Autor: Irina Papuc

Autoritățile din Sănătate au primit în ultimele două luni solicitări de la companiile farmaceutice ca să includă aproximativ 60 de preparate în lista celor compensate de stat. În cazul a opt medicamente deja a fost pornită procedura de negociere.

Așadar, până la începutul lunii noiembrie, Compania Națională de Asigurări în Medicină a primit solicitări pentru examinarea a 60 de tipuri de medicamente. Interesant este că numele companiilor care vor contracte directe cu statul lipsește, deși în regulamentul elaborat de CNAM se menționează că atunci când expediază cererea, compania este obligată să indice DCI (denumirea comună internațională), dar și denumirea comercială, precum și alte date esențiale despre preparat.

Astfel, preparatele în cazul cărora se duc deja tratative sunt:

Indacaterolum, Onbrez Breezhaler fiind denumirea comercială. Se folosește în boala pulmonară obstructiv cronică, emfizem, bronșită cronică. Medicamentul este produs de compania Novartis

Amlodipinum/Valsartanum, denumirea comercială fiind Exforge. Se folosește în tratamentul hipertensiunii arteriale esențiale atunci când tratamentul cu o singură substanță – amlopidină sau valsartan – nu acționează. Este produs de compania Novartis.

Vildagliptinum, cunoscut după denumirea comercială Galvus. Este indicat în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Este produs, la fel, de compania Novartis.

Vildagliptinum+Metforminum sau altfel cunoscut sub denumirea de GalvusMET. Este indicat în tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, care nu reușesc să mențină un control suficient al glicemiei, administrând doza maximă tolerată de metmorfină. Și acest preparat este produs de Novartis.

Salmeterol xinafoate – este un bronhodilator, numit și Seretide Diskus, produs de către Glaxo Wellcome UK LTD.

Valsartanum – este utilizat în cardiologie și se poate găsi sub mai multe denumiri comerciale. Companiile care produc preparate pe bază de valsartanum sunt KRKA, Gedeon Richter, Polpharma, Balkan Paharmaceuticals, precum și Novartis.

Valsartanum+Hydrochlorothiazidum – și această substanță este folosită în controlul tensiunii arteriale. Pe piață se pot găsi mai multe denumiri comerciale ale acestuia, iar companiile care le produc sunt Actavis, Balkan Pharmaceuticals, Polpharma, KRKA, dar și Novartis.

Restul preparatelor care se regăsesc în listă sunt destinate, în special, tratamentului hipertensiunii arteriale, diabet zaharat, artrozei, hipercolesterolemiei sau schizofreniei.

Cum sunt alese medicamentele în lista celor compensate

Oficial, există un regulament după care un Consiliu special format din specialiști de la Ministerul Sănătății și CNAM selectează medicamentele în funcție de mai multe criterii - preț, calitate, adică să fie fabricat conform regulilor GMP, să fie indicat în protocoalele clinice naționale, să fie indicate maladiilor rare și cronice, etc. O condiție nu mai puțin importantă este și analiza impactului bugetar, pe care trebuie să-l realizeze compania farmaceutică, care depune dosarul.  Acesta trebuie să fie unul extrem de detaliat și trebuie să fie efectuat obligatoriu pentru o perioadă între unu și cinci ani.

Într-un raport al Centrului PAS publicat anul trecut cu privire la accesibilitatea medicamentelor compensate se menționează că procedura de includere și excludere a acestora nu este transparentă. În replică, CNAM a trimis un comunicat în care cere să fie dezmințită această informație.

„Lista publicată pe site conţine doar denumirile comune internaţionale (DCI) ale medicamentelor, ceea ce-i conferă un caracter neutru. În cazul în care denumirea comună internaţională este acceptată pentru includerea în lista medicamentelor compensate, atunci toate denumirile comerciale ale acesteia, înregistrate în Republica Moldova, sunt admise şi acoperite financiar, indiferent de agentul economic care le plasează pe piaţă.  De asemenea, precizăm că în procesul de evaluare a dosarelor se ţine cont şi de analiza cost-beneficiu, de cea a impactului bugetar”, se menționează în reacția CNAM. 

  Articole relaționate:

Lista cu medicamente compensate. Tot ce trebuie să știți 

Majoritatea medicamentelor emise pe bază de rețetă se vor ieftini, în trepte, cel mai probabil de la anul viitor 

Guvernul le-a mai aruncat un „os” importatorilor de medicamente și dispozitive medicale