Autor: Sabina Rebeja

Un medicament mai scump nu înseamnă neapărat un medicament mai bun. Importantă este ce substanța lui activă, mai precis acel component de bază care îl ajută pe bolnav să se trateze. Cine a produs medicamentul contează mai puțin, spun autoritățile din sănătate, care au lansat astăzi o campanie națională de informare privind importanța substanței active din medicament. Genericul acesteia este „Aceeași substanță activă! De ce achitați mai mult?”

Campania va dura patru luni, timp în care moldovenii vor fi informați despre faptul că au dreptul să ceară de la farmacist sau de la medicul de familie toate informațiile despre medicamentul care-l interesează, iar aceștia sunt obligați să le-o dea. De asemenea, autoritățile vor mai informa cetățenii să nu caute medicamente după denumirile lor comerciale sau în funcție de preț, pentru că importantă e substanța activă a preparatului.

„Cetățeanul trebuie să știe că în farmacie poate solicita toată gama de medicamente, iar ulterior poate să-și aleagă preparatul după prețul care îi convine. Acest lucru ar asigura un preț mai mic la aceiași calitate a medicamentului solicitat. Pacientul trebuie să știe că substanța activă este cea care tratează boala și nu denumirea comercială a acestuia. Cu regret, constatăm faptul că pacienții noștri nu sunt destul de informați, iar medicii și farmaciștii încalcă dreptul pacientului la alegere, dar și ordinul cu privire la prescrierea medicamentului”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Informațiile vor fi prezentate sub formă de spoturi video, audio și pliante, care vor fi plasate pe paginile web ale instituțiilor responsabile și pe paginile de facebook. De asemenea, autoritățile vor organiza seminare informative la care vor participa medici, farmaciști și pacienți.

„Mulți nu cunosc că piața farmaceutică din Moldova oferă medicamente originale și generice. În cazul celor generice se propune o substanță activă nouă, care necesită studii clinice, preclinice și bineînțeles costuri mai mari pentru ele. Preparatele generice sunt echivalente cu cele originale, deoarece conțin aceiași substanță activă. Au același efect dacă sunt utilizate în aceiași doză și concentrație”, directorul Agenției medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara.

„Drept rezultat al campaniei aşteptăm ca cheltuielile cetăţenilor pentru medicamente să fie mai mici, iar toate reţetele pentru preparatele farmaceutice să fie prescrise în baza denumirii comune internaţionale, adică a substanţei active. La rândul său, cetăţeanul să poate face o alegere conştientă ”, a spus și Dumitru Parfentiev, directoru CNAM.

 În Moldova sunt autorizate 5.608 de denumiri comerciale ale medicamentelor, în diverse forme și doze, dintre care 876 sunt originale, iar celelalte 4.732 – generice. Campania se va desfășura în perioada 18 noiembrie-31 martie 2017.

█ Articole relaționate: 

I-au administrat un medicament toxic pentru organism. Cum a ajuns o studentă de la medicină dependentă de imunosupresive, după un tratament nepotrivit 

Avertizare – medicamentele pentru arsuri la stomac pot provoca hemoragii grave 

Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova