Autor: Parascovia Rogate

Locuitorii a mai multor raioane vor beneficia de asistență medicală de urgență în unități spitalicești organizate și echipate după standarde internaționale. Mai exact, din acest an în spitalele din raioanele Edineț, Soroca, Ungheni, Orhei, Căușeni, Hâncești și Comrat vor funcționa Unități de Primiri Urgențe (UPU), unde specialiștii vor oferi ajutorul medical necesar la noi standarde de calitate. Rolul Unităților de Primiri Urgențe în cadrul unei instituții medicale este primordial, ele funcționează ca un prim contact al îngrijirii medicale unde pacienții sunt examinați și tratați/stabilizați în funcție de starea lor de sănătate. Astfel, o bună parte din cazurile medicale sunt rezolvate în UPU și nu mai este nevoie de spitalizarea pacientului. Acest fapt contribuie atât la o recuperare spornică a pacientului, cât și la gestionarea corecta a fondurilor pentru spitalizare.

Pacienții se pot adresa independent la UPU ori sunt aduși de către ambulanță. Specialiștii din UPU sunt special pregătiți să evalueze starea pacienților și să-i trieze în funcție de gravitatea cazului în pacienți care necesită resuscitare imediată, în pacienți cu urgențe majore, cu urgențe minore. Triere se face după coduri și culori de la roșu (cazuri extrem de grave) spre alb (cazuri neurgente).

█ Asistentele medicale din Moldova învață cum să salveze viața copiilor în situații de urgență 

Durata maximă de ședere a pacientului în unitățile de primiri urgențe, sub supraveghere, este de 24 de ore. După acest termen, medicii decid în funcție de evoluția bolii și starea pacientului dacă acesta va fi internat în spital sau va urma tratamentul acasă.

Ca să poată activa la intensitate maximă, în martie 2017, cele șapte secții vor primi din partea proiectului moldo-elvețian REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgență și Terapie Intensivă în Republica Moldova echipamente și dispozitive medicale pentru dotarea unităților de primiri urgențe și a sălilor de resuscitare. Este vorba de defibrilatoare, aparate de electrocardiografie, oxigen mobil, laringoscoape, etc.

„Scopul principal al unităților de primiri urgențe este să acorde o șansă mai mare de supraviețuire persoanelor care se află în stări de urgență, dar și să sporească accesul populației la servicii medicale de calitate. O secție de internare nu poate face față unor astfel de cerințe, căci acestea reprezintă un birou mai mult de ordin administrativ, în care se realizează înregistrarea pacientului în spital. Pe când în UPU se acordă asistență medicală de urgență în funcție de gravitatea cazurilor și apoi se decide asupra internării. Mai mult ca atât, în UPU activează medici-urgentiști sau reanimatologii care sunt instruiți să ofere asistență medicală de urgență, indiferent de specificul bolii sau starea pacientului, astfel este economisit timp prețios în îmbunătățirea sănătății pacientului”, spune Silvia Morgoci, managerul proiectului REPEMOL.

Majoritatea Unităților de Primiri Urgente deja funcționează conform standardelor unui UPU, însă două dintre s-au remarcat prin succes și perseverență, și anume UPU din cadrul SR Orhei și SR Soroca. Pentru crearea unităților, managerii spitalelor au trebuit să identifice spațiu, să doteze secția cu echipament, precum și să recruteze personal medical. UPU deja și-a demonstrat eficiența, spre exemplu, după deschiderea Unitatea de Primiri Urgențe Orhei în 2014, numărul spitalizărilor repetate în Spitalul Raional Orhei a scăzut semnificativ.

█ Doctorii au salvat un copil din Nisporeni, pentru că au avut la îndemână utilajele necesare. Micuțul a băut din întâmplare oțet 

„Până în 2014 preluarea stărilor de urgență se realiza în secția de internare, care nu era asigurată cu medici și cu spațiu special pentru stabilizarea pacienților cu urgențe. De când funcționează Unitatea de Primiri Urgențe, am diminuat spitalizările neargumentate și repetate, de la 150 la doar 11 pe parcursul unui an. În același timp, s-a majorat numărul de adresări în ambulatoriu. În 2016 am înregistrat cu 3.000 de vizite mai multe decât în 2015”, a declarat pentru Sănătate INFO Elena Palanciuc, directorul Spitalului Raional de la Orhei.

Și la Soroca, din iunie 2016, funcționează noua unitate de acordare a asistenței medicale. „Unitatea de Primiri Urgențe este amplasată în centrul spitalului. Aici am amenajat saloane pentru urgențe minore, urgențe majore, saloane de așteptare și o sală pentru resuscitare. Triajul este foarte important. Specialiștii evaluează dacă urgența este majoră sau moderată, iar în funcție de aceste date se acordă ajutor. Este foarte bine că secția dispune de toți specialiștii de care este nevoie, astfel că pacientul nu trebuie dus dintr-o secție în alta”, explică Valeriu Petrovici, directorul medical al Spitalului Raional Soroca.

Pentru ca doctorii și asistenții să acorde asistență medicală calitativă, aceștia sunt instruiți continuu atât în țară, cât și în străinătate.

„Proiectul REPEMOL oferă instruiri în urgențe medicale și schimburi de experiență atât pentru managerii spitalelor, șefilor Unităților de Primiri Urgențe, cât și pentru medici și asistente medicale. Spre exemplu, aceștia vor merge într-un schimb de experiență de o lună la un Spital din Târgu Mureș, unde alături de colegii de acolo vor învăța cum să abordeze cazurile de urgență și să lucreze în echipă”, a adăugat Morgoci.

█ Serviciile de urgență pediatrică, mai aproape de micii pacienți, deja de opt ani 

Vom preciza că reforma cu privire la crearea UPU a fost inițiată în cadrul Proiectului REPEMOL încă din anul 2010, iar la scurt timp în Moldova au fost instituite patru departamente de primiri urgențe în cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți, Spitalului Raional Cahul, Institutului Mamei și Copilului și Spitalului Municipal „Valentin Ignatenco”. Trei dintre aceste sunt specializate în rezolvarea urgențelor pediatrice.

Administrațiile spitalelor spun că în urma creării UPU, numărul de adresări a crescut, pe când cel de spitalizări, din contra, a scăzut. De altfel, pentru ca să se verifice cât de eficiente sunt aceste unități, pacienților li se acordă un chestionar cu scopul de evaluare a nivelului de satisfacție în urma serviciilor primite.

Reforma serviciilor de urgență în Republica Moldova a început odată cu lansarea Proiectului REPEMOL în anul 2008, în urma unei solicitări a Ministerului Sănătății către Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC). Deși solicitarea Ministerului a ținut de îmbunătățirea asistenței medicale pediatrice, reformele, dotările și instruirile în urgențe, realizate în cadrul REPEMOL, au adus beneficii pentru îmbunătățirea serviciilor de urgență la nivel de spital și prespital în favoarea populației de copii și adulți.  

 

 Articole relaționate:

GALERIE FOTO// De 15 ani Agenția Elvețiană investește în Moldova. Dezvoltarea sănătății în țară rămâne un obiectiv principal 

Moldova va avea prima unitate de urgențe pediatrice acreditată ISO 

Medicii pediatri, mai accesibili pentru copiii moldoveni. Mai puțin pentru cei de la sate