Autor: Parascovia Rogate
Învață să acorde primul ajutor oamenilor, să execute corect diverse intervenții medicale, să comunice corect cu pacienții, dar și care sunt particularitățile situațiilor de urgență. Este vorba despre studenții și rezidenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care de trei ani pot învăța să acorde asistență medicală prin simulare. Toate aceste acțiuni se petrec în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), care dispune de săli de operație extrem de bine dotate, dar și manechine, special adaptate corpului omenesc, menite să imite diverse stări de urgență pe care le pot suporta oamenii. Studenții sunt impresionați de posibilitățile pe care le experimentează la CUSIM şi mărturisesc că ceea ce la început arată ca o joacă, îi fac până la urmă să transpire de muncă.
Centrul Universitar de Simulare se află în centrul Capitalei şi este structurat în patru etaje. La fiecare dintre ele sunt săli de operaţii, manechine, unde sunt imitate diverse situații de urgenţă, precum stopurile cardiace, naşterile, dar şi echipamente, cu ajutorul cărora studenţii pot simţi emoţiile unui medic în timpul unor intervenţii medicale. Cel care ne-a făcut mica incursiune în instituţie a fost directorul CUSIM Andrei Romancenco. Prima staţie a fost sala de urgenţe de la etajul I. Aceasta se află în partea stângă de la recepţie. Aici găsim sala de primiri urgente. Acolo i-am întâlnit pe primii studenţi la medicină. Instructorul i-a împărţit pe roluri, iar ulterior aceştia trebuiau să facă faţă situaţiei în echipă. Cu toţii erau foarte concentraţi să salveze viaţa omului, care le-a fost încredinţată. Experinţa a fost pe măsură, spun ei.
„La început învăţăm teorie, dar de această dată chiar am experimentat cum să salvăm viaţa unui pacient în stare gravă. Ne place ce am făcut. Aceste simulări ne ajută să ştim cum să procedăm cu un pacient real” spune Amin, student, anul V la Facultatea de medicină generală.
„Este important să exersăm pe manechine de înaltă performanţă. Cu cât va fi mai des, cu atât mai uşor le va fi viitorilor medici lucreze cu pacienţii, ceea ce va duce la creşterea ratei de supravieţurire a pacienților” mărturiseşte Sidic Maimom, un alt student din anul V la aceeași facultate.
Modul în care studenţii acţionează în timpul urgenţei este filmat. După ce simularea a luat sfârşit, aceştia discută cazul împreună cu profesorii în sala de briefing şi fac concluzii. „Briefingul este o componentă foarte importantă în acest proces, deoarece orice persoană implicată îşi expune emoţiile pe care le-a trăit în cadrul scenariului. Oamenii se autoevaluează, dar discută şi cum au procedat colegii. Sarcina este ca studenţii să gândească în voce. Ulterior, instructorul îi ghidează şi le explică cum trebuie să se procedeze cel mai bine din punct de vedere medical”, explică Andrei Romancenco, directorul CUSIM.
Instituţia dispune de echipamente moderne şi săli bine dotate. La etajul doi există şi câteva canapele comode și colorate, unde studenții se pot odihni în pauzele dintre cursuri. Tot aici se află şi sala de ginecologie. Aici vedem un manechin, menit să simuleze sarcina, precum şi diverse complicaţii ale ei. Vedem şi un incubator, în care e plasat copilul născut prematur, precum şi toate cele necesare unei săli de naşteri. În alte săli descoperim pacienții standardizați – oameni care joacă rolul unor bolnavi, conform unor scenarii prestabilite. Studentul are rolul de a identifica ce problemă de sănătate are pacientul și să-i stabilească diagnosticul. Pacienţii standardizaţi primesc scenariul şi încearcă să intre în rolul descris.
Ecaterina este una dintre femeile care joacă rolul unei paciente care suferă de diverse maladii. Face acest lucru de doi ani. Femeia mărturiseşte că-i place ceea ce face, mai ales că şi-a găsit un pic de ocupaţie interesantă, de când a ieşit la pensie. „Pentru studenţi e foarte util. Asta, deoarece când vin pentru prima dată sunt foarte emoţionaţi. În schimb, în acest mod pot învăţa cum să lucreze cu oamenii. Astăzi eu trebuie să fiu un pacient care suferă de hipertensiune”.
Şi domnul Pavel se pregăteşte să intre în rolul unui pacient care are dureri mari de urechi. „E interesant. Venim aici şi jucăm ca la spectacol. Noi ajutăm studenţii, iar ei, la rândul lor, ne ajută şi pe noi să aflăm mai multe lucuri despre diverse maladii”, ni se confesează el.
Monari este studentă în anul III la medicină. Ea tocmai examina un pacient în cabinetul medicului de familie. Timp de câteva minute fata a palpat corpul unui bărbat şi a comunicat cu el, adresându-i diverse întrebări, pentru a vedea de ce suferă. „Astăzi am practicat examinarea pacientului care vine la medicul de familie. Este deja pentru a treia oară când o fac. Îmi place, deoarece astfel învățăm cum să comunicăm eficient cu pacienţii”.
Dacă credeţi că aţi văzut multe, lucrurile încă nu se opresc aici. De fapt, de serviciile pe care le prestează CUSIM poate beneficia oricine, de la oameni simpli la specialişti dedicaţi domeniul sănătăţii. „Sunt persoane care vor să-şi îmbunătăţească abilităţile de acordare a primului ajutor medical. Sunt şi copii care vin din diverse şcoli de vară. Recrutăm viitori medici şi îi familiarizăm cu structura. Poate pentru unii medicina va deveni un vis, care ar putea deveni realitate”, mai spune Romancenco.
La etajul trei, doctorii sau studenţii pot efectua intervenţii minim invazive, precum chirurgia laparoscopică. Aceştia operează, iar la ecranul calculatorului pot vizualiza fiecare mişcare pe care o efectuează.
La ultimul etaj vedem improvizată frumos o mică grădină, special creată pentru instructori. Aceştia pot comunica în timpul pauzelor pe care le au la diverse conferinţe.
Beneficiarii cursurilor de instruire sunt testaţi atât la începutul cursului, cât şi la sfârşitul lor. Asta pentru a li se aprecia cum au evoluat şi ce abilităţi noi au acumulat.
CUSIM este o subdiviziune a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. Crearea sediului a fost realizată cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, care a contribuit cu un milion 459 mii de euro, ca suport la bugetul de stat.
În anii 2012-2013 a avut loc dotarea instituţiei. Tot în acest timp, mai multe echipe de lucru ale USMF „Nicolae Testemiţanu” au vizitat un şir de centre de simulare din Europa şi SUA, ca să acumuleze experienţă şi să o transpună în Moldova.
UE a oferit cel mai mare suport pentru dotarea Centrului cu echipament tehnic, medical şi didactic. O parte din echipamentul necesar pentru departamentul de instruire prin metoda pacientului standardizat a fost donat de către Asociaţia Internaţională pentru ajutor umanitar din SUA “De la inimă – la inimă”, iar achiziţionarea echipamentului didactic de simulare pentru compartimentul „Mamă şi copil” a fost acoperită de către Agenţia de Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei.
Persoanele interesate să obţină abilităţi în acordarea primului ajutor medicale o pot face contraplată. Preţurile sunt afişate pe pagina web a instituţiei. Studenţii și rezidenţii USMF beneficiază de cursuri gratuit, însă le pot repeta oricând doresc și le permite buzunarul. Prețul unei ore pentru exersarea unei intervenției laparoscopice este de 75 de lei, însă acesta variază în funcție de cursul ales și poate ajunge și la peste 1.000 de lei.
CUSIM activează din 2013. Timp de un an, de serviciile instituţiei au beneficiat peste 8.000 de persoane.
█ Articole relaționate:
Seminare pentru părinții. Cum să-ți salvezi copilul în situații de urgență