Autor: Elena Cioina
În fiecare an, instituțiile medicale din Moldova, publice ori private, sunt finanțate din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, gestionat de Compania Națională de Asigurări în Medicină. În funcție de profil, număr de pacienți, paturi, performanțe, servicii prestate, etc, acestea obțin sume mai mari sau mai mici. De obicei, CNAM nu face publice informațiile privind sumele cu care sunt contractate instituțiile medicale, chiar dacă pentru transparență și corectitudine ar fi bine, cel puțin, să țină cont de Legea privind transparența în procesul decizional, autoritățile publice sunt obligate să prezinte, inclusiv informații despre banii publici alocați unor instituții. Noi am reușit să aflăm, totuși, cum au fost împărțiți banii din bugetul pentru sănătate în 2016, care dintre instituțiile medicale din țară au obținut cele mai multe resurse.
Așadar, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, care acordă servicii medicale prespitalicești, a obținut anul trecut aproape jumătate de miliard de lei din Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Este vorba de 456.696.167.24 de lei, bani alocați pentru acordarea asistenței medicale de urgență, plus alte 1.393.911.17 lei.
Pe locul doi în top se află Institutul de Medicină Urgentă. Pentru prestarea serviciilor medicale, acesta a obținut anul trecut în jur de 200 de milioane de lei, pentru asistența medicală spitalicească specializată – peste 7 milioane 461 de mii de lei, pentru servicii stomatologice – în jur de 319 mii, iar pentru servicii de înaltă performanță – 1 milion 300 de mii de lei.
Dintre spitalele republicane, cei mai mulți bani Spitalului Clinic Republican (SCR) – aproape 293 de milioane de lei. La ei se adaugă încă aproximativ 6 milioane de lei pentru asistența medicală specializată și 4,5 milioane de lei – pentru serviciile de înaltă performanță. Instituția urma să mai primească 84 de milioane de lei, conform unei decizii a Consiliului de Administrare al CNAM.
SCR este urmat de Institutul Mamei și Copilului cu o finanțare din partea CNAM de peste 211 milioane 467 de mii 321 de lei pentru serviciile medicale, aproape 10 milioane – pentru asistența medicală specializată și un milion 300 de mii de lei pentru servicii de înaltă performanță.
Institutul Oncologic a primit din Fondul CNAM aproape 172 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor medicale și peste 16 milioane – pentru asistența specializată de profil. În schimb, nu s-a ales cu niciun ban pentru serviciile de înaltă performanță, deși se știe că pentru stabilirea diagnosticului corect al cancerului, bolnavii au nevoie în mod special de astfel de asistență medicală. De altfel, pentru aceste servicii Institutul de Oncologie urmează să primească, în premieră, bani în acest an.
Medicina de familie din Moldova, finanțată cât să nu „moară”
Institutul de Cardiologie a fost finanțat anul trecut, în total, cu peste 90 de milioane de lei, iar cel de Neurologie și Neurochirurgie – cu aproximativ 58 de milioane.
Pentru acordarea serviciilor medicale de înaltă performanță, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a obținut aproximativ 58 de milioane de lei.
Dintre spitalele municipale, CNAM a oferit cea mai mare finanțare Spitalului „Sfânta Treime” – în total aproximativ 119 milioane de lei, dintre care 780 de mii – pentru servicii de înaltă performanță. Instituția este urmată de Spitalul Clinic Municipal nr.1 – aproape 94 de milioane de lei și Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco”, care a primit aproximativ 62 de milioane. Cei mai puțini bani au fost alocați Maternității nr.2 – în jur de 8 milioane și Spitalului Clinic Municipal nr.4 – peste 10 milioane de lei. Acesta prestează în mare parte servicii de geriatrie.
Spitalul Clinic Municipal de la Bălți, care este și cel mai mare din țară, cu aproximativ 1 mie de paturi, a obținut de la CNAM aproape 165 de milioane de lei, însă niciun ban pentru servicii de înaltă performanță. Prin urmare toți bolnavii de la nord, ca de altfel și cei de la centru și sud, sunt nevoiți să ajungă la Chișinău dacă au nevoie de asemenea servicii ori să apeleze la instituțiile medicale private.
CNAM a fost generos și cu unele instituții medicale private. De exemplu, Centrul privat BB-Dializă care deservește bolnavi cu insuficiență renală, a primit, conform contractului semnat cu CNAM, în jur de 55 de milioane de lei. Centrul de Diagnostic German – 15 milioane, SRL „Cardiomed” – 13 milioane, SRL „Euromed Diagnostic” – 12 milioane de lei, SRL „Magnific -13 milioane, SRL ÎM "Excellence" – 11 milioane 400 de mii și SRL ÎCS "Health Forever" – aproape 37 de milioane. Restul instituțiilor medicale private, printre care centre de sănătate sau laboratoare, au primit din Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală între un milion și 10 milioane de lei. Nu este clar pentru ce servicii anume a oferit CNAM zecile de milioane de lei acestor instituții private și dacă ele au contribuit la îmbunătățirea accesului și calității asistenței medicale prestate pacienților
Vom preciza că CNAM nu face publice acestea date, prin urmare nu putem face comparație cu anii precedenți privind distribuția banilor către instituțiile medicale. Deși am solicitat de la CNAM ce instituții medicale sunt contractate de CNAM în 2017 și sumele alocate acestora, instituția a oferit răspuns doar în ceea ce privește lista instituțiilor contractate.
█ Articole relaționate:
Zece enigme ale medicinii din Moldova la un an de la învestirea Guvernului
Numiri „cu lumina stinsă”. Cine conduce Centrul de achiziții centralizate în Sănătate