Medicines Agency) se menționează că doctorii trebuie să fie foarte atenți atunci când prescriu medicamentul Keppra. Acesta este indicat în epilepsii și este administrat micuților, începând cu vârsta de șase luni. Până acum fost raportate numeroase cazuri de supradoze accidentale, când pacienților le era introdusă în organism o doză de zece ori mai mare decât cea recomandată.

Informaţii pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii

Pentru diferențierea mai clară a fiecărei forme de prezentare, ambalajul secundar și eticheta flaconului în care este ambalat medicamentul Keppra 100 mg/ml soluție orală vor fi colorate diferit:

  1. albastru, pentru flaconul de 150 ml, prevăzut cu seringă de 1 ml;
  2. verde, pentru flaconul de 150 ml, prevăzut cu seringă de 3 ml;
  3. portocaliu, pentru flaconul de 300 ml, prevăzut cu seringă de 10 ml.

Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să respecte următoarele recomandări:

  • Medicii trebuie să se asigure că prescriu forma de prezentare corespunzătoare vârstei pacientului.
  • Doza trebuie întotdeauna prescrisă în mg, cu precizarea echivalentului în ml, în funcție de vârsta reală a pacientului.
  • Farmaciștii trebuie să asigure eliberarea formei adecvate de prezentare a medicamentului.
  • La fiecare prescripție medicală, pacientului și/sau persoanei care asigură îngrijirea trebuie să li se facă recomandări cu privire la modalitatea corectă de măsurare a dozei prescrise.
  • La fiecare prescripție medicală, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să reamintească pacienților sau persoanelor care asigură îngrijirea acestora obligația de a utiliza exclusiv seringa inclusă în ambalajul medicamentului. Odată golit flaconul, seringa nu se păstrează și trebuie aruncată.

Medicamentul Keppra este înregistrat în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor din Republica Moldova.

Informații pentru doctori și pacienții cu diabet de tip 2

Medicamentele care conțin metmorfină nu erau recomandate la pacienții cu diabet de tip 2, care suferă și de insuficiență renală, pentru a preveni complicațiile grave de acidoză lactică. Totuși, decizia EMA a fost că preparatele care conțin această substanță pot fi utilizate, dar restricțiile se mențin. Mai exact, ele nu pot fi indicate decât pacienților cu formă moderată de insuficiență renală (RFG=30–59 ml/min). În același timp, companiile care produc acest preparat sunt obligate să prezinte rapoarte perioade rapoarte periodice de siguranță.

Informații pentru profesioniștii din domeniul sănătății

  • La pacienții cu insuficiență renală moderată trebuie avute în vedere doze reduse în conformitate cu dozele recomandate menționate în versiunea actualizată a Informațiilor despre medicament. Acestea cuprind și detalii despre factorii de risc pentru apariția acidozei lactice, care trebuie evaluaţi atât înainte cât și în cursul tratamentului.
  • Există mai multe medicamente cu doză fixă și care conțin metformină. În cazul utilizării acestora la pacienții cu insuficiență renală moderată, trebuie avute în vedere restricțiile și eficacitatea celeilalte substanțe active din combinație, posibilitatea ajustării dozei și utilizarea unor comprimate personalizate.
  • Există în continuare combinații cu doză fixă nerecomandate pacienților cu insuficiență renală moderată din cauza contraindicaţiilor la această categorie de pacienți privind cealaltă substanță activă din combinație. De exemplu, combinaţia dapagliflozina/metformina (Ebymect, Xigduo) nu este indicată pacienților cu RFG<60 ml/min; canagliflozina/metformina (Vokanamet) și empagliflozina/metformina (Synjardy) nu sunt indicate pacienților cu RFG<45 ml/min și nu sunt recomandate la pacienții cu RFG<60 ml/min.
  • Recentele recomandări vor determina armonizarea la nivelul UE a Informațiilor despre medicament cu privire la utilizarea metforminei la pacienții cu insuficiență renală moderată și la precauțiile referitoare la apariția acidozei lactice.

În Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor sunt întregistrate 30 de tipuri de medicamente cu această substanță.

 

█ Articole relaționate: 

I-au administrat un medicament toxic pentru organism. Cum a ajuns o studentă de la medicină dependentă de imunosupresive, după un tratament nepotrivit 

Avertizare – medicamentele pentru arsuri la stomac pot provoca hemoragii grave 

Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova