Autor: Elena Cioina
Pacienții care au beneficiat la sfârșitul săptămânii trecute de transplant de rinichi, donați de tânărul din Mingir, raionul Hâncești, se pot considera niște norocoși. Ei au fost incluși în lista de așteptare pentru o asemenea intervenție cu trei zile înainte de intervenția propriu-zisă. Astfel, exista riscul ca organele nici să nu fie prelevate, chiar dacă mama tânărului decedat și-a dat acordul pentru donare.
„Am fi putut să ne pomenim că nu avem cui transplanta rinichii. Noi am avut o ezitare când s-a decis prelevarea organelor acestui tânăr, că nu aveam în lista de așteptare pacienți cu grupa a IV-a de sânge. Pacienții sunt de la Centrul privat BB-dializă, care ne-au transmis datele în ultimul moment”, a declarat pentru Sănătate INFO, directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.
Responsabilul spune că problema este una generală pentru toată țara și dacă, de exemplu, s-ar mai întâmpla să fie un donator cu grupa a IV-a de sânge, nu ar avea cui să transplanteze organele.
Responsabilii de la Centrul BB-Dializă au explicația lor. Directorul, Petru Cepoida afirmă că pacienții trebuiau incluși în lista de așteptare pentru un eventual transplant de rinichi în momentul în care au început tratamentul prin dializă.
„Ei trebuiau să fie incluși în lista de așteptare din momentul inițierii dializei. Noi suntem centru secundar. Bărbatul care a primit rinichiul a fost trei ani în dializă, iar femeia trebuia să ajungă săptămâna trecută la noi, dar nu a mai ajuns, pentru că i s-a făcut transplantul. Pacientul a făcut dializă în secția de la Spitalul de Urgență, care nu l-au inclus în lista de așteptare, apoi el a fost transferat la alt centru de dializă, însă nici acolo nu a fot inclus în listă. Acum a ajuns la noi și a avut noroc. Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva”.
Potrivit lui Petru Cepoida, bărbatul de 49 de ani care a primit unul dintre rinichi a fost inclus în lista de așteptare acum două sau trei săptămâni.
„Ei au fost unicii care au avut grupa a IV-a ca și donatorul”, a declarat și profesorul Adrian Tănase, șeful Clinicii Urologie, Dializă și Transplant Renal.
Dacă nu erau în lista de așteptare, organele pur și simplu nu ar fi fost prelevate, chiar dacă rudele și-ar fi dat acordul pentru acest lucru. Adrian Tănase ne asigură însă că nu s-a întâmplat niciodată până acum ca organele unui donator să se piardă din lipsă de beneficiari. „Dacă nu erau în lista de așteptare, nu primeau transplant și poate că rinichii nici nu ar fi fost prelevați. Rinichii sunt prelevați doar dacă aceștia sunt și dacă există compatibilitate imunologică”.
Bolnavi care „nu se văd” în listele de așteptare
Așa sau altfel, listele de așteptare în care sunt incluși pacienții care au nevoie de transplant, în Moldova sunt foarte „subțiri”. De exemplu, acum în lista de așteptare pentru un transplant de rinichi nu sunt nici 40 de bolnavi, deși conform normelor ar trebui să fie în jur de 150 sau o treime din numărul total de bolnavi din țară. Problema e una complexă – pe de o parte pacienții cu insuficiență renală nu știu că pot fi incluși în ea, iar pe de altă parte sistemul nu-și îndeplinește atribuțiile. Cei care ar trebui să se ocupe de completarea dosarelor și includerea bolnavilor în lista de așteptare pentru transplant de cele mai deseori nu fac acest lucru din varii motive și sub diverse pretexte. Acest lucru se întâmplă chiar dacă instituțiile unde există centre sau secții de dializă au obligația prin acte normative să includă pacienții în lista de așteptare.
Situația privind întocmirea listelor de așteptare pare într-adevăr una gravă, întrucât Ministerul Sănătății a emis o dispoziție privind evaluarea centrelor și secțiilor de dializă din țară. Inspecția începe mâine și se va încheia pe 3 martie, iar în total urmează să fie evaluate 9 centre și secții de dializă.
Vom preciza că starea pacienților care au beneficiat de transplant de rinichi e bună, spune Adrian Tănase. „Pacienții și-au revenit. Le-am făcut planul tratamentului. Ei corespund intervenției chirurgicale. Sunt conștienți și afla în spital încă aproximativ o lună, până organul își va relua funcția”.
De la începutul acestui an, doctorii au reușit să efectueze patru transplanturi de rinichi. Anual, pentru tratamentul unui pacient aflat în dializă din bugetul pentru sănătate sunt cheltuiți 180 de mii de lei, iar pentru unul care a beneficiat de un organ nou – cheltuielile sunt în jumătate.
█ Articole relaționate:
Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o”
Un donator de organe din Moldova a salvat trei vieți, în doar două zile
Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți